Heavy rain showers25 °C
2019. június 19. szerda Gyárfás
Menü

Fehérvári programok a hétvégére: karácsonyfa-díszítés, ajándékok becsomagolása, ünnepi ebéd elkészítése és mozikban a Miért pont ő?

Fehérvári programok a hétvégére: karácsonyfa-díszítés, ajándékok becsomagolása, ünnepi ebéd elkészítése és mozikban a Miért pont ő?
(Fotó: proaktivdirekt.com)

Elérkeztünk az év legszebb hétvégéjéhez. Karácsony ünnepe általában a csendről, a békéről, a családról és szeretetről szól, így valószínűleg már minden kedves fehérvárinak megvan a programja a most következő egy-két napra. Éppen ezért a programajánlónkat most mi is az ünnepnek szenteljük, a karácsony rövid történetének és hangulatának megidézésével. Na jó, azért készültünk néhány konkrét fehérvári programmal is, hiszen előtte és utána lehet moziba menni, ahova érkezik a Miért pont ő? James Franco főszereplésével, vagy bulizni egy karácsonyi retro-partyban, vagy ajándékokat gyártyani a helyi kézművesség irányítása alatt. Ne feledkezzünk meg a Fehérvári adventről sem, melynek keretében együtt is ünnepelhetünk, vagy a legjobban rajzoló diákokról, melyek közül hárman átvehetik a buszkifestő pályázat győzteseinek járó nyereményeket az Adventi Színpadon.

Mióta ünnepeljük december végét és miért? Mit ünneplünk karácsonykor? Honnan ered a szaloncukor vagy a szokás, hogy karácsonyfát állítunk? És egyáltalán mit kell tudni az év legszebb ünnepéről?

December közepe a pogány világban a téli napfordulót jelentette (december 21: az év legrövidebb nappala, egyben leghosszabb éjszakája), ennek örömére hatalmas vigassággal ünnepelték meg a fény és az élet győzelmét a sötétség és a halál felett. Az ókori Rómában december 17-től 25-ig tartották a földművelés istenének, Szaturnusznak az ünnepét is, hiszen a téli napforduló a földművesek körében szintén az újjászületést, a reményt jelentette. A házakat borostyánnal díszítették, a szolgák megajándékozása is szokás volt. December 25-én volt Mithrász, a felkelő nap istenének napja a római császárságban, ezt a napot tette meg a kereszténység Jézus születésének.

Az ünnepi asztalnak és fogásoknak is nagy szerepe van a néphagyományban. A feltálalt fogásoknak szigorú rendje volt, melyeknek mágikus erőt tulajdonítottak. Régebben a karácsonyi terítőt tavasszal vetőabroszként használták, abból vették az első gabonamagvakat, hogy jó termést hozzon. Szintén szokás volt az ünnepi asztalra magvakat tenni, ebből adtak az baromfiknak, hogy jól tojjanak, az asztal alá pedig szalmát tettek, így idézve meg Jézus születésének körülményeit. December 25. lett a család napja, ekkor gyűlnek össze a rokonok karácsonyi ebédre és vacsorára az asztal körül, hiszen karácsony szentestéjén a böjt miatt a keresztények csak este fogyaszthatják el a böjti vacsorát. Ez eredetileg almát, diót, mézet, fokhagymát, és bablevest tartalmazott, majd mákos guba is került az asztalra, ma pedig már halat és töltött káposztát is szokás fogyasztani szenteste. 

A karácsonyfa-állítás bizonyos források szerint a középkorból ered, amikor is Jézus tiszteletére kivágtak egy fiatal fát, ami jelképezte, hogy ő is fiatalon adta életét az emberiségért. Más források szerint a karácsonyfa elődje a karácsonyi piramis, egy virágcserépbe állított deszkaszál, melyre keresztbe két-három deszkát szegeztek - ezeket később ágakkal díszítették. A 20. században terjedt el igazán a karácsonyfa-állítás, amikor is egyre többen díszítettek fel egy ágat vagy egy teljes fát karácsony ünnepére. Hazánkban a 19. századból vannak az első információink a karácsonyfa-állításról (Jókai Mór: A koldusgyermek, 1854).

A szaloncukor igazi hungarikum, a 19. században lett a hazai karácsonyfák népszerű éke, az ajándékozás pedig a szeretet kifejezése miatt vált szokássá. 

És akkor lássuk a fehérvári karácsonyi programokat!

Ünnep: Fehérvári Advent
Mikor? december 23.
Hol? Belváros

Ezen a hétvégén már mind a négy adventi gyertya világít, természetes fénnyel is elárasztva Fehérvár belvárosát. Karácsony előestéjén már nem várható programdömping, a város csupán néhány zenés programmal emeli a hangulatot a Főutcán és a Városház téren. 17:30-tól kezdődik az UniCum Laude együttes acapella koncertje, 18 órától pedig Zsigmond Lala lemezbemutató koncertje, 20 órától pedig a Bluesberry örvendezteti meg az érdeklődöket egy karácsonyi koncerttel A Szabaművelődés Házában. A programot és az infókat a Facebookon találod. 

Kézműves: Karácsonyi ajándékkészítés és diafilmvetítés
Mikor? december 22-24. 10:00-17:00, december 24: 09:00-13.30
Hol? Koronás Park

Szeretnél egy saját készítésű karácsonyi ajtókoszorút? Vagy esetleg kézügyességedet és kitartásodat dicsérni egy saját készítésű díszben az otthonodban? Akkor még befizetheted magad egy körre a Koronás Parkba (600 ft), ahol a koszorúk és díszek mellett képeslapokat, apró ajándékokat is készíthetsz szeretteidnek, miközben diafilmet vetítenek. A programot gyerekeknek hirdették meg, de ifjonti lelkesedésű felnőtteknek sem hiszem, hogy tiltott lenne a belépés. 

Fehérvári programok a hétvégére: karácsonyfa-díszítés, ajándékok becsomagolása, ünnepi ebéd elkészítése és mozikban a Miért pont ő?

(Fotó: Tele Éélettel)

Díj: Átadják a nyereményeket a buszkifestő pályázat nyerteseinek
Mikor: december 23., péntek 18:00
Hol? Városház tér, Adventi Színpad

Szeptember közepén rendezték meg az egy hetes programsorozattal érkező Európai Mobilitási Hetet és Autómentes Napot. A biztonságos és környezetkímélő közlekedésre felhívó rendezvényen Fehérváron egy buszpályázatot is meghirdettek. A fehérvári diákoknak a buszsablonok kiszínezésével kellett újragondolniuk a város buszainak külsejét. A legjobb három rajz tulajdonosának nevét már ki is hirdették - őket pályamunkájukkal együtt bemutattuk a Még karácsony előtt díjat kapnak a buszkifestő pályázat nyertesei cikkünkben -, ezen a hétvégén, december 23-án pedig át is vehetik a díjukat egy ünnepélyes eredményhirdetés keretében az Adventi Színpadon. 

Fehérvári programok a hétvégére: karácsonyfa-díszítés, ajándékok becsomagolása, ünnepi ebéd elkészítése és mozikban a Miért pont ő?

A buszkifestő pályázat harmadik helyezettje: Fuksz Petra - Sulák Klára alkotópáros, Vörösmarty Mihály Szakképző Iskola (Fotó: Székesfehérvár Megyei Jogú Város Facebook-oldal)

Buli: Karácsonyi retro party
Mikor? december 25
Hol? Club LeBaron

Ha bulizni támad kedved karácsonykor, akkor december 25-én irány a Club LeBaron, ahol a '90-es és a 2000-es évek legnagyobb slágereire táncolhatsz-énekelhetsz. Ha mindened a retro disco, és már igencsak kitombolnád 2016-ot, akkor itt a lehetőség!

Mozi: Miért pont ő?
bemutató: december 22.
Hol? Cinema City Alba

Egy apa, egy lány, egy nagyon nem mindennapi srác és egy anya, aki próbálja a helyzetet egyensúlyban tartani. James Francotól már megszokhattuk, hogy nem mindig a sármos, jóképű szívtiprót hozza a filmvásznon, ez most sem lesz így. Az apa pedig Bryan Cranston - ha névről nem ismerős, akkor az Így jártam anyátokkal Hammond Druhers érdekes ízlésű építésze juthat eszünkbe róla -, aki nagyon nem nézi jó szemmel a különös vő-jelöltet.. és itt kezdődik ez a fergetegesnek ígérkező vígjáték!

Karácsony: Karácsony
Mikor: december 24-26.
Hol? Otthon, rokonoknál, családi és baráti körben 

December 24. már tényleg igazi karácsonyi hangulatban telhet az otthonokban. Karácsonyfa-díszítés, ajándékok becsomagolása vagy éppen gyors iramban történő beszerzése, esti vacsora elkészítése... ez mind bele kell férjen a napba, hiszen este már karácsonyfa-gyújtás, ajándékok átadása esetleg rokonlátogatás következik. És ekkortól kezdődik a karácsony lényege: a pihenés.

Ezúton is minden kedves fmc.hu olvasónak kellemes karácsonyi ünnepeket kívánunk! 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • Lakossági fórum lesz kedden Maroshegyen
  Lakossági fórum lesz kedden Maroshegyen
 • Szombaton avatják a Béke Lángja Emlékművet a pákozdi Katonai Emlékparkban
  Szombaton avatják a Béke Lángja Emlékművet a pákozdi Katonai Emlékparkban
 • „Kisfelnőttképző” napközis nyári tábort indít a Motívum Kulturális Egyesület
  „Kisfelnőttképző” napközis nyári tábort indít a Motívum Kulturális Egyesület
 • A 12 éves fiúk is megkaphatják a HPV elleni védőoltást
  A 12 éves fiúk is megkaphatják a HPV elleni védőoltást

A hét embere

Eseménynaptár

 • Vészesen zsugorodik az északi-sarki jégtakaró
  Vészesen zsugorodik az északi-sarki jégtakaró
 • Tiszavirágzás - rendőrök vigyáznak a kérészekre
  Tiszavirágzás - rendőrök vigyáznak a kérészekre
 • Egyéves mélyponton az infláció az euróövezetben
  Egyéves mélyponton az infláció az euróövezetben
 • Korábban zárhatnak a boltok vasárnap
  Korábban zárhatnak a boltok vasárnap
 • Drágulnak a balatoni ingatlanok
  Drágulnak a balatoni ingatlanok
 • VéNégy Fesztivál - Utcaszínház, nemzetközi előadások, közösségi programok
  VéNégy Fesztivál - Utcaszínház, nemzetközi előadások, közösségi programok
 • The Metro-Police - koncert lesz az Öreghegyi Közösségi Házban
  The Metro-Police - koncert lesz az Öreghegyi Közösségi Házban
 • Erdélyben jártak a Táncsics iskola diákjai
  Erdélyben jártak a Táncsics iskola diákjai
 • Nőnek lenni, nőnek maradni - Csajos est a Barátság moziban
  Nőnek lenni, nőnek maradni - Csajos est a Barátság moziban
 • Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog
  Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog
 • Banki adategyeztetés - már csak egy hét maradt
  Banki adategyeztetés - már csak egy hét maradt
 • Jóga világnapja - flashmob lesz a Belvárosban
  Jóga világnapja - flashmob lesz a Belvárosban
 • Operett és musical - Vásáry André estje Öreghegyen
  Operett és musical - Vásáry André estje Öreghegyen