2 évnél régebbi cikk

Ismét országos bajnok lett súlyemelésben a fehérvári edző
·SportTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Molnár Attila Facebook-oldala
Ismét országos bajnok lett súlyemelésben a fehérvári edző
·SportTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined

Hat jó fogás, könnyed gyakorlatok – és ismét Súlyemelő Masters OB-t nyert Molnár Attila! A fehérvári edző 96 kg-ban indult el a versenyen, s 193 kg-os összetett eredménnyel immár másodszorra állhatott fel a dobogó legfelsőbb fokára (masters pályafutása során).

Attila a saját maga által összeállított edzéstervvel készült az OB-ra, mely úgy tűnik, igencsak sikeresnek bizonyult.

A programot természetesen rendszeresen egyeztetem Baranyai Janival, s akkor alkalmazom csak, ha már áldását adta rá.” – mesélte – „Az edzéseimet mindig úgy alakítom, hogy amit gyengének érzek, azt próbálom kiegészítő gyakorlatokkal fejleszteni, s mindemellett a szakgyakorlatok sem maradhatnak el, úgymint szakítás, felvét-lökés, s ezek számtalan kiegészítője, kombinációja.”

Japi-4.jpg

A REAC termèben megrendezett zártkapus versennyel kapcsolatban elmondta, hogy – bár most másodszorra is győzni tudott – már többször lemaradt az aranyéremről: korábban háromszor kapott ezüstérmet és egyszer bronzot, mire a dobogó legmagasabb fokára felállhatott.

„Amikor először megnyertem, nagyon boldog voltam, mert mindig csak egy-két kg-mal maradtam le a győztestől. Most is egy kicsit stresszes állapotban indultam el, mert voltak kisebb sérüléseim.” – árulta el – „Aggódtam, hogy ezek ellenére ki tudjam hozni magamból azt, ami a győzelemhez szükséges. A korábbi OB-hoz képest annyiban volt ez most más, hogy nem kellett kimaxolnom magamat, s ez nem is volt a célom. Ügyeltem arra, hogy ne sérüljek le, s csak annyit tettem bele a versenybe, amennyi az aranyhoz szükséges volt. Szerencsére így is nagy fölénnyel vezettem a mezőnyt, s ha az utolsó fogásomra nem megyek ki, akkor is meg lett volna az arany. Viszont úgy gondoltam, hogy mégiscsak meg kéne nyerni azt a lökést, az úgy mutat szépen.”

Japi-1.jpg

A fehérvári edző 2019-ben nyerte meg először az OB-t. Akkori teljesítményében – utólag visszagondolva – talál hibát bőven, mely annak is köszönhető volt, hogy fejben elfáradt, „túlizgulta” a versenyt. Tavaly nem tudott elindulni – bár véleménye szerint akkor volt a legjobb formában -, utána pedig lesérült, s vissza kellett vennie egy időre a súlyokból.

Japi egyébként nemcsak a súlyemelésben ért el sikereket eddigi pályafutása során. Általános iskolában kézilabdázott, majd Dinnyésen futballozott a helyi SE-ben. Ezt követte az ökölvívás, amit egyből nagy pályán kezdett, a profiban.

Az első profi meccse pont húsz évvel ezelőtt, 2001-ben volt, rá egy évre pedig már Magyar Bajnok lett.

Utána kétszer szerzett Magyar Bajnok címet nagyváltósúlyban, s váltósúlyban is büszkélkedhet egy Nemzetközi Bajnoki címmel. Az utolsó meccsét váltósúlyban vívta 2011-ben – ami címvédés volt. Ezt követően abbahagyta az ökölvívást és teljesen a súlyemelés felé fordult.

Japi-2.jpg

„A bokszban mindegyik címemre büszke vagyok.” – mondta – „A Nemzetközi Bajnoki cím azért fontos számomra, mert idegenben a hazai bajnokot sikerült kiütnöm. A küzdősport már húsz éve az életem szerves része. Úgy gondolom, hogy minden férfira jó hatással van, ha küzdősportot űz, mert magabiztosságot ad, ami az igazi férfiak egyik fontos ismérve. A versenyzés pedig azért szükséges, mert ha már edzünk, akkor mérettessünk is meg, hasonlítsuk össze az erőnket. Egy versenynél olyan stresszehelyzet alakul ki, ami kiélezi a különbségeket, és néha teljesen máshogy jön ki a lépés, mint egy edzésen. Én egyébként mindig egyedül gyakorlok, nincsen edzőpartnerem, ami annyiban rossz, hogy jó lenne, ha mellettem állna egy olyan társ, aki szakértő szemmel nézné, ahogyan súlyt emelek, és ha technikai problémát látna, akkor jelezné és tudnám korrigálni a mozgásomat.”

Meg kell említeni, hogy Attila 2009 óta segíti más sportolók munkáját. Akkor kezdett el edzősködni a Varkocs György Box Club-nál. 2010-ben megszerezte az ökölvívó edzői bizonyítványt, 2015-ben pedig súlyemelő edzői végzettsége is lett.  A Predator SE-t 2012-ben alapította.

Azért kezdtem el edzést tartani, mert szerettem volna átadni az embereknek a tudásomat.” – vallotta be – „Szerintem fontos az egészséges életre való tanítás. A hozzám fordulóknak azt szoktam tanácsolni, hogy próbáljanak meg boldogok lenni a saját bőrükben és ne kövessék kényszeresen más emberek útját. Mindenki csinálja azt, amit szeret – de mértékkel! A mérték és a minőség nagyon fontos."

Japi-3.jpg

Jelenleg 30-50 fő között van azok száma, akik hozzá járnak edzeni. (Havonta változó.) Általában profi sportolók kérik a segítségét, vegyesen nők és férfiak, s gyerekek is akadnak. A legfiatalabb tanítványa a 13 éves Berényi Botond, s az immár nagykorúvá vált Nida Zalán Örs, aki már négy éve hallgatja tanácsait (és az olimpikon Baranyai Jánosét), melynek köszönhetően válogatott lett, s már háromszoros Magyar Bajnoknak mondhatja magát. (A fiúk legutóbbi OB-szereléséről itt adtunk hírt.)

„Nagyon büszke vagyok a srácokra!” – mondta edzőjük – „Jó lenne Zalánt egy nemzetközi versenyre eljuttatni, majd idővel az Olimpiára elkísérni. Ez egy olyan álom, mely megvalósulására nagy esélyt látok. Botinak még van pár éve addig, de halad szépen előre a kis trónkövető! Én pedig szeretnék részt venni a felnőtt Országos Bajnokságon és vágyam, hogy eljussak a masters világversenyre súlyemelésben. Vannak tehát céljaink, s nem mondhatja senki sem, hogy csak ellavírozunk, mert nekünk mindig vannak határozott terveink. Mindig úgy edzünk, hogy végül bajnokok legyünk és felérjünk a legmagasabb csúcsra is.”

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek