Fair25 °C
2021. május 11. kedd Ferenc
Menü
Házhozszállítás

Tudod, melyik ételadalékok okozhatnak allergiát?

A modern élelmiszeripar egyre különbözőbb, és egyre növekvőbb mennyiségű adalékanyagot használ fel a termékek előállításához. Az ételadalékok alkalmazásának célja a tartósítás, állagjavítás, ízfokozás, színezés. Egyes összetevők viszont allergiás tüneteket is okozhatnak.

Ha megnézzük az áruházakban kapható élelmiszerek csomagolását, akkor minden valószínűség szerint találunk rajtuk néhány „E” betűt. Ezek az Európai Unióban engedélyezett egyes élelmiszer-adalékok kódjai, melyeket köteles a gyártó feltüntetni. Ezektől az adalékoktól lesz – elméletileg – tartósabb, ízletesebb, tetszetősebb kinézetű az előállított termék.

Érdemes alaposan átböngészni a csomagoláson lévő összetevőknek (Fotó: cancercouncil.com.au)
Érdemes alaposan átböngészni a csomagoláson lévő összetevőknek (Fotó: cancercouncil.com.au)

Az élelmiszer-adalékok lehetnek tartósítószerek, technológiai segédanyagok, hozzáadott tápanyagok, antioxidánsok, természetes / természetes forrású / mesterséges színezékek, természetes / természetazonos / mesterséges aromák stb.

Az E-számokat tartalmazó kódrendszerre azért van szükség, hogy a nyelvi különbségeket kiküszöbölve, egyértelműen jelölni lehessen, hogy az adott élelmiszer mit tartalmaz. Így nem kell több nyelven is feltüntetni a listát. – Ez jó a gyártónak (mert kevés információt kell elhelyeznie az amúgy is véges, kisméretű címkén) és a fogyasztónak is (mert egyszerűbben tud külföldön vásárolni – amennyiben tudatosan vásárol és figyeli az összetevőket).

Hatalmas a választék, de melyik az egészséges? (Fotó: npr.org)
Hatalmas a választék, de melyik az egészséges? (Fotó: npr.org)

Vannak olyan összetevők, amelyek allergiás reakciókat válthatnak ki. Ezt a szaknyelvben „additív allergiának” nevezik. Előfordulhat, hogy egy-egy összetevő külön-külön ártalmatlan, ám együttes hatásuk akár életveszélyes is lehet.

Az allergiás tünet jelentkezhet a felsőtesten, vagy a száj környékén bőrpír, csalánkiütés formájában, de anafilaxiás sokk is bekövetkezhet, mely során az egész testet csalánkiütés borítja be, a gége megduzzad, a légzés nehezítetté válik, felgyorsul a szívverés, csökken a vérnyomás, ájulás, eszméletvesztés  is kialakulhat. (Igaz, ez ritkán fordul elő.)

Az allergiás reakciók nagyon veszélyesek lehetnek (Fotó: rayur.com)
Az allergiás reakciók nagyon veszélyesek lehetnek (Fotó: rayur.com)

A legtöbb probléma általában a tartósítószerekkel van. Ide soroljuk a nátrium glutamátot, a nátrium benzoátot, a szorbinsavat, a szalicileket, és az ízfokozókat.

Az E211-es számmal jelölt nátrium-benzoátot kémiai úton benzoesavból szintetizálják. Élelmiszerek tartósítására használják: nem öli meg a baktériumokat és a gombákat, hanem „csupán” gátolja szaporodásukat.

A gyümölcsökben (ananászban, narancsban, eperben, málnában, szőlőben, citromban, ribizliben, grapefruitban), a mézben, a tejtermékekben is megtalálható természetes alkotóelemként, ám tartósítószerként adagolva már lehetnek mellékhatásai: főként szalicilsavra és annak származékaira allergiás embereknél, valamint asztmásoknál.

Egyes gyümölcsökben is megtalálható a nátrium-benzoát (Fotó: thelittlepicurean.com)
Egyes gyümölcsökben is megtalálható a nátrium-benzoát (Fotó: thelittlepicurean.com)

Ha hosszú ideig tartósan sokat fogyasztunk belőle – ami 25 mg/testsúlykilogramm 20 napon túl -, akkor bélrendszeri panaszok, görcsök és idegrendszeri károsodás is felléphet.

Szintén tartósításra használják a szorbinsavat (E-200), mely a természetben is megtalálható szerves vegyület. Szintetikus úton, egy több lépcsőből álló kémiai reakcióval állítják elő a laborokban. (A berkenyefa terméséből sikerült először izolálni.)

A berkenyefa termés (Fotó: kertlap.hu)
A berkenyefa termés (Fotó: kertlap.hu)

Gátolja a penészgombák, élesztők, és több baktérium növekedését. Dzsemek, lekvárok, szárított gyümölcsök, sajtok, előre csomagolt pékáruk, margarinok előállításakor kerül előtérbe. Sok esetben benzoesavval kombinálják. Sőt, már a kozmetikai ipar és a gyógyszeripar is felhasználja.

Nagyon kevesen allergiásak rá: nekik irritálja a bőrüket és a nyálkahártyájukat. Napi egészséges bevitele: maximum 25 mg/ testsúlykilogramm.

Vannak, akiknek a lekvárokban található szorbinsav is irritálja a nyálkahártyáját (Fotó: foodstutorial.org)
Vannak, akiknek a lekvárokban található szorbinsav is irritálja a nyálkahártyáját (Fotó: foodstutorial.org)

Az E621 a nátrium glutamátot jelöli. Ez a természetben is megtalálható aminosav: ott lapul a hínárban, a zöldségekben (gombában, paradicsomban), tejtermékekben, húsfélékben, halakban. Sőt, a szervezetünk is állít elő glutaminsavat.

Izolálására 1908-ban került sor, amikor egy japán tudós arra akart rájönni, hogy mitől olyan finom a felesége főztje? Kutatása során kiderült, hogy a konyhában használt tengeri hínárban lévő glutaminsavé az érdem. (A neje mellett.) Ez az anyag őrjítette meg az ízlelőbimbóit. A tudós rájött arra, hogyan lehet egyszerűen és olcsón előállítani ezt az anyagot – és ez a szabadalom tette milliárdossá.

Tengeri hínárból lesz a legjobb ízfokozó (Fotó: phys.org)
Tengeri hínárból lesz a legjobb ízfokozó (Fotó: phys.org)

Ennek köszönhetően érezzük zamatosnak az olcsó, táplálónak egyáltalán nem mondható porleveseket, önteteket is. A nátrium glutamátot húskészítményekhez is adagolják ízfokozásra. Aki viszont érzékeny rá, annak hát-, tarkó és fejfájást, szapora szívdobogást, gyengeséget, mellkas-szorítást, verejtékezést, kipirulást okozhat a fogyasztása. (Kínai étterem – szindrómának is hívják, mert az ázsiai konyha bőkezűen használja.)

A nátrium glutamátot az ázsiai konyha bőséggel használja (Fotó: independent.co.uk)
A nátrium glutamátot az ázsiai konyha bőséggel használja (Fotó: independent.co.uk)

Ha valaki arra gyanakodik, hogy allergiás valamelyik ételadalékra, akkor érdemes felkeresni egy szakorvost, aki valószínűleg elvégeztet majd egy tesztet, amely a bőrre helyezett allergénnel történik. (Epicután teszt.) Ez a vizsgálat indokolt, ha adott ételek fogyasztását követően tapasztaljuk az említett tüneteket - akkor is, ha csak alkalomszerűen.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • A Duna felső szakaszán folytatódik a szúnyoggyérítés
  A Duna felső szakaszán folytatódik a szúnyoggyérítés
 • Tovább nőttek a lánctartozások az építőiparban
  Tovább nőttek a lánctartozások az építőiparban
 • Újabb versenyképesség-növelő programot indít a kormány
  Újabb versenyképesség-növelő programot indít a kormány
 • A járvány még nem ért véget - óvatosságra intenek!
  A járvány még nem ért véget - óvatosságra intenek!