Cloudy15 °C
2021. május 14. péntek Bonifác
Menü
Házhozszállítás

Fogyhatunk-e a banándiétával?

Fogyhatunk-e a banándiétával?
Ennyi kell hozzá, semmi más (Fotó: healthyfoodhouse.com)

A banánt szinte mindenki szereti. A diétából viszont általában száműzni kényszerülünk, mert félünk magas kalória-tartalmától. Létezik azonban egy diéta, mely alapja ez a finom gyümölcs, és követői szerint fogyást eredményez…

Tíz évvel ezelőtt egyenesen hiánycikk lett a banán Japánban. Hogy miért? Mert elterjedt a „banándiéta”, melynek olyan óriási követőtábora lett, hogy a kínálat már nem tudta követni a keresletet.

A diéta feltalálója (Hitoshi Watanabe - japán gyógyszerész) szerint, ha reggel banánt eszünk és szobahőmérsékletű vizet iszunk, akkor mindegy, hogy mit fogyasztunk a nap további szakaszában, fogyni fogunk.

Hitoshi Watanabe (Fotó: asianboxing.info)
Hitoshi Watanabe (Fotó: asianboxing.info)

Hogy még pontosabbak legyünk: Reggelire akármennyi banánt meg lehet enni, az ebédet és a vacsorát illetően sincsen korlátozás. A köztes étkezésekben is ehetünk banánt, ám a különböző desszertek és az alkohol tilos! Sőt, este 8 után már nem szabad semmit se enni és éjfél előtt le kell feküdni aludni.

No, így már talán kezd világossá válni, hogy miként lehet fogyni az egyébként magas kalória-tartalmú gyümölccsel.

Ehetjük korlátlanul (Fotó: weightsentinel.com)
Ehetjük korlátlanul (Fotó: weightsentinel.com)

Vegyük is sorra:

A banánban olyan enzimek vannak, amelyek felgyorsítják az emésztési folyamatot. Ráadásul a benne lévő rezisztens keményítő sokáig telítettség-érzést eredményez.

A szobahőmérsékletű víz azért szükséges, mert segíti az emésztést, csökkenti az étvágyat, gátolja a székrekedést. (Bizonyára mindenkinek ismerős az a tanács, amit úgy húsz éven át hallhattunk mindenhol, hogy étkezés előtt igyunk meg egy pohár vizet, és nem fogunk tudni annyit enni, mint nélküle – s így beáll majd a fogyás is.)

A víz segíti az emésztést, csökkenti az étvágyat (Fotó: healthline.com)
A víz segíti az emésztést, csökkenti az étvágyat (Fotó: healthline.com)

Ha a nassolnivalónk a főétkezések között banán, akkor még mindig jobban járunk vele, mintha édességeket ennénk – ami tiltott ebben a diétában IS -, és megszűnik az édesség utáni sóvárgásunk, mivel ugye a banán édes ízű. A desszertek kiiktatásával csökken a zsír- és cukorbevitelünk is – miközben a vércukorszintünk stabilizálódik.

Aztán itt van a vacsora elhagyása, az esti nassolás kiiktatása – ez is tökéletes megoldás arra, hogyan határolódjunk el a plusz kalóriáktól.

Odafigyelés nélkül nincs eredmény, de a banán felgyorsíthatja a folyamatot (Fotó: youtube.com)
Odafigyelés nélkül nincs eredmény, de a banán felgyorsíthatja a folyamatot (Fotó: youtube.com)

Összefoglalva: A lényeg a „banánon túli” szabályok betartásában rejlik. Abban, hogy csak meghatározott időben étkezünk és az édességeket/desszerteket kerüljük. (Így a finomított cukrot is.) Kevesebb lesz a kalória-bevitelünk, és egyre inkább figyelni fogunk arra, hogy mit eszünk ebédre és vacsorára. Vagyis nem maga a banán lesz itt a lényeg, hanem a „körítés”.

És persze, hogy a japánok gyorsan fogyni kezdtek, mert könnyen be tudták tartani a diétát, kevésbé szegték meg, mint a másfajta diétákat, mert úgy érezték, hogy itt nincsen annyi kötöttség, kényszer, nem kell olyan sok dologról lemondaniuk.

Nem csoda, ha hiánycikk (Fotó: thedailybeast.com)
Nem csoda, ha hiánycikk (Fotó: thedailybeast.com)

Megjegyezendő mindemellett, hogy egyetlen diétával sem érhetjük el a vágyott testet akkor, ha mellőzzük életünkből a sportot! Megfelelő mennyiségű és minőségű mozgással tónusosabbá tehetjük izmainkat - kerekebbé a popsit, feszesebbé a combokat. E kettő együtt, a helyes táplálkozás és mozgás eredményez szép (szebb) formát!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár