Partly cloudy8 °C
2020. február 20. csütörtök Álmos
Menü

Elolvastuk a Twin Peaks titkos történetét és ugyanazt éreztük, mint 25 éve

Elolvastuk a Twin Peaks titkos történetét és ugyanazt éreztük, mint 25 éve
Egy Twin Peaks dosszié

Amíg David Lynch a Twin Peaks harmadik évadán dolgozik, addig Mark Frost írt egy könyvet a legrejtélyesebb amerikai kisváros titkos történetéről. Ebben a könyvben Frost egyrészt megválaszol olyan kérdéseket, melyek nyitva maradtak a második évadban, másrészt felvezeti a következő széria várható konfliktusait és rejtélyeit is. A rejtélyekkel pedig mesterien bánik a Lynch-Frost alkotópáros.

Már tudjuk, hogy ki ölte meg Laura Palmert, a kilencvenes évek elején/közepén azonban ez volt az a kérdés, amely nem hagyta nyugodni a krimi, a misztikum, a groteszk iránt érdeklődőket. Akkor ment ugyanis a mára kultikussá vált Twin Peaks első két évada. A magyar televíziózás az akkori tempóhoz mérten példátlan gyorsasággal vette meg a sorozatot, pedig akkoriban a tévés szériákat még nem tartották sokra. Talán éppen a Twin Peaks adta meg a kezdőlökést ahhoz a változáshoz, amikor is a televíziós sorozatok túlnőttek, először csak magukon, majd a hollywoodi filmeken is. A Twin Peaks után műsorra kerülő X-Akták már része volt ennek a világnak, egyesek szerint Mulder és Scully kalandjaival kezdődött a sorozatok népszerűségének aranykora.

A Twin Peaks nem csak ezzel írta be magát a televíziózás történetébe. Azt nem állítom, hogy műfajt teremtett, mivel hozzá hasonló összetettségben azóta sem született rá hajazó sorozat. Bár az X-Akták hozta a misztikumot, a Miért éppen Alaszka? az északi település máshoz nem hasonlítható hangulatát és furcsa lakóinak megismerését, a Wayward Pines pedig a kisvárosi, ám mégis életeket, generációkat meghatározó rejtélyeket, a krimi, a humor, a misztikum, a spiritualitás, az abszurd, a groteszk, a rejtély, az emberi psziché egyedül ebben a sorozatban és a hozzá köthető világban alkot szerves egészet.

A legnagyobb kritika éppen emiatt a groteszk világ miatt érte David Lynch és Mark Frost agyszüleményét, meg amiatt is, hogy érthetetlen a sorozat, olyan szimbólumokkal dolgozik, amiket az egyszerű ember nem tud dekódolni. Ilyen szimbólum volt például a zöld gyűrű, a bordó függönyös szoba, a törpe, az óriás, Bob, a baglyok és még sorolhatnám. Egy kicsit valóban zavarba ejtőek voltak ezek az utalások, de én inkább amiatt aggódtam, hogy a végére valami olcsó megoldással magyarázzák meg ezeket a jelenségeket az alkotók, amelynek tudatában végül eljelentéktelenednek majd ezek a jellegzetes Twin Peaks-i motívumok.

Elolvastuk a Twin Peaks titkos történetét és ugyanazt éreztük, mint 25 éve

Úgy tűnik azonban, hogy aggodalmam alaptalan volt, Mark Frost ugyanis zseniálisan mutatta be Twin Peaks titkos történetét legújabb könyvében. Már a kötet külseje sem mindennapi: úgy van szerkesztve, mint egy nyomozati dosszié, melyben minden bizonyítékot, újságcikkeket, kézzel írt leveleket, fotókat és más anyagokat gyűjtöttek egybe. A dossziét egy bizonyos Archivista állította össze, akiről csak a kötet végén derül ki, hogy kicsoda, és egy FBI-ügynök kommentálja. A sztori végigvezet minket Twin Peaks történelmén, amely nem meglepő módon része az amerikai miszticizmusnak. A Twin Peaks titkos történetéből, ha teljesen megnyugtató magyarázatot nem is kapunk az első két évad rejtélyeire, mégis közelebb kerülünk a lehetséges megoldáshoz. Kik az óriások? Mi a zöld gyűrű? Kicsoda valójában Tuskó Lady? Miért hord piros-kék lencsés szemüveget dr. Lawrence Jacoby? A többi között ezen kérdések megválaszolásához is közelebb kerülünk.

Mark Frostnak tényleg remek érzéke van hozzá, hogy csak annyit meséljen el a történetből, amely ugyan megmagyaráz bizonyos dolgokat, a kíváncsiságot viszont továbbra is fenntartja. Így lesz a könyvből kötelező darab minden rajongó számára, mivel ez meséli el és szemlélteti az eddig nem ismert Twin Peaks-i történeteket, amelyeknek nagy része minden bizonnyal folytatódik majd a 3. évadban. Mert nagyon úgy tűnik, hogy a rejtélyeknek sosem lesz vége ebben a fiktív amerikai kisvárosban. 

És ha valakit mindez nem győzött meg, tudok még három okot, amiért érdemes volt nézni a sorozatot. Mutatom is mindhármat egy képen:

Elolvastuk a Twin Peaks titkos történetét és ugyanazt éreztük, mint 25 éve

Mark Frost: Twin Peaks titkos története
Athenaeum Kiadó
Ár: 3990 Ft

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Palotavárosi épületek egykor és ma
  Palotavárosi épületek egykor és ma
 • Előzzük meg a körömgombát!
  Előzzük meg a körömgombát!
 • LAZA MORGÁS - játszani hívja a felnőtteket a Szent István Király Múzeum
  LAZA MORGÁS - játszani hívja a felnőtteket a Szent István Király Múzeum
 • Házasság Hete - Berecz András mesemondó estje
  Házasság Hete - Berecz András mesemondó estje
 • Önismeret a mindennapokban - Tóth Tamás esperes-plébános elmélkedése Kisfaludon
  Önismeret a mindennapokban - Tóth Tamás esperes-plébános elmélkedése Kisfaludon
 • Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács
  Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács
 • Bevált - népszerűek az elővárosi éjszakai vonatok
  Bevált - népszerűek az elővárosi éjszakai vonatok
 • Nyílt napot rendez leendő munkavállalóknak a XOMOX Magyarország február 21-én
  Nyílt napot rendez leendő munkavállalóknak a XOMOX Magyarország február 21-én
 • Fogorvosi szolgálatok - megkapták az ígért kiegészítő támogatást
  Fogorvosi szolgálatok - megkapták az ígért kiegészítő támogatást
 • Lövöldözés Hanauban - holtan találták a feltételezett tettest
  Lövöldözés Hanauban - holtan találták a feltételezett tettest
 • Berlinale - Jeremy Irons lesz a filmfesztivál elnöke
  Berlinale - Jeremy Irons lesz a filmfesztivál elnöke
 • Rendkívüli ülés - a börtönbizniszről tárgyal az Országgyűlés
  Rendkívüli ülés - a börtönbizniszről tárgyal az Országgyűlés
 • Ma kezdődik a mohácsi busójárás
  Ma kezdődik a mohácsi busójárás