4 évnél régebbi cikk

Tanácsok pollenallergiásoknak
Fehérvár Médiacentrum fotója
monitor.bg
Tanácsok pollenallergiásoknak

Javában tart a tüsszögős, levegő-kapkodós időszak, amikor az allergiások és az asztmások fuldokolnak a virágporok miatt. Magyarországon kétmillióan szenvednek allergiás megbetegedésekben – a legtöbben a parlagfűre érzékenyek -, s számuk folyamatosan nő. – Nekik szól most ez a cikk.

Virágzás

Aki allergiás, annak ajánlott figyelnie az allergén növény virágzási idejét. Ha tudjuk, hogy közeleg a „veszélyes” időszak, akkor felkészültnek kell lennünk, nem hanyagolhatjuk el a megfelelő gyógyszerek szedését, az előírt kezeléseket, és előre gondolunk kell az esetleges rohamokra is. (Egy tavalyi blogbejegyzésemben található egy táblázat, mely segítségével megtudhatjuk, hogy melyik hónapban milyen virágzásra kell számítanunk.)

Én például már tavasszal „rákészülök” a fuldoklásra: mindig van a táskámban, a párnám alatt, az autómban, sőt, az anyukámnál is (hátha ott maradok éjszakára) a megelőzést szolgáló, napi használatú inhalátorból egy-egy darab, valamint egy olyan pipa is, ami kimondottan roham esetére való.

A parlagfű a legagresszívebbnek mondható pollen, mely egészen október közepéig (az első éjszakai fagyokig) kínozza az allergiásokat orrfolyással, tüsszögéssel, szemviszketéssel, az asztmásokat pedig súlyos ingerköhögéssel és nehézlégzéssel sújtja. Az allergiáról és az asztmáról egy tavalyi cikkemben már bővebben írtam, ajánlom azok figyelmébe, akik még nem olvasták el.  

 

Időjárás

Folyamatosan figyelni kell az időjárás-előrejelzést és a pollenjelentést is, és ahhoz igazítani a szabadidős programokat. A pollenterhelés a száraz, meleg vagy szeles időben a legmagasabb. Ilyenkor jó, ha nem tartózkodunk sokat a szabadban.

Persze, nyáron mindenki a természetbe vágyik, ezért kiemelem, hogy nem szobafogságról van szó, hanem racionalizálásról. Ha például külföldre szeretnénk menni nyaralni, időzítsük akkorra az utazást (ha tehetjük), amikor virágzik az a növény, amelyre allergiásak vagyunk. stb

 

Takarítás

A pollenek megtapadnak a ruházatunkon, ezért jól tesszük, ha hazatérve azonnal átöltözünk, és ruhaváltás után a cipőnket is alaposan lemossuk. Ha nem így tesszük, akkor még csukott ablak mellett is jelentkezni fognak a tünetek.

Az ágyneműt is gyakrabban mossuk ki ilyenkor, és lehetőség szerint ne a szabadban szárítsuk meg, mert szinte „pollenfogóként” működik a nedves ruha. – Természetesen ez nem mindig valósítható meg. Én például egy lakótelepi lakásban élek, és csak az erkélyen van hely kiteregetni mosás után. De, aki családi házban lakik, annak biztosan akad az egyik szobában vagy a fürdőben néhány négyzetméter a szárítónak.

 

Autó

A gépjárművek plüsskárpitja tökéletes nyugvóhely a poratkák és a pollenek számára. Az autónkat nyáron gyakrabban tisztítsuk ki kívül és belül egyaránt! A műszerfal porrétege mellett figyeljünk a szőnyegborításra, az ülésekre is. Váltsunk gumiszőnyegre – ami könnyebben is takarítható.

 

Hajmosás

Nemcsak a ruhánkra és a cipőnkre ragadnak a pollenek, hanem a hajunkon és a bőrünkön is kényelmesen tudnak utazni. A hajunkat kímélő samponnal akár naponta megmoshatjuk – így elkerülhetjük, hogy éjszaka belélegezzük alvás közben az allergéneket. Emellett a gyakori zuhanyzás is segít a szabadabb lélegzésben.

Az allergiások nyáron sokszor könnyeznek, s gyakori a vörös szem, az allergiás kötőhártya-gyulladás is, mivel a szemben is könnyen megtapadnak a pollenek. Ezért tanácsos napszemüveget viselni, mely segíti távol tartani a pollenek egy részét.

Fűnyírás és sportolás közben viseljünk pollenszűrős szájmaszkot, mely szintén segíthet elkerülni a pollenek belégzését.

 

Szellőztetés

A lakás szellőztetését időzítsük késő estére, hajnalra. Az se mindegy, hogy épp csapadékos-e az időjárás? A legjobb, ha esőzéskor vagy közvetlenül utána tárjuk ki az ablakokat. Szeles időben zárjuk be a nyílászárókat. A pollenek távolba jutását a szél sebessége befolyásolja.

Klíma

Érdemes évente átnézetnünk a klímaberendezést a lakásunkban és az autónkban is. A pollenszűrővel működtetett klíma segít abban, hogy a pollenek ne jussanak be a zárt térbe.  Figyelem! Ha sokáig nem használjuk a klímát (például télen), akkor az első beüzemeléskor az időközben felszaporodott penészgombák egyszerre, nagy mennyiségben jutnak a levegőbe! Ezért érdemes rendszeresen kitisztíttatni.

A klímával kapcsolatban eszembe jutott most egy tavalyi cikkem, melyben arról írtam, hogy milyen betegségeket okoz a légkondi, egy másik írásomban pedig azt fejtettem ki, hogy valóban meg lehet-e halni a légkonditól?

Az utazáshoz válasszuk a kora reggeli vagy a késő esti órákat, amikor a légszennyezettség mértéke alacsony. Az esőben történő, vagy az azt követő vezetés szintén ideális a polleneket tekintve. (Természetesen nem a viharra gondolok.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek