Heavy rain14 °C
2021. május 7. péntek Gizella
Menü
Házhozszállítás

Súlyemelő OB-n remekeltek a fehérvári fiatalok

Új egyéni csúccsal első helyezést ért el Nida Zalán Örs a Budapesten megrendezett OB-n. Edzőtársa, Berényi Botond szintén megdöntötte saját rekordját, s a negyedik helynek örülhetett.

Budapesten, a Testvériség SE Tornacsarnokában rendezték meg a 2021. évi súlyemelő Iskolás Országos Bajnokságot. A szervezők célja az volt, hogy felmérjék az iskoláskorú súlyemelő-utánpótlás helyzetet, s lehetőséget biztosítsanak a „Magyarország 2021. évi Iskolás Országos Bajnoka” cím elnyerésére.

Berényi Botond negyedik helyen végzett az OB-n (Fotó: Molnár Attila)
Berényi Botond negyedik helyen végzett az OB-n (Fotó: Molnár Attila)

A kétnapos megmérettetésre serdülő, ifjúsági és junior korcsoportból jelentkezhettek a 2008. január 01. és 2002. december 31. között született sportolók, akik valamely általános, szakmunkásképző vagy középiskola nappali tagozatának hallgatói. 

Az OB-n a Predator SE 13 éves versenyzője, Berényi Botond is elindult (61 kg-ban), aki hat jó fogással 56 kg szakítást és 66 kg lökést mutatott be. Összesített eredménye így 122 kg lett. A székesfehérvári fiú szakításban és lökésben is megdöntötte saját csúcsát, s végül a negyedik helyen végzett.

A 13 éves fiú célja, hogy a magyar súlyemelő-válogatott tagja legyen (Fotó: Molnár Attila)
A 13 éves fiú célja, hogy a magyar súlyemelő-válogatott tagja legyen (Fotó: Molnár Attila)

Mint edzőjétől, Molnár Attilától megtudtam: Botond célja, hogy két év múlva a dobogó legmagasabb fokára álljon fel, s szeretne majd a magyar súlyemelő-válogatott tagja lenni.

Attila másik tanítványa, a 17 éves Nida Zalán Örs szintén a tárcsák mellé állt az említett versenyen (81 kg-ban). A székesfehérvári fiatalember teljesítményén meglátszott, hogy lassan négy éve edz Molnár Attila irányítása alatt, s pár hónapja az olimpikon Baranyai János is segíti felkészülését, hiszen öt jó fogással 100 kg-ot szakított és 134 kg-ot lökött. (Lökésben túlszárnyalta eddigi rekordját.) 234 kg-os összetett eredménye meghozta számára a dicsőséget, hiszen első helyezést ért el.

Nida Zalán Örs sorra nyeri az aranyakat (Fotó: Nida Zalán Örs)
Nida Zalán Örs sorra nyeri az aranyakat (Fotó: Nida Zalán Örs)

Szerencsére igazolt versenyzőként a járvány nem befolyásolta a felkészülésemet, így heti öt edzéssel próbáltam magamból a lehető legjobb eredményt kihozni” – mesélte – „Végig számíthattam mindkét edzőm támogatására, valamint Pilaszanovich Milán is nagyon sokat segített.”

Zalán egyébként úgy érte el ezt a remek eredményt, hogy négy héttel ezelőtt az egyik edzésen a megszokottnál nagyobb súlyokat emelt és megsérült. 130 kg-os lökést és 160 kg-os elől guggolás mutatott be, amivel a derekát nagyon megerőltette. Mint kiderült, a gyakorlat közben megsérült a keresztcsontja és a csípőcsont közötti ízülete.

A 17 éves sportoló szeretne kijutni a Junior Európa Bajnokságra (Fotó: Molnár Attila)
A 17 éves sportoló szeretne kijutni a Junior Európa Bajnokságra (Fotó: Molnár Attila)

„Ennek fényében a szinten tartás volt a legfőbb feladatom” – árulta el – „Mivel ez a baleset nagyon lekorlátozott, ezért nem is volt biztos, hogy el tudok indulni a versenyen. Szerencsére Pilaszanovich Milán mozgásterapeuta, csontkovács és gyógytornász a verseny előtti napokban kezelésbe vette a derekamat, s szerintem ennek köszönhető, hogy ilyen jó eredményt tudtam elérni. Sajnos azt még nem tudom, hogy mikor lesz a következő verseny, amin részt veszek, de az biztos, hogy szeretném elérni a 115 kg szakítást és a 145 kg lökést. Célom továbbá, hogy a junior 81 kg-os súlycsoportban megtartsam az első helyet, s ha lehetőségem nyílik rá, akkor a Junior Európa Bajnokságra is ki szeretnék jutni.”

A sportoló azt is kifejtette, hogy mióta a BSE színeiben versenyzik, Haris Éva speciális étrendjét követi, amit a dietetikus nemrég állított össze neki. Ez – véleménye szerint – nagyban hozzájárult sportteljesítményéhez, fejlődéséhez. Fehérjében és szénhidrátban gazdag étrendet folytat, melyet táplálékkiegészítőkkel tesz teljessé.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

 • Bővíti dunakanyari járatainak számát a Mahart
  Bővíti dunakanyari járatainak számát a Mahart
 • Éjfélig még várják az aláírásokat a nemzeti kisebbségek megmaradásáért
  Éjfélig még várják az aláírásokat a nemzeti kisebbségek megmaradásáért
 • Megkezdik a Budapest-Balaton kerékpáros útvonal építését
  Megkezdik a Budapest-Balaton kerékpáros útvonal építését
 • Valószínűleg sikerült megtörni a járvány harmadik hullámát Németországban
  Valószínűleg sikerült megtörni a járvány harmadik hullámát Németországban

A hét sztorija

 • Szerbiában ma kinyithattak a vendéglátóhelyek belső helyiségei
  Szerbiában ma kinyithattak a vendéglátóhelyek belső helyiségei
 • Újraindulnak a tervezett műtétek
  Újraindulnak a tervezett műtétek
 • Javulnak a járványügyi adatok, folyamatosan nő a gyógyultak száma
  Javulnak a járványügyi adatok, folyamatosan nő a gyógyultak száma
 • HÍRADÓ 1-kor 2021. május 7.
  HÍRADÓ 1-kor 2021. május 7.
 • Jövő csütörtöktől ismét lesznek tervezett műtétek
  Jövő csütörtöktől ismét lesznek tervezett műtétek
 • Olcsóbb jegyet kínál a MÁV a szegedi intercitykre
  Olcsóbb jegyet kínál a MÁV a szegedi intercitykre
 • A kormány 23 milliárd forint támogatást nyújt 32 városnak
  A kormány 23 milliárd forint támogatást nyújt 32 városnak
 • Felére csökkennek a Mol Bubi bérletek árai
  Felére csökkennek a Mol Bubi bérletek árai

Eseménynaptár