Cloudy10 °C
2021. április 17. szombat Rudolf
Menü
Házhozszállítás

Sikersztori lehet a fehérvári kezdeményezés, a becsületkasszás frissítőpont

Sikersztori lehet a fehérvári kezdeményezés, a becsületkasszás frissítőpont
A fehérvári házaspár kezdeményezése nagy viszhangot keltett (Fotó: Németh Zoltán)

Egy cseppnyi bizalomra talán nagyobb szükségük van az embereknek, mint magára a frissítésre – vallja a fehérvári házaspár, akik megvalósították a futóknak, kerékpározóknak szánt, becsületkasszás frissítőpontok ötletét.

Ahogy mi is írtunk róla, a népszerű rádiós műsorvezető, Rákóczi Feri a Facebookon számolt be arról a becsületkasszás frissítőpontról, amelyre a Velencei-tó közelében lévő kerékpárúton talált rá. Az interneten gyorsan megugrottak a megosztások a manapság már oly ritka, így megsüvegelendő becsületkasszás kezdeményezésről, ennek köszönhetően ország-világ előtt ismerté vált a frissítőpont sztorija.

Ahogy Rákóczi Feri is beszámolt róla: a helyszínen található leírás alapján a Yellow Rabbit Team áll a dolog mögött, a fantázianév pedig egy székesfehérvári házaspárt, Ignáczy Ritát és Iker Gusztávot takarja. Mindketten aktívan triatlonoznak és saját tapasztalataik, élményeik indították őket arra, hogy tesztüzemben felállítsanak két frissítőpontot. Bizony, kettőt, mert a Velencei-tó partján lévő, hírnevet szerző állomás mellett van még egy, ezzel Székesfehérváron, a Bregyó-közben, a futópálya szomszédságában találkozhatnak az aktívan sportolók.

A jól felszerelt frissítőponton a legfontosabb dolgokat találják meg a sportolók (Fotó: Németh Zoltán)
A jól felszerelt frissítőponton a legfontosabb dolgokat találják meg a sportolók (Fotó: Németh Zoltán)

- Triatlonozunk, és az ötlet saját igényből jött edzések és versenyek tapasztalatai alapján. Szerettünk volna úgy frissíteni, hogy ne kelljen magunkkal vinni azt, hanem ott legyen a helyszínen. A másik fontos szempont az volt, hogy úgy frissíthessünk, ahogy mi szeretnénk, mert ebben mindig kompromisszumot kellett kötnünk: mert a versenyhelyszíneken sokszor nem olyan fajta lehetőségeink voltak, mint szerettünk volna.

Az edzéseken még ennyi sem állt rendelkezésre, hiszen nem volt egyáltalán lehetőség arra, hogyha nem viszünk magunkkal, akkor hozzájussunk valamiféle frissítési lehetőséghez – avatott be minket a kezdő lökést megadó tapasztalatokba Gusztáv, akitől aztán Rita vette át a szót.

- Ezután kezdtünk el gondolkodni, jöttek az ötletek, elképzelések és végül elindult egy vonal, amelyhez egy vezérgondolat vezetett el minket. Ez pedig az volt, hogyha a Velencei-tavat körbe szeretnénk futni, akkor mindenképpen kell valami frissítés. Ezt úgy oldottuk meg, hogy jött velünk a testvérem kerékpárral, és tőle kaptuk a frissítőt. De hogy tudnánk ezt megoldani úgy, hogy másnak ne kelljen jönni velünk? Így jött az ötlet, hogy kitegyük az első dobozt a tavat körbefutók vagy épp kerékpározók számára.

Gusztáv és Rita kezdeményezése saját tapasztalataikon alapul (Fotó: Németh Zoltán)
Gusztáv és Rita kezdeményezése saját tapasztalataikon alapul (Fotó: Németh Zoltán)

A Velencei-tó partján november, a Bregyó-közben január óta van kint a frissítőpont, a visszajelzések pedig nagyon pozitívak. Érdekes módon a kezdetben a projektbe praktikuma kapcsán bekerülő becsületkassza a visszajelzések hatására a kezdeményezés egyik fő vezérfonalává vált.

- Nagyon sok visszajelzést kaptunk a becsületkassza kapcsán. Nagyon megosztó ez a vonal, kaptunk sok dicséretet, de meg is kérdőjelezték néhányan a létjogosultságát. Érdekes része ez a történetnek, mert mi igazából eleinte csak egy olyan vonalat kerestünk, amelyet beépíthetünk az ötletünkbe és egyszerűsíti a kivitelezést.

Viszont ez mára átalakult, most már biztosak vagyunk benne, hogy nem hagyhatjuk el ezt a becsületességre épülő vonalat, mert úgy érezzük, erre a cseppnyi bizalomra talán nagyobb szükségük van az embereknek, mint magára a frissítésre.

És tudod mi az érdekes? A velencei-tavi frissítőpont november óta, itt, a Bregyó-közben kihelyezett pedig január óta működik, és mindig minden terméket kifizetnek, mindig ott van a becsületkasszában a pénz, egyszerűen még nem fordult elő negatív tapasztalat. Ezt a bizalmi jelleget mindenképpen szeretnénk megtartani, nem a naiv őrültség szintjén, hanem egy kivitelezhető, tartható vonalként.

A becsületkassza eddig működik, mindenki kiegyenlíti a kivett termék ellenértékét (Fotó: Németh Zoltán)
A becsületkassza eddig működik, mindenki kiegyenlíti a kivett termék ellenértékét (Fotó: Németh Zoltán)

És hogy mi mindennel találkozhatnak az aktívan sportolók a pontokon? Nos, találunk a dobozban vizet, energiaszeletet, sótablettát, fertőtlenítőt, sebtapaszt, zsebkendőt, csupa olyan dolgot, amely futás vagy kerékpározás közben nagyon is hasznosnak bizonyulhat. Természetesen olvashatunk a kezdeményezésről is, és megtaláljuk a fizetési lehetőségeket is. A kivett termékek árát akár online, mobilbankos vagy PayPal-os fizetéssel is rendezhetjük, de ott van az a bizonyos becsületkassza is, amelybe a helyszínen bedobhatjuk az adott árat. A felirat szerint a kezdeményezés tesztüzemben működik, természetesen meg is kérdeztem Ritát és Gusztávot, mit takar pontosan ez a kifejezés.

- Azért szerepel a dobozokon a "tesztüzem" felirat, mert nem azt szeretnénk ráerőltetni a két helyen sportolókra, ezekre a közösségekre, amit mi gondolunk, hanem kíváncsiak vagyunk arra, amit visszaigazolnak, hogy mire van szükségük, mit szeretnének a dobozokban látni. Szép lassan alakult ki a jelenlegi forma, de ez persze nem végleges, megvannak a további terveink a folyamatos fejlesztésre.

Magát az ötletet is szeretnénk üzleti tervként kezelni, jelenleg magánszemélyként csináljuk, de a jogi megfelelőség szintjén, cégszerűen szeretnénk továbbvinni és terjeszteni ezt a kezdeményezést, hogy még több ilyen frissítőpont megvalósulhasson, természetesen maximálisan környezetbarát módon, mert ez legalább ilyen fontos, hogy a frissítőpontok ne szennyezzék a környezetünket.

Az ötlet jó, a Yellow Rabbit Team, vagyis Rita és Gusztáv láthatóan szívvel-lélekkel csinálja, reméljük, a siker sem marad el majd!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Jövőre több mint duplájára nő az árvaellátás minimuma
  Jövőre több mint duplájára nő az árvaellátás minimuma
 • Szijjártó: 400 ezer helyett egymillió kínai vakcina érkezik április végéig
  Szijjártó: 400 ezer helyett egymillió kínai vakcina érkezik április végéig
 • Meghalt 217 beteg, 4604-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
  Meghalt 217 beteg, 4604-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
 • Székesfehérvárig közlekednek majd nyáron a balatoni éjszakai bagolyvonatok
  Székesfehérvárig közlekednek majd nyáron a balatoni éjszakai bagolyvonatok
 • Mesés természetismereti tábor alsó tagozatosoknak a Velencei-tó partján
  Mesés természetismereti tábor alsó tagozatosoknak a Velencei-tó partján
 • Új lakóját keresi „Fehérvár bölcsője”
  Új lakóját keresi „Fehérvár bölcsője”
 • Ételintolerancia vagy ételallergia? - előadás az EFI oldalán
  Ételintolerancia vagy ételallergia? - előadás az EFI oldalán
 • Ma soron kívül oltják a regisztrált pedagógusokat
  Ma soron kívül oltják a regisztrált pedagógusokat

Eseménynaptár