6 évnél régebbi cikk

MMA, K1, boksz, vagyis Fight Aréna izzadtsággal, vérrel, könnyel és üvöltéssel
Fehérvár Médiacentrum fotójaMMA, K1, boksz, vagyis Fight Aréna izzadtsággal, vérrel, könnyel és üvöltéssel

Gyönyörű kar- és lábfeszítések, hatalmas bokszütések, meglepő rúgások láncolták a székekhez a Székesfehérváron megrendezett Fight Aréna nézőit. A nemzetközi profi küzdősport gáláról nem hiányozhattak a K1, a boksz és az MMA harcosai és rajongói sem. A főmérkőzést Bogdán „Golyó” Zsolt vívta, szabadfogású birkózó olimpikonunk, Veréb István ketrecharcosként debütált, Szili István pedig ezzel a mérkőzéssel búcsúzott el a ringtől.

A gálán 4 ország 28 versenyzője mérte össze tudását – 3 sportágban. A K1, MMA és a hagyományos ökölvívás küzdelmei pedig jótékony célt is szolgáltak: az est bevételének tíz százalékát a szervezők a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Újszülött-, Csecsemő- és Gyermekosztálya számára ajánlották fel. A gála műsorvezetője Pachmann Péter és Berki Krisztián volt, akik a tőlük megszokott módon teremtették meg a kellő hangulatot, s hangolták rá a küzdelmekre a nézőket.

A szorítóban három Fejér megyei fiatalembert is láthattunk harcolni: Tóth Ádámot (MMA bajnok - Seregélyes), Kugler Andrást (MMA - Aba) és Kiliti Tamást (boksz - Székesfehérvár). Talán ez is közrejátszott abban, hogy szinte teltház előtt zajlottak a mérkőzések. A nézőközönség soraiban egyébként ott volt például Növényi Norbert is, illetve Kovács István (Koko) anyukája, aki azért jött el, hogy nagyobbik fiának, az ötven éves Kovács Gyulának szurkoljon. No, de ne szaladjunk ennyire előre!

KOKO bátyja is fellépett a gálán (Fotó: Ripost)

A gála K1 meccsekkel kezdődött. Először a Horvátországból érkezett Aleksandar Zorz és Philipp Wiesehofer (Ausztria) lépett a ringbe 67 kg-os súlycsoportban. A kezdéskor már látszott, hogy az osztrák sportolóban nem csak egy combrúgás van. A második menet így egy köríves fejrúgással ért véget és horvát vereséggel.

95 kg-ban Czandler György és Gyetrán Balázs csapott össze. A mérkőzés kiütéssel ért véget a harmadik menetben, amikor Gyertyán egy ugró térdest villantott Czandler állán landolva. Megjegyzem: többször láttam már tőle ilyen végszót, hasonló taktikai menet után.

84 kg-ban Pokornyi Ádám és Kálucz Martin következett. A harmadik menet végén egyhangú pontozással Kálucz Martin keze emelkedett a magasba.

A K1 utolsó felvonásában (54 kg) láthattuk a hölgyeket: Fúró Virágot és a svájci Aline Seiberth-et. Természetesen én is a magyar lánynak szurkoltam, és amikor ellenfele – a szabályok ellenére – kilincsbe fogta, bizony felhördültem rendesen. A bírák végül egyhangúan a svájcit hozta ki győztesnek.

Aztán következett nagy kedvencem, az MMA! Elsőként – harmatsúlyban – Tóth Ádám és Shuapov Magomed esett egymásnak. A magyar sportoló az első menetben egy kemény térdessel is jutalmazta a folyamatos leviteli próbálkozásokat, ám a csecsen nagyon masszívnak bizonyult, és a második körben már a földön szorították egymást. – A végén Shuapov Magomed örülhetett.

Ezt követően a kiváló formában lévő Molnár Benjámin mérkőzött meg Mirko Javonoviccsal. A menet nem sikerült túl hosszúra: a guillotine fojtás hamar bekövetkezett, és kopogás követte.

Ugyanilyen gyorsan lezajlott Kugler András és Aslambek Waravel küzdelme: a Sárosdi Kempo SE bajnoka szinte azonnal ráugrott bosnyák ellenfelére, és újabb gyönyörű guillotine-fogást láthatott a közönség.

Remek hangulat volt az Arénában (Fotó: Őze Balázs)

Könnyűsúlyban a német Aggrelin MMA Szervezet bajnokát, Etelaky Lajost láthattuk: ellenfele a Boszniából érkezett Slobodan Vukic volt. A Fight Aréna közönsége most sem izgulhatott sokáig: a magyar bunyós az első menetben csodálatos lábfeszítést produkált, s lekopogtatta a bosnyákot.

A Premium MMA Liga bajnoka, Furkó László váltósúlyban bizonyította be ismét tudását: a szerb Robi Tsenize-t gyönyörű hátsó fojtással győzte le pár pillanat alatt.

A középsúlyú összecsapásokat Kertész Máté és Tarkan Ibragimov kezdte. Tarkan kemény combosát követően a mérkőzésvezető beszüntette a meccset.

A gálán debütált szabadfogású birkózó olimpikonunk, Veréb István Kovács Kálmánt kapta ellenfélként. (Veréb a 2013-as budapesti világbajnokságon, illetve egy évre rá Vantaa-ban az EB-n a szabadfogásúak 84 kg-os súlycsoportjában bronzérmet szerzett. Tavaly a riói olimpián 13. lett, idén pedig az újvidéki kontinenstornán 86 kg-os mezőnyben kapott bronzot. 2015-ben Az év magyar birkózója volt.) Veréb – előéletéhez illően – többször is szépen levitte Kovácsot, s végül pontozással ő győzött a harmadik menet lezárásakor.

Veréb István debütált az Arénában (Fotó: Magyar Birkózó Szövetség)

Az utolsó MMA mérkőzést a királykategóriában hirdették meg. A nehézsúlyú összecsapásra a kubai-magyar Yeranis R. Noguera és a csecsen-osztrák Ramazon Aibartjev vállalkozott. Ez utóbbi szabálytalan ütést mért ellenfelére, aki az ilyenkor szokásosan kiadható 5 perces pihenőidő után sem tudta folytatni a küzdelmet, ezért – nagy bánatomra – nem hirdettek végedményt. (No contest.)

Végül jött a boksz! A bemutató mérkőzésen Szabó Kristófot és Kiliti Tamást láthattuk (aki fehérvári illetőségű, és egy sérülés miatt egy időre abbahagyta a sportot), a hangulatról pedig egy hatalmas szurkolócsapat gondoskodott (Kiliti részéről).

Pikk-pakk jött KOKO bátyja (mondhatnánk viccesen, hiszen „Pikkpakk” becenévre hallgat, amit hatalmas rajongó tábora és az általuk lobogtatott transzparensek is rögzíteni igyekeztek a nézők tudatába). A közel ötven éves Kovács Gyula Szerbia szülöttével, Mirko Stoikovval állt ki. Kovács végig fölényesen vezetett, így nem ért senkit se meglepetést, hogy pontozással győzött. (A mérkőzés végén ajándékkal kedveskedett ellenfelének, majd édesanyjának nyilvánosan virágcsokrot nyújtott át – szeretete jeléül.)

Már a nézők is igen fáradtak voltak, amikor Szili Istvánt szólították a ringbe. Mivel búcsúmérkőzésre készült, úgy gondolta, egy kis „extrával” lepi meg rajongóit: tűz-zsonglőr előadása vezette fel a küzdelmet. A bunyó sem sikerült túl hosszúra: Szili elég hamar leütötte a szerb Darko Knezevicset, aki hiába nem adta fel a küzdelmet: a második leütés után már lehajtott fejjel távozott.

A főmérkőzést Bogdán „Golyó” Zsolt vívta Jasmi Hasiccsal. A Boszniából érkezett ellenfél hiába akarta elbitorolni a címet, Golyó kiütéssel megvédte azt, s végül a sokadik rászámolás után a mérkőzésvezető a küzdelem beszüntetése mellett döntött.

– Minden mérkőzést nagyon vártam, de hármat mégis külön kiemelnék. Elsőként barátom, Molnár Benjamin harcát, aztán Veréb Istvánét, s gyerekkori barátom, Szili István utolsó profi mérkőzését, amin el is érzékenyültem – nyilatkozta az fmc.hu-nak Őze Balázs, a Fight Aréna egyik alapítója, majd elmondta, hogy több gálát is szerveztek már korábban, ám ez teljesen más jellegű esemény volt, s úgy érzi, a legsikeresebb is egyben. – Berki Krisztiánnal természetesen tervezzük a további küzdősport gálákat, több városban is, mert már most jöttek a felkérések. Köszönjük a város vezetőinek, hogy segítettek minket és megtiszteltek bennünket a gálán! Egy álmunk vált valóra. Köszönjük Székesfehérvár!

(Fotó: Őze Balázs)

Mivel a Sárosdi Kempo SE külön helyen szerepel szívemben, így az SE vezetőjét, edzőjét, a négy danos mestert, Renshi Kordás Istvánt is megkérdeztem a verseny kapcsán, hiszen két sportolójukat is láthattuk a ringben, s mindketten remek teljesítményt nyújtottak.

Mint mondta: nagyon tetszett neki, hogy a szervezők célja nem az volt, hogy egy vérfröcsögős programot prezentáljanak, hanem szakmailag mindenkit bevontak, így egy nagyon élvezetes, színvonalas gálát láthatott a közönség. Ezért úgy gondolja, hogy életképes ez a kezdeményezés, mert minden igényt kiszolgál: az MMA-, a K1- és a bokszrajongók egyaránt találtak maguknak élvezetes mérkőzéseket.

Kordás István, Polgár Tamás, Tóth Ádám, Kugler András (Fotó: Kordás István)

Saját tanítványaira rátérve kifejtette, hogy a srácok jelenleg egyesületük példaképei. Ádám most nagyon izgult, pedig sok mérkőzés volt a háta mögött. Ennek ellenére sikeresen helytállt, bár most nem az ő kezét emelték a magasba. Ádám és András a Sárosdi Kempo SE edzései mellett egyébként brazil jiu jitsu és box edzésekre is járnak külön, hogy ezzel is gyarapítsák tudásukat. A jitsu-t Budapesten Varga Levitől tanulják, a boxot pedig Kiliti Ferenctől.

Erre a megmérettetésre a fiúk heti 7-8 edzéssel készültek. A visszajelzések nagyon pozitívak voltak a gála után: profi meccsekre is hívták őket Európa több országába, ám ők úgy döntöttek, hogy pár évig még nem szeretnének élni ezzel a lehetőséggel. Jelenleg inkább az őszi kempo versenyekre koncentrálnak.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek