Partly cloudy5 °C
2020. december 4. péntek Barbara, Borbála
Menü
Házhozszállítás

Drága a citrom? Legyen saját citromfád!

A citrom az egyik legismertebb gyógyír a megfázás kezelésére, amitől most nagyon sokan szenvednek. Gyulladáscsökkentő, antibakteriális és nyákoldó hatása közismert, ahogy sokan tudják azt is, hogy lázcsillapításra is használható, s jó tulajdonságai közé tartozik, hogy vérképző és idegnyugtató hatással is bír. Kalóriatartalma alacsony, s jelentősnek mondható a benne található C-vitamin, glikozid, illóolaj és rost mennyisége is. Minden ok megvan hát arra, hogy beszerezzünk egy saját citromfát!

Legutóbb írtam arról, hogy egy kedves ismerősöm, Vasi Szabó János birtokán milyen sok  vadcitromfa áll (és terem). Kiderült az is, hogy a vadcitrom és a többi citrusfélék közötti legfontosabb különbség az, hogy a vadcitrom lombhullató, három-négy méteresre növő cserje, vagy rövid törzsű bokorfa.

Drága a citrom? – Legyen saját citromfád!
Vasi Szabó János citromfája (Fotó: Szabó Patrícia)

Ezért a mi keményebb – max. -25 fokos – teleinket is átvészeli a nyugalmi állapotban, amíg nemes rokonai télen is levelesek, sőt akkor érlelik a gyümölcseiket. Ilyenkor a nemes citromfa szállítószöveteiben a nedvkeringés nem minimalizálódik, s a hideg hatására szinte szétrobbannak fagyáskor a vékonyabb ágak.

Ha csak dísznövénynek szánjuk a vadcitromot, akkor nincs vele különösebb gondunk: idősebb korában kicsit ritkítani kell ugyan a citromfát, de igazából „igénytelennek” mondhatjuk.

Ha viszont termést is szeretnénk szüretelni, akkor évi két alkalommal bőségesen meg kell öntözni, s négyévente szerves trágyát ajánlott szórni a korona csurgójánál. Ebben az esetben metszeni is szükséges: formáljuk az őszibarackhoz hasonlóan katlan alakúvá, mert ennél a faformánál tudnak beérni a növény belsejében fejlődő gyümölcsök is.

Drága a citrom? – Legyen saját citromfád!
Így virágzik a vadcitrom fája (Fotó: Szabó Patrícia)

Egy átlagosan termőkorú vadcitromfa 10 kilogramm termést is hozhat. A téli fagyok a mi klímánkon nem károsítják, ám a késő tavaszi fagy – mint amilyen a 2016 április végi is volt – bizony a zsendülő hajtásokban nagy pusztítást vitt végbe Vasi Szabó János gazdaságában is. (Bár itt megjegyzem, hogy tavaly az Idared almafák is elfagytak tavasszal, pedig híresek szívósságukról.)

A szüret október végén, november elején szokott lenni, de a ha a nyár sokáig tart és meleg, akkor két héttel is korábban szüretelhetünk.

Drága a citrom? – Legyen saját citromfád!
Citromszüret (Fotó: Szabó Patrícia)

A szüretet János az alábbi módon végzi: speciális olasz citrustároló műanyagládákba, két, maximum három sorba rakja a leszedett gyümölcsöt. Mint mondta: e művelet közben figyelembe kell venni, hogy a vadcitromnak 4-5 centis tüskéi vannak, ha a metszéskor tavasszal nem távolítottuk el a termőfelület közeléből legalább a felét! Fontos tudni, hogy a vastag kesztyű sem védi meg a szedőt a tüskéktől, s kínzó szüretnek nézhetünk elébe, ha tavasszal nem tettük meg a szükséges óvintézkedéseket. A citrom tárolásakor érdemes szem előtt tartani, hogy a birshez hasonlóan szükséges eljárnunk. Egy láda vadcitrom egyébként az egész kamrát betölti jellegzetes illatával!

S, hogy mi készülhet e gyümölcsből?

Például éppen olyan finom limonádé, mint nemes rokonából! Igaz, jóval több vele a munka…

Drága a citrom? – Legyen saját citromfád!
Finom limonádé készülhet a vadcitromból (Fotó: Szabó Patrícia)

– Zsenge leveleiből levest főznek Kínában, Koreában kandírozzák a gyümölcsét – mesélte a gazda. – Én két évvel ezelőtt, mikor különösen bőséges volt a termés, vadcitrom lekvárt főztem belőle, s rendkívül finom volt!

Aki ki akarja próbálni János receptjét, az először is faragja le a vadcitrom héj alól a gyantás ízű sárga részt (ami az olajmirigyek miatt válik ilyenné). Az így kapott gömbölyű gyümölcsön maradhat némi fehér rész. Ennek keserűségét az alábbi módon szüntethetjük meg: a lehámozott egész citromokat főzzük fel 3-4 percig annyi vízzel, hogy ellepje. Ezt a vizet öntsük le róla, majd újra borítsuk meg hideg vízzel, s főzzük 10 percig.  

Drága a citrom? – Legyen saját citromfád!
Citromfa János kertjében (Fotó: Szabó Patrícia)

Ha már részlegesen megpuhultak a gyümölcsök, ismét öntsük le a vizet, megint kerüljön rá hideg víz, és óránként cserélgessük a hideg vizet ötször-hatszor (estig). Ha már nem érezzük a kesernyés mellékízt (és amikor már nagyon elegünk van a műveletből), akkor fejezzük be ezt a műveletet, s térjünk aludni.

Másnap vágjuk fel a citromokat, szedjük ki a magokat, s daraboljuk fel a húst minél kisebb szeletekre. Mérjük le az így kapott húst, s főzzünk fel vízzel vele megegyező súlyú cukrot. Ha már szirupossá válik a cukor-víz keverék, tegyük bele a gyümölcsöt, két vaníliarúd kikapart magját, s lassú tűzön rotyogtassuk egy-másfél óráig. Amikor már zselésedik, kapcsoljuk le a gázt. A munka többi fázisa már a hagyományos lekvár főzéséhez hasonló.

Drága a citrom? – Legyen saját citromfád!
Akkor is szép a citromfa, amikor virágot bont (Fotó: Szabó Patrícia)

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • HÍRADÓ 1-kor 2020. december 3.
  HÍRADÓ 1-kor 2020. december 3.
 • Leendő elsősök szüleit várja a Fehér Vár Waldorf Óvoda és Iskola
  Leendő elsősök szüleit várja a Fehér Vár Waldorf Óvoda és Iskola
 • Karácsonyig tart a Horváth Hella gyógyulását támogató kezdeményezés
  Karácsonyig tart a Horváth Hella gyógyulását támogató kezdeményezés
 • Hétvégén is kézbesít a Posta
  Hétvégén is kézbesít a Posta