7 évnél régebbi cikk

Kutyafestés az új őrület és egyre jobban terjed
Fehérvár Médiacentrum fotójaKutyafestés az új őrület és egyre jobban terjed

Sokáig úgy tudtam, hogy csak az emberek festik be a hajukat – és egyéb szőrzetüket (igen, vannak olyanok…) -. ha elkezdődött az őszülés folyamata, vagy ha erőteljes külső változtatásra vágynak. Aztán az utóbbi években kezdtem egyre több piros és zöld kutyust felfedezni az utcán, és lassacskán rájöttem arra, hogy a Milka csoki lila tehene és gyerekkorom kedvenc rózsaszín párduca igenis létezik/létezhet. Hogy mindez hogyan kapcsolódik a Testszobrászat rovathoz? Valójában sehogy, de mivel két blogom is van itt az fmc.hu-n, és mindenképpen írni akartam a kutyafestésről, majd e cikk végére csak kitalálom, milyen ürüggyel illesztem e rovatba.

A fő lökést e blogbejegyzés megírásához egyik kedvenc mesefigurám, a kockás fülű nyúl ugrálása adta meg, akit pár nappal ezelőtt láttam az utcán viháncolni. Az említett cukorfalat aranyos vakkantgatásokkal fickándozott póráza végén, és egyből tudtam, hogy ő bizony nem akar felszállni. (Aki nem érti, nézzen utána, milyen aranyos propeller fülecskéje van Marék Veronika és Radvány Zsuzsa „gyermekének”.)

Egyre nagyobb divat a kutyafestés (Fotó: Seleja Gabriella)

Tehát ott ugrált és ugatott a nyuszi, aki természetesen egy kutyus volt, nagyon szép festéssel ellátva. Bizonyára vannak, akik most felhördülnek és kikúszik ajkukon az „állatkínzás” kifejezés, de szó sincs ilyesmiről! A kutyákat nem zavarja, ha kapnak egy kis színt – tudom, most az jön, hogy „Kérdezted tőlük?” , úgyhogy ez volt az első kérdés, amit nekiszegeztem az elkövetőnek, Seleja Gabriellának.

– Sokszor kérdezik tőlem, hogy nem lesz a kutya ettől személyiségzavaros? Nem káros a festékanyag? Nem betegszik meg tőle? És a válaszom mindkét esetben az, hogy nem! – mondta a gárdonyi kutyakozmetikus/kutyafestő – A kutya csak annyit tapasztal az egészből, hogy az új színnel feltűnést kelt, és az emberek többet beszélnek hozzá, többet simogatják. Még akkor is, ha azt mondják neki: „Hát te meg hogyan nézel ki?!”. Vagyis több odafigyelést kap, ami minden eb vágya!

Volt, aki karácsonyi mintát kért a kutyusára az adventi időszakban
(Fotó: Seleja Gabriella)

Az anyagok, amiket Gabi és a többi kutyafestő használ, mind bőrbarát termékek: kimondottan állatoknak való szőrfesték, illetve gyerekek esetében is alkalmazott bőrbarát csillám és színező.

Amerikában és más külföldi országokban nagyon régóta rendeznek kreatív kutyakozmetikus versenyeket, ahol nagyon extrém dolgokat is láthatunk (rózsaszín csillámpónitól a megszólalásig hasonlító televízió készüléken (!!!) át bármit). Magyarországon tavaly kezdtek el olyan versenyeket hirdetni, amelyekre már kreatív kutyakozmetika, és Ázsia-stílus kategóriában is lehetett nevezni.

A kutyakozmetikusok rendszeresen megmérettetik magukat különböző versenyeken - Seleja Gabriella is
(Fotó: Seleja Gabriella)

Az egyik versenyt májusban tartották, amely egyben Gabi élete első kutyakozmetikus versenye volt. Hobbi kategóriában indult egy kis yorkshire terrierrel, akit Ázsia-stílusban nyírt meg, s egy icipici kreativitást is vitt bele: a faroktövére apró rózsaszín strasszokat ragasztott. Ebben a kategóriában első helyezést ért el. Ez az élmény meg is adta a kellő lökést ahhoz, hogy induljon a júniusban megrendezett nemzetközi kutyakozmetikus versenyen, amire kreatív kategóriába nevezett.

Seleja Gabriella sorra gyűjti a díjakat (Fotó: Seleja Gabriella)

Ez már nagyobb kihívást jelentett számára. A festést a verseny előtt kellett megcsinálnia, így a rákészülés több időt vett igénybe. Saját kutyával készült, így több napon át, napi pár órákat dolgozott a festéssel. Szerencsére Blájen, a havanese keverék kutyusa nagyon jó kozmetika alanynak számított: a pocak festésénél konkrétan elaludt.

Gabi a fehér kiskutyából a verseny napjára kockás fülű nyulat varázsolt, a versenyen pedig kreatív nyírással szép fazont is kapott a kutyus: a „nyúl füleket” igyekezett gazdija térhatásúvá varázsolni. Munkája különdíjas lett.

Blájen, mint kockás fülű nyúl (Fotó: Seleja Gabriella)

A sikereken felbuzdulva egyre több festést vállalt el, s azóta a vendégei körében is egyre jobban kezd elterjedni a kreatív kozmetika iránt az érdeklődés. Van, aki pár színes tincset festet a kutyusa szőrébe (fülre, farokra), de a csillámtetoválást is egyre többen választják. Volt, aki karácsonyi témájú mintát kért az ünnepekre, de Gabi csinált már 25. házassági évfordulós meglepetést is az újra házasodó párnak.

Egyre nagyobb divat a csilámtetkó (Fotó: Seleja Gabriella)

– Jópár vendégem váltott fazont is a kutyusának, miután megismertettem velük az Ázsia-stílust – mondta a kutyakozmetikus. – Természetesen mindig lesz olyan, akiknek ez a fajta kutyakozmetika nem tetszik, s inkább a megszokott formákat és természetes színeket kéri. Ezért igyekszem mindig felismerni, ki az, aki nyitottabb az újra, mindig szem előtt tartom a gazdi igényét, ízlését.

A kutyusok nagyon jól viselik a festést - és közben a velük való törődést (Fotó: Seleja Gabriella)

Ez a fajta kozmetika természetesen több időt vesz igénybe, ezért az alkotó mindig figyel arra, hogy olyan kutyusokon élje ki kreativitását, akik a kozmetikához hozzá vannak szokva. Fontos, hogy az állat ne legyen beteg, vagy épp nagyon idős, mert nekik nem komfortos, ha sok időt töltenek a kozmetikai asztalon.

(Remélem, mindenki elfelejtette mostanra, amit a bevezető végén ígértem, mert kreatívságom most cserbenhagyott a kutyafestés-testszobrászat asszociációja terén... Bár bizonyára testépítőnek is ki lehet „sminkelni” egy kutyust, úgyhogy akkor mégiscsak megvan a kapcsolódási pont! )

 A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Testszobrászat  

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek