Partly cloudy20 °C
2019. szeptember 17. kedd Zsófia
Menü

Drága a citrom? Legyen saját citromfád!

A citrom az egyik legismertebb gyógyír a megfázás kezelésére, amitől most nagyon sokan szenvednek. Gyulladáscsökkentő, antibakteriális és nyákoldó hatása közismert, ahogy sokan tudják azt is, hogy lázcsillapításra is használható, s jó tulajdonságai közé tartozik, hogy vérképző és idegnyugtató hatással is bír. Kalóriatartalma alacsony, s jelentősnek mondható a benne található C-vitamin, glikozid, illóolaj és rost mennyisége is. Minden ok megvan hát arra, hogy beszerezzünk egy saját citromfát!

Legutóbb írtam arról, hogy egy kedves ismerősöm, Vasi Szabó János birtokán milyen sok  vadcitromfa áll (és terem). Kiderült az is, hogy a vadcitrom és a többi citrusfélék közötti legfontosabb különbség az, hogy a vadcitrom lombhullató, három-négy méteresre növő cserje, vagy rövid törzsű bokorfa.

Drága a citrom? – Legyen saját citromfád!
Vasi Szabó János citromfája (Fotó: Szabó Patrícia)

Ezért a mi keményebb – max. -25 fokos – teleinket is átvészeli a nyugalmi állapotban, amíg nemes rokonai télen is levelesek, sőt akkor érlelik a gyümölcseiket. Ilyenkor a nemes citromfa szállítószöveteiben a nedvkeringés nem minimalizálódik, s a hideg hatására szinte szétrobbannak fagyáskor a vékonyabb ágak.

Ha csak dísznövénynek szánjuk a vadcitromot, akkor nincs vele különösebb gondunk: idősebb korában kicsit ritkítani kell ugyan a citromfát, de igazából „igénytelennek” mondhatjuk.

Ha viszont termést is szeretnénk szüretelni, akkor évi két alkalommal bőségesen meg kell öntözni, s négyévente szerves trágyát ajánlott szórni a korona csurgójánál. Ebben az esetben metszeni is szükséges: formáljuk az őszibarackhoz hasonlóan katlan alakúvá, mert ennél a faformánál tudnak beérni a növény belsejében fejlődő gyümölcsök is.

Drága a citrom? – Legyen saját citromfád!
Így virágzik a vadcitrom fája (Fotó: Szabó Patrícia)

Egy átlagosan termőkorú vadcitromfa 10 kilogramm termést is hozhat. A téli fagyok a mi klímánkon nem károsítják, ám a késő tavaszi fagy – mint amilyen a 2016 április végi is volt – bizony a zsendülő hajtásokban nagy pusztítást vitt végbe Vasi Szabó János gazdaságában is. (Bár itt megjegyzem, hogy tavaly az Idared almafák is elfagytak tavasszal, pedig híresek szívósságukról.)

A szüret október végén, november elején szokott lenni, de a ha a nyár sokáig tart és meleg, akkor két héttel is korábban szüretelhetünk.

Drága a citrom? – Legyen saját citromfád!
Citromszüret (Fotó: Szabó Patrícia)

A szüretet János az alábbi módon végzi: speciális olasz citrustároló műanyagládákba, két, maximum három sorba rakja a leszedett gyümölcsöt. Mint mondta: e művelet közben figyelembe kell venni, hogy a vadcitromnak 4-5 centis tüskéi vannak, ha a metszéskor tavasszal nem távolítottuk el a termőfelület közeléből legalább a felét! Fontos tudni, hogy a vastag kesztyű sem védi meg a szedőt a tüskéktől, s kínzó szüretnek nézhetünk elébe, ha tavasszal nem tettük meg a szükséges óvintézkedéseket. A citrom tárolásakor érdemes szem előtt tartani, hogy a birshez hasonlóan szükséges eljárnunk. Egy láda vadcitrom egyébként az egész kamrát betölti jellegzetes illatával!

S, hogy mi készülhet e gyümölcsből?

Például éppen olyan finom limonádé, mint nemes rokonából! Igaz, jóval több vele a munka…

Drága a citrom? – Legyen saját citromfád!
Finom limonádé készülhet a vadcitromból (Fotó: Szabó Patrícia)

– Zsenge leveleiből levest főznek Kínában, Koreában kandírozzák a gyümölcsét – mesélte a gazda. – Én két évvel ezelőtt, mikor különösen bőséges volt a termés, vadcitrom lekvárt főztem belőle, s rendkívül finom volt!

Aki ki akarja próbálni János receptjét, az először is faragja le a vadcitrom héj alól a gyantás ízű sárga részt (ami az olajmirigyek miatt válik ilyenné). Az így kapott gömbölyű gyümölcsön maradhat némi fehér rész. Ennek keserűségét az alábbi módon szüntethetjük meg: a lehámozott egész citromokat főzzük fel 3-4 percig annyi vízzel, hogy ellepje. Ezt a vizet öntsük le róla, majd újra borítsuk meg hideg vízzel, s főzzük 10 percig.  

Drága a citrom? – Legyen saját citromfád!
Citromfa János kertjében (Fotó: Szabó Patrícia)

Ha már részlegesen megpuhultak a gyümölcsök, ismét öntsük le a vizet, megint kerüljön rá hideg víz, és óránként cserélgessük a hideg vizet ötször-hatszor (estig). Ha már nem érezzük a kesernyés mellékízt (és amikor már nagyon elegünk van a műveletből), akkor fejezzük be ezt a műveletet, s térjünk aludni.

Másnap vágjuk fel a citromokat, szedjük ki a magokat, s daraboljuk fel a húst minél kisebb szeletekre. Mérjük le az így kapott húst, s főzzünk fel vízzel vele megegyező súlyú cukrot. Ha már szirupossá válik a cukor-víz keverék, tegyük bele a gyümölcsöt, két vaníliarúd kikapart magját, s lassú tűzön rotyogtassuk egy-másfél óráig. Amikor már zselésedik, kapcsoljuk le a gázt. A munka többi fázisa már a hagyományos lekvár főzéséhez hasonló.

Drága a citrom? – Legyen saját citromfád!
Akkor is szép a citromfa, amikor virágot bont (Fotó: Szabó Patrícia)

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • Kínzás, gyilkosság a vád - migránsokat vettek őrizetbe Szicíliában
  Kínzás, gyilkosság a vád - migránsokat vettek őrizetbe Szicíliában
 • Nem lesz PET-palack - nagy lépést tett a környezetvédelemért a Pécsi Tudományegyetem
  Nem lesz PET-palack - nagy lépést tett a környezetvédelemért a Pécsi Tudományegyetem
 • István, a király – koncertet ad a Clara Voce Vegyeskar és a KisseK
  István, a király – koncertet ad a Clara Voce Vegyeskar és a KisseK
 • Alba Regia pályázat - ösztöndíj a helyi felsőoktatás hallgatóinak és középiskolásoknak
  Alba Regia pályázat - ösztöndíj a helyi felsőoktatás hallgatóinak és középiskolásoknak
 • Megnyílt az Alba Innovár 2 - harmanos csoporttal indult a felnőttképzési tanév
  Megnyílt az Alba Innovár 2 - harmanos csoporttal indult a felnőttképzési tanév
 • Új munkahelyek – sütőipari üzemet adtak át Zalaegerszegen
  Új munkahelyek – sütőipari üzemet adtak át Zalaegerszegen
 • Elhunyt Gallai Péter, a Piramis billentyűse
  Elhunyt Gallai Péter, a Piramis billentyűse
 • 14
  14
 • Folyamatos az eső és a szél - kritikus a helyzet Japánban
  Folyamatos az eső és a szél - kritikus a helyzet Japánban
 • A Facebookon kér új laptopot egy kutya a fehérvári HEROSZ-nak
  A Facebookon kér új laptopot egy kutya a fehérvári HEROSZ-nak
 • Nyolc órás műtét - elvégezték az ezredik sikeres májátültetést Magyarországon
  Nyolc órás műtét - elvégezték az ezredik sikeres májátültetést Magyarországon
 • Kulturális Örökség Napjai - fedezzük fel Fehérvár kincseit
  Kulturális Örökség Napjai - fedezzük fel Fehérvár kincseit
 • Sétálj, túrázz, tekerj! – Fehérváron is Európai Mobilitási Hét
  Sétálj, túrázz, tekerj! – Fehérváron is Európai Mobilitási Hét