2 évnél régebbi cikk

1,5 milliós adomány érkezett a fehérvári kórház koraszülött osztályának
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
1,5 milliós adomány érkezett a fehérvári kórház koraszülött osztályának

Textilből készült fekvőalkalmatosságok, úgynevezett babafészkek, különféle apró sapkák, védőszemüvegek, takarók, és szoptatós párnák érkeztek az intézmény koraszülött részlegébe mintegy másfél millió forint értékben.

A Plüss Kommandó nevű programot az Alapítvány az Alapítványokért szervezet hívta életre, hogy a speciális eszközökkel segítse az ország 29 koraszülött részlegét. Eddig 18 kórházba jutott el a kezdeményezés összesen mintegy 21 millió forint értékű támogatással, az utat azonban folytatják, hogy minden kórháznak tudjanak segíteni.

Nyilka Ildikó kuratóriumi elnök szívügyeként tekint a babák, a családok, az intézmények segítésére, hiszen csaknem három évtizede az ő lánya is koraszülöttként jött világra.

Az akció csütörtökön a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházba érkezett. Az intézmény 50 darab speciális fekvőalkalmatosságot, úgynevezett babafészket kapott négy különböző méretben. Ezeknek puha, magasított peremük van, melyek védik a babákat, és segítik a pihenésüket.

"A szakmai pályafutásom elején gyermekortopédián töltöttem el pár évet. Az oxigénhiányból származó mozgásszervi betegségeket operáltuk. Ha egyet megelőzünk, már eredményesek vagyunk, és ezek az új eszközök ezt a célt szolgálják" - mondta Bucsi László, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház intézményvezetője.

A babafészek-csomagokban speciális ölelőpántok, védőtakarók is vannak, de jöttek aprócska sapkák, ultrahangozáshoz használatos sapkák, pihentető és védő textilszemüvegek, takarók és négy darab szoptatóspárna az anyukák támogatására. Az eszközöket a Happys koraszülött- és babaruházatot gyártó cég készíti az alapítványnak színes, rendkívül puha, mosható, antiallergén anyagokból, szakorvosok és nővérek bevonásával, tanácsaival.

Bár sportteljesítménye alapján nem gondolnánk, Verrasztó Evelyn Európa-bajnok úszó, olimpikon is inkubátorban töltötte a születése utáni első heteket: "Én is koraszülött gyermek voltam. Édesanyámmal találkoztunk először Ildikóval, és akkor együtt találták ki ezt, és Ildikó lett a koordinátor, én pedig fővédnökként szerepelek a programban. Nyilvánvalóan úgy gondolom, ha tudok segíteni, akkor megteszem, és ha rajtam keresztül akár 2-3 emberrel többhöz eljut ez a dolog és ők is csatlakoznak, az mindenképpen egy jó dolog."

(Forrás: ÖKK)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek