3 évnél régebbi cikk

De mi lesz a targoncásokkal? Elindultak az utolsó OKJ-s képzések, de még nem teljesen tiszta a jövő
Fehérvár Médiacentrum fotója
Tréning Stúdió
De mi lesz a targoncásokkal? Elindultak az utolsó OKJ-s képzések, de még nem teljesen tiszta a jövő

2021. január 1-től a korábbi Országos Képzési Jegyzék (OKJ) szerinti képzések már nem indulnak el, ám több szakképzés nem került bele az új jegyzékbe.

Nagyjából még február végéig, március elejéig van lehetőségük azoknak becsatlakozni a képzésekbe Székesfehérváron is, akik még OKJ-s végzettséget szeretnének - mondta el a felnőttképzéssel foglalkozó fehérvári cég vezetője, Sörösné Fekete Zsuzsa.

Érdemes is annak lecsapni az utolsó lehetőségekre, aki például targoncás vagy földmunkagép kezelő szeretne lenni, ugyanis az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) váltotta fel, ami iskolarendszerben szerezhető meg. A felnőttképzőknél oktatható szakképesítések „Programkövetelmények” listájába pedig például a fenti két képzés nem került bele, így egyelőre nem tiszta, hogyan alakul ezeknek a szakképesítéseknek a jövője. 

"Sok szakképesítéssel, amit eddig OKJ-s rendszerben oktattunk, nem tudni, hogy a jövőben mi lesz, ugyanis nincs egyelőre rájuk jogszabályi előírás. Vannak olyan képzések, amelyek más név alatt, de bekerültek az új jegyzékbe, ilyen például a korábbi munkavédelmi technikus, ami most munkavédelmi előadó névvel szerepel. Vannak olyan szakmák, például a különböző hegesztők, amelyek kikerültek a felnőttképzésből és a jövőben már csak iskolarendszerben lehet elindítani a képzésüket. Hogy hogyan, azt majd az érintett intézményeknek kell eldönteniük.

Vannak ugyanakkor olyan szakképesítések, amelyek nem kerültek be az új szakképzési jegyzékbe, és nem is lehet tudni, hogy mi lesz velük. Ilyenek például a gépkezelői képzések, például a targoncások, emelőgépkezelő, földmunkagép kezelők. Korábban az volt a jogszabály, hogy mielőtt valaki Gépkezelő jogosítvány szerzett, előtte egy OKJ-s tanfolyamot kellett elvégezni" - mondta el Sörösné Fekete Zsuzsa.

Ugyanakkor a munkaerőpiaci felnőttképzésben a jövőben az oktatás és a vizsgáztatás is elválik egymástól. Míg most a felnőttképzők is megszervezhetik a vizsgákat, addig a jövőben a felnőttképzők csak tanúsítványt állíthatnak ki, a szakképesítést igazoló bizonyítványhoz akkreditált vizsgaközpontban kell majd vizsgázni. Hogy ezek a központok hol lesznek, egyelőre nem tudni.

" Azoknál a szakmáknál, amelyek a jövőben felnőttképzésben megszerezhetőek, ott ugyanúgy nálunk elvégzik a tanfolyamot, ám vizsgázni máshol kell majd. Hogy hol, egyelőre nem tudni, ugyanis nincsen még meg az akkreditált vizsgáztatóhelyek listája" - mondta Sörösné Fekete Zsuzsa.

Egy biztos, december végén elindultak az utolsó OKJ-s képzések, és néhány képzésre a szabad helyek erejéig még be lehet csatlakozni. Például targoncásnak.

"Nálunk még a különféle hegesztő képzések kivételével minden decemberben indult okj-s képzésbe be lehet csatlakozni. Úgy szervezzük a képzéseket, hogy a későn ébredők még 1-2 pótló órával fel tudjanak zárkózni, így hozzánk február végéig, március elejéig még lehet csatlakozni" - emelte ki Sörösné Fekete Zsuzsa.

Az elkezdett OKJ-tanfolyamokat 2022. december 31-ig lehet befejezni, és ez az utolsó határidő az OKJ-s vizsgák megszerzésére is.

További ajánlatok: www.dekra.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek