Clear sky16 °C
2019. szeptember 18. szerda Diána
Menü

Hóvirág: a kikelet és a remény szimbóluma

Hóvirág: a kikelet és a remény szimbóluma
(Fotó: Erdeiprogramok.hu)

Az Odüsszeia az egyik kedvenc olvasmányom volt ifjú koromban. Élvezettel olvastam Homérosz méltán elhíresült eposzát, mely végtelen izgalmakat rejtett számomra. Zombik ugyan nem voltak benne, de azért akadt bőven egyszemű szörny, emberevő szörnyeteg és félelmetes örvény is, úgyhogy a mai fiataloknak is ajánlom, lesz olyan élvezetes, mint a Kaptár első részei, vagy a Gyűrűk ura. S hogy jön ez a Biokertészet bloghoz? Úgy, hogy már ebben a történetben is feltűnt egy bájos növény: a hóvirág!

Az Odüsszeiában Kirké istennő mérget kevert Odüsszeusz borába, ám Hermész varázsfüvet adott a hősnek, amely hatástalanította azt. A növény pedig, amely immunissá tette Homéroszt az amnéziával szemben, mi volt? (Költői kérdés persze…) A hóvirág!

A hóvirágnak mintegy 75 faja és fajtája ismert, és mind fehér színű. Az Amarilliszfélék legismertebb növénynemzetségébe tartozik. Nálunk a kikeleti hóvirág az őshonos, de nagyon kedvelt a redős levelű hóvirág és a pompás hóvirág is.

A kikeleti hóvirág februártól áprilisig díszíti a lombos erdőket, a középhegységi gyertyános tölgyeseket, bükkösöket, a patak- és folyó menti ligeterdőket. Még lombfakadás előtt virágzani kezd, mert akkor még elég fény jut a talajfelszínre. A hóvirág pedig nagyon élvezi a napos, jó vízelvezetésű talajt. Később termést érlel. A hangyák rendkívül szeretik magvai olajos függelékét, ezért bőszen gyűjtik, hurcolják magukkal, így segítve a hóvirág terjedését.

Hóvirág: a kikelet és a remény szimbóluma

(Forrás: Edenkert.hu)

E bájos növény visszahúzódik termésérlelés után, s következő évben hajt ki újra a hagymájában elraktározott tápanyagok segítségével. A hagymában lévő anyag mérgező, viszont az Alzheimer-kór és a gyermekbénulás kezelése során felhasználják „segédanyagként”.

Hatóanyagai a galantamin és a mérgező amarilliszfélék alkaloidjai, mint a likorin és a hemantamin. A galantamint a hagymájából nyerik. Ennek az alkaloidja acetilkolineszteráz-gátló hatású, ezért műtéteknél alkalmazzák, a curare-vegyületek hatására fellépő izomgyengeség megszüntetésére. (A vörös pókliliom és a nárcisz is tartalmaz galantamint.) Izomsorvadás és izomgyengeség elleni gyógyszert is készítenek belőle. A hóvirágot soha ne fogyasszuk el! Ez nem bodzavirág, ezt nem szabad kirántani palacsintatésztába mártás után, és még a porcukros meghintés se javít se az ízén, se a mérgező hatásán!

A redős levelű (vagy más néven krími hóvirág) február-márciusban bukkan ki a földből. A pompás (vagy óriás) hóvirágot pedig sokszor már januárban felfedezhetjük kirándulásaink során. Leszedni persze nem szabad, s nemcsak azért, mert hamar elhalálozik szegény (ahogyan az ibolya is gyorsan „elfonnyad”), hanem, mert védett növény.

Hogy miért áll védelem alatt? A kortársaim talán még emlékeznek rá, hogy sok-sok évvel ezelőtt nem múlhatott el nőnapi köszöntés hóvirág csokor nélkül. Még az általános iskolában is hóvirágot kaptak a lányok a fiúktól, aminek bizony nagyon örültünk. (A fiúk rajongásának fokmérője volt a csokor nagysága, és persze a csokrok száma!)

Hóvirág: a kikelet és a remény szimbóluma

(Forrás: Kepguru.hu)

De mielőtt bárki azt gondolná, hogy a hölgyek iránti csodálat olyan méreteket öltött, hogy kezdték letépkedni az összes hóvirágot a szívek megolvasztása végett – méghozzá vandál módon, gyökerestől -, tudnunk kell, hogy ennél azért bonyolultabb probléma merült fel.

A középpontban persze az ember állt (most is). Annak a kapzsi és mohó fajtája. Azon homo sapiensek, akik ipari módszerrel kezdték el gyűjteni a virághagymákat. Először előkerült az ásó és a kapa, később már tolólapátos munkagépeket is befogtak, hogy minél gyorsabban „kitermeljék” a vágyott növényi részt. A hagymákat aztán – elsősorban - Hollandiába vitték, majd szépen becsomagolva visszaszállították Magyarországra – és eladták jó pénzért. Tonna számra hordták el hazánkból a hagymákat, méghozzá – nyilvánvalóan – a legszebb példányokat. Az erdőkben pedig mi maradt? A csökevényesebb példányok, s az állomány leromlott.

Mindehhez azt is hozzá kell tenni, hogy e munkálatok nemcsak a hóvirágot érintették, hanem nagyon sok gombát, állatot, baktériumot és több növényt is, amelyek a talaj felső rétegében éltek! Tehát nemcsak a faj egyedei sérültek, hanem az élőhelyek is!

Ezért vált szükségessé a gyűjtés szabályzása: A 13/2005 (VIII. 31.) KvVM rendelet értelmében a hóvirág a ˝természetvédelmi szempontból jelentős növényfajok˝ közé került. Veszélyeztetett, védett, eszmei értéke 10 000 forint. Ez vonatkozik a virágra és a hagymára is! Vagyis: egy szál hóvirágért 10.000 Ft a büntetés, de nagyobb mennyiségű begyűjtése – 100.000 Ft felett – már természetkárosítási bűncselekménynek minősíthető és büntethető!

Az oltalom Magyarországon mindhárom fajra vonatkozik.

Hóvirág: a kikelet és a remény szimbóluma

(Forrás: Gazdazona.hu)

Ausztriában nem védett a hóvirág, de azért ott is hoztak egy szabályt: mindenki csak annyit szedhet le, amennyit két ujjal át tud fogni.

Nem kell azonban Ausztriába utaznunk, ha sok szép hóvirágot szeretnénk látni - esetleg szedni, de ismételten hangsúlyozom, hogy hagyjuk élni ezt a szép virágot, sokkal szívet melengetőbb gyökeres állapotban gyönyörködni benne, eredeti környezetében, érintetlenül hagyva! Hanem akár mi varázsolhatunk a kertünkbe hóvirágos rétet!

A hóvirághagymát kertészetekből, szakáruházakból is beszerezhetjük. A nemesített hóvirág nagyobb virágú és sokkal hosszabban virít. Hálás növény, nem igényel sok törődést. Arra kell csak figyelni, hogy olyan helyet keressünk bölcsőnek, amely természetes élőhelyéhez hasonló, tehát lombok alatti, félárnyékos.

Egy ültetőgödörbe legalább 5-8 hagyma kerüljön. Ennél többet ne tegyünk, mert akkor nem fog virágzani. A gödör legalább 15-20 cm mély legyen. Figyelni kell arra, hogy a szomszédos növények ne lepjék el, és más gyökerek se sértsék az új lakót. A hagymákat ősszel is el lehet ültetni. A talajt komposzttal vagy szerves tápanyaggal gazdagíthatjuk, és locsoljuk meg, miután beágyaztuk a hagymákat.

Pár év alatt nagy teleppé fejlődik, és csodaszép látványt nyújt a csillogó hóbuckák között kikukucskálva, vagy az olvadó hó lepelen napozva.

E cikk elején említettem egy – számomra kedves – eposzt, s most a végén megjegyzem (ha már a lányom úgyis a keretes szerkezetet tanulja az iskolában, irodalom órán), hogy a hóvirág feltűnik az ókori görög mitológiában és a keresztény kultúrában is. Az előbbinél a Danaidák Ősanyjának, Iónak alakjához fűződik, az utóbbinál pedig Mária attribútuma: amikor az első emberpár kiűzetett a Paradicsomból, megvigasztalta őket látványával, s így lett belőle a remény szimbóluma.

A bizakodást és a tisztaságot jelképezi – mint a tavasz első virága, az új év első virág-hírnöke. Védjük hát meg, s szaporítsuk akár kertünkben, akár cserépben nevelgetve, szeretettel!

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Biokertészet  

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • Új munkahelyek - palacozógép-gyártó üzemet avattak Debrecenben
  Új munkahelyek - palacozógép-gyártó üzemet avattak Debrecenben
 • Fejlesztés - jövőre már végig bicikliút köti össze Győrt és a Balatont
  Fejlesztés - jövőre már végig bicikliút köti össze Győrt és a Balatont
 • Budapesten koncertezik Will Smith
  Budapesten koncertezik Will Smith
 • X. Magyar Kisállatfajták Napja Székesfehérváron
  X. Magyar Kisállatfajták Napja Székesfehérváron

A hét embere

 • HÍRADÓ 1-kor 2019. szeptember 18.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. szeptember 18.
 • OGY - Határozatképtelen volt a rendkívüli ülés
  OGY - Határozatképtelen volt a rendkívüli ülés
 • Önkormányzati választás - több mint ötszáz települési nemzetiségi választás maradhat el
  Önkormányzati választás - több mint ötszáz települési nemzetiségi választás maradhat el
 • Az utolsó vacsora - magyar alkotót díjaztak Argentínában
  Az utolsó vacsora - magyar alkotót díjaztak Argentínában
 • Továbbra is a feldolgozóiparból hiányzik a legtöbb ember
  Továbbra is a feldolgozóiparból hiányzik a legtöbb ember
 • Kezdeményezés - újabb háziorvosi körzet lehet Feketehegy-Szárazréten
  Kezdeményezés - újabb háziorvosi körzet lehet Feketehegy-Szárazréten
 • Hatmilliárdos segítség - elindult a Lázár Ervin Program
  Hatmilliárdos segítség - elindult a Lázár Ervin Program
 • Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Program - segítik a pedagógushallgatókat
  Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Program - segítik a pedagógushallgatókat

Eseménynaptár

 • Nyomoznak az ügyben - megmérgeztek egy parlagisas-családot
  Nyomoznak az ügyben - megmérgeztek egy parlagisas-családot
 • Önkormányzati választás - sokan szavaznak átjelentkezéssel
  Önkormányzati választás - sokan szavaznak átjelentkezéssel
 • 211 és 280 - újabb két Ikarus autóbusszal gazdagodott a Közlekedési Múzeum gyűjteménye
  211 és 280 - újabb két Ikarus autóbusszal gazdagodott a Közlekedési Múzeum gyűjteménye
 • Az eddigi legdrágább tévészéria lesz - visszatér Új-Zélandra A Gyűrűk Ura
  Az eddigi legdrágább tévészéria lesz - visszatér Új-Zélandra A Gyűrűk Ura
 • Az „Év Bringás Tanára” – a velencei és a pákozdi általános iskola igazgatója nyert
  Az „Év Bringás Tanára” – a velencei és a pákozdi általános iskola igazgatója nyert
 • Mammográfiai szűrések – várják a hölgyeket Fejér megyében
  Mammográfiai szűrések – várják a hölgyeket Fejér megyében
 • Viszlát, Gabi bácsi! Elhunyt Horváth Gábor a Vidi UEFA-kupa-döntős csapatának legendája
  Viszlát, Gabi bácsi! Elhunyt Horváth Gábor a Vidi UEFA-kupa-döntős csapatának legendája
 • Meghalt az UEFA-kupa-döntős Videoton játékosa
  Meghalt az UEFA-kupa-döntős Videoton játékosa
 • Elhunyt id. Horváth Gábor
  Elhunyt id. Horváth Gábor
 • Már épül az Óriáskerék a Zichy ligetben
  Már épül az Óriáskerék a Zichy ligetben
 • Szent István Városa Kórustalálkozó - az idei lesz a negyedik
  Szent István Városa Kórustalálkozó - az idei lesz a negyedik
 • X. Honvédfesztivál - megelevenedik a pákozdi csata is
  X. Honvédfesztivál - megelevenedik a pákozdi csata is
 • Emlékünnepséget szerveznek Wathay Ferenc hős vicekapitány tiszteletére
  Emlékünnepséget szerveznek Wathay Ferenc hős vicekapitány tiszteletére