3 évnél régebbi cikk

Tovább nőtt a napi fertőzöttek száma, Szlávik János szerint a brit mutáció okozhatja
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Tovább nőtt a napi fertőzöttek száma, Szlávik János szerint a brit mutáció okozhatja
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

1 862 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa csütörtök reggel a Kossuth rádióban azt mondta, a brit vírusmutáció okozhatja a fertőzések megugrását.

1 862 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 381 875 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 97 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 444 főre emelkedett.

Fejér megyében 78 új fertőzöttet azonosítottak.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 287 134 fő, az aktív fertőzöttek száma 81 297 főre csökkent. 3799 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 299-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 294 624 fő kapott oltást, közülük 117 368 fő már a második oltását is megkapta. Az e heti oltási terv alapján a háziorvosok többsége mától oltja a védőoltásra regisztrált legidősebbeket és a 60 év alatti krónikus betegeket. Az ehhez szükséges vakcinákat már kiszállították. Emellett négy budapesti kórházi oltóponton is oltani kezdik a krónikus betegséggel nem rendelkező idősebbeket. Ma újabb AstraZeneca és Moderna-vakcina szállítmányok várhatók.

Jelen lehet Magyarországon is a koronavírus brit mutációja, és valószínűleg ez állhat az esetszámok növekedése mögött is - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Szlávik János elmondta, együtt kell élni azzal, hogy a koronavírus folyamatosan változik, ezért újabb és újabb variánsok jelennek meg. Az új változatok gyorsabban terjedhetnek, és akár más tüneteket is okozhatnak - tette hozzá.

Most úgy tűnik, hogy a védőoltások hatásosak a brit variáns ellen is, és megakadályozzák a súlyos betegség kialakulását, ezért fontos, hogy mindenki megkapja a vakcinát - emelte ki a főorvos.

Kitért arra is: valószínű, hogy a koronavírust az újabb és újabb oltásokkal sem tudják majd eltüntetni, hanem időnként visszatér. Egy biztos: ez a vírus, a járvány szelídülni fog, kevesebb ember betegszik meg, kevesebb ember hal meg akkor, ha a lakosság megfelelő részét be tudják oltani - hangsúlyozta Szlávik János.

Forrás: MTI, koronavirus.gov.hu

Borítókép: PB
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek