2 évnél régebbi cikk

Székesfehérvár kedves őzikéit fák alá rejtették
Fehérvár Médiacentrum fotója
Németh Zoltán
Székesfehérvár kedves őzikéit fák alá rejtették

A Sziget utca és a Jancsár utca találkozásánál a panelházak között, fák alatt elbújva áll Székesfehérvár egyik legkedvesebb állatszobra, László Péter őzmamát és gidáját ábrázoló alkotása.

Korábban Székesfehérvár több kedves vagy épp hányatott sorsú állatszobrával foglalkoztunk: ilyen volt a város kedvenc kígyója, a Németh László Általános Iskola emblematikus szobra, amely idén ünnepli negyvenedik születésnapját, de ott van az állandó rongálásoknak kitett teknősbéka - Kocsis Balázs alkotásának már több alkalommal is letörték a fejét.

Vélhetően kevesebben ismerik azt az alkotást, amely a növényzetben megbújva áll a Sziget utca és a Jancsár utca találkozásánál, a Tolnai Utcai Óvoda Sziget Utcai Tagóvodája melletti ligetben. A kőtalapzaton álló, őzmamát és gidáját ábrázoló szobor közel életnagyságú alkotás, amely László Péter munkája.

Az 1918-ban Budapesten született szobrászművész munkásságának meghatározó darabjai voltak azok az állatszobrok, melyeket egy számára jelentős vadászélmény hatására kezdett el készíteni. Ahogy munkásságával kapcsolatban egy díj kapcsán fogalmaztak: "Egyéniségéből adódóan viszont lényegre törő, a felesleges részleteket kerülő, majdhogynem puritán, a kevéssel sokat mondani akaró ábrázolásmód jellemzi.”

A 2012-ben elhunyt szobrászművész kedvenc témái közé tartoztak a szarvasok és őzek. Tematikus szobrai az ország több pontján is megtalálhatók, magán- és közgyűjtemények féltett darabjai. Budapesten, a XIX. kerületben áll az "Őzikék" című alkotása, melyet 1986-ban állítottak fel.

Ugyanerre az évre datálódik az "Őz gidával" című alkotása, mely itt, Székesfehérváron bújik meg a fák között. Érdekesség, hogy a panelházak által határolt kis ligetet a környéken sokan csak „őzikés ligetként” emlegetik. Nem csoda, hiszen a kedves alkotás a zöldterület szerves része, jellegzetessége.

Sajnos egy minimális esztétikai rongálást a két őz sem úszott meg: az őzmama füleinek belső részét zöld festékkel fújták le. Reméljük, ennél nagyobb baja nem lesz a kedves alkotásnak, és még hosszú évtizedekig lesznek a házak között megbúvó zöldterület díszei.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek