Light rain19 °C
2021. április 12. hétfő Gyula
Menü
Házhozszállítás

Tanácsok pollenallergiásoknak

Tanácsok pollenallergiásoknak
Sokat tehetünk a tünetek enyhítéséért (Fotó: monitor.bg)

Javában tart a tüsszögős, levegő-kapkodós időszak, amikor az allergiások és az asztmások fuldokolnak a virágporok miatt. Magyarországon kétmillióan szenvednek allergiás megbetegedésekben – a legtöbben a parlagfűre érzékenyek -, s számuk folyamatosan nő. – Nekik szól most ez a cikk.

Virágzás

Aki allergiás, annak ajánlott figyelnie az allergén növény virágzási idejét. Ha tudjuk, hogy közeleg a „veszélyes” időszak, akkor felkészültnek kell lennünk, nem hanyagolhatjuk el a megfelelő gyógyszerek szedését, az előírt kezeléseket, és előre gondolunk kell az esetleges rohamokra is. (Egy tavalyi blogbejegyzésemben található egy táblázat, mely segítségével megtudhatjuk, hogy melyik hónapban milyen virágzásra kell számítanunk.)

Én például már tavasszal „rákészülök” a fuldoklásra: mindig van a táskámban, a párnám alatt, az autómban, sőt, az anyukámnál is (hátha ott maradok éjszakára) a megelőzést szolgáló, napi használatú inhalátorból egy-egy darab, valamint egy olyan pipa is, ami kimondottan roham esetére való.

A parlagfű a legagresszívebbnek mondható pollen (Fotó: archiv.redmost.hu)
A parlagfű a legagresszívebbnek mondható pollen (Fotó: archiv.redmost.hu)

A parlagfű a legagresszívebbnek mondható pollen, mely egészen október közepéig (az első éjszakai fagyokig) kínozza az allergiásokat orrfolyással, tüsszögéssel, szemviszketéssel, az asztmásokat pedig súlyos ingerköhögéssel és nehézlégzéssel sújtja. Az allergiáról és az asztmáról egy tavalyi cikkemben már bővebben írtam, ajánlom azok figyelmébe, akik még nem olvasták el.  

 

Időjárás

Folyamatosan figyelni kell az időjárás-előrejelzést és a pollenjelentést is, és ahhoz igazítani a szabadidős programokat. A pollenterhelés a száraz, meleg vagy szeles időben a legmagasabb. Ilyenkor jó, ha nem tartózkodunk sokat a szabadban.

A széllel durvul csak el igazán a pollenterhelés (Fotó: youtube.com)
A széllel durvul csak el igazán a pollenterhelés (Fotó: youtube.com)

Persze, nyáron mindenki a természetbe vágyik, ezért kiemelem, hogy nem szobafogságról van szó, hanem racionalizálásról. Ha például külföldre szeretnénk menni nyaralni, időzítsük akkorra az utazást (ha tehetjük), amikor virágzik az a növény, amelyre allergiásak vagyunk. stb

 

Takarítás

A pollenek megtapadnak a ruházatunkon, ezért jól tesszük, ha hazatérve azonnal átöltözünk, és ruhaváltás után a cipőnket is alaposan lemossuk. Ha nem így tesszük, akkor még csukott ablak mellett is jelentkezni fognak a tünetek.

Inkább ne így! (Fotó: agingcare.com)
Inkább ne így! (Fotó: agingcare.com)

Az ágyneműt is gyakrabban mossuk ki ilyenkor, és lehetőség szerint ne a szabadban szárítsuk meg, mert szinte „pollenfogóként” működik a nedves ruha. – Természetesen ez nem mindig valósítható meg. Én például egy lakótelepi lakásban élek, és csak az erkélyen van hely kiteregetni mosás után. De, aki családi házban lakik, annak biztosan akad az egyik szobában vagy a fürdőben néhány négyzetméter a szárítónak.

 

Autó

A gépjárművek plüsskárpitja tökéletes nyugvóhely a poratkák és a pollenek számára. Az autónkat nyáron gyakrabban tisztítsuk ki kívül és belül egyaránt! A műszerfal porrétege mellett figyeljünk a szőnyegborításra, az ülésekre is. Váltsunk gumiszőnyegre – ami könnyebben is takarítható.

Takarítsuk gyakrabban az autónk belsejét (Fotó: halfords.com)
Takarítsuk gyakrabban az autónk belsejét (Fotó: halfords.com)

 

Hajmosás

Nemcsak a ruhánkra és a cipőnkre ragadnak a pollenek, hanem a hajunkon és a bőrünkön is kényelmesen tudnak utazni. A hajunkat kímélő samponnal akár naponta megmoshatjuk – így elkerülhetjük, hogy éjszaka belélegezzük alvás közben az allergéneket. Emellett a gyakori zuhanyzás is segít a szabadabb lélegzésben.

Az allergiások nyáron sokszor könnyeznek, s gyakori a vörös szem, az allergiás kötőhártya-gyulladás is, mivel a szemben is könnyen megtapadnak a pollenek. Ezért tanácsos napszemüveget viselni, mely segíti távol tartani a pollenek egy részét.

Gyakori a kötőhártya gyulladás is az allergiásoknál (Fotó: peepersoptical.net)
Gyakori a kötőhártya gyulladás is az allergiásoknál (Fotó: peepersoptical.net)

Fűnyírás és sportolás közben viseljünk pollenszűrős szájmaszkot, mely szintén segíthet elkerülni a pollenek belégzését.

 

Szellőztetés

A lakás szellőztetését időzítsük késő estére, hajnalra. Az se mindegy, hogy épp csapadékos-e az időjárás? A legjobb, ha esőzéskor vagy közvetlenül utána tárjuk ki az ablakokat. Szeles időben zárjuk be a nyílászárókat. A pollenek távolba jutását a szél sebessége befolyásolja.

Szellőztessünk hajnalban (Fotó: rasedmedia.net)
Szellőztessünk hajnalban (Fotó: rasedmedia.net)

Klíma

Érdemes évente átnézetnünk a klímaberendezést a lakásunkban és az autónkban is. A pollenszűrővel működtetett klíma segít abban, hogy a pollenek ne jussanak be a zárt térbe.  Figyelem! Ha sokáig nem használjuk a klímát (például télen), akkor az első beüzemeléskor az időközben felszaporodott penészgombák egyszerre, nagy mennyiségben jutnak a levegőbe! Ezért érdemes rendszeresen kitisztíttatni.

A klímával kapcsolatban eszembe jutott most egy tavalyi cikkem, melyben arról írtam, hogy milyen betegségeket okoz a légkondi, egy másik írásomban pedig azt fejtettem ki, hogy valóban meg lehet-e halni a légkonditól?

Tisztíttassuk gyakran a légkondit! (Fotó: chilsaircondition.com)
Tisztíttassuk gyakran a légkondit! (Fotó: chilsaircondition.com)

Az utazáshoz válasszuk a kora reggeli vagy a késő esti órákat, amikor a légszennyezettség mértéke alacsony. Az esőben történő, vagy az azt követő vezetés szintén ideális a polleneket tekintve. (Természetesen nem a viharra gondolok.)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Egyre többen jelentkeznek a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusára
  Egyre többen jelentkeznek a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusára
 • Idén is megtartják a Csíki Versünnepet
  Idén is megtartják a Csíki Versünnepet
 • Általános iskolásoknak hirdetett pályázatot a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár
  Általános iskolásoknak hirdetett pályázatot a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár
 • Elkezdődötek az általános iskolai beiratkozások
  Elkezdődötek az általános iskolai beiratkozások
 • De La Soul, Roxette, Bee Gees, Republic – ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
  De La Soul, Roxette, Bee Gees, Republic – ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
 • Koronavírus - egyre többen regisztrálnak az oltásra
  Koronavírus - egyre többen regisztrálnak az oltásra
 • Koronavírus - 291-en haltak meg, 5077 új fertőzött egy nap alatt
  Koronavírus - 291-en haltak meg, 5077 új fertőzött egy nap alatt
 • Pályakarbantartási munkálatok indulnak kedden - Fehérvárt is érintik
  Pályakarbantartási munkálatok indulnak kedden - Fehérvárt is érintik
 • Tavaszi nagytakarítás - a Vadex is csatlakozott
  Tavaszi nagytakarítás - a Vadex is csatlakozott
 • A héten lesznek az általános iskolai beiratkozások
  A héten lesznek az általános iskolai beiratkozások
 • Koronavírus - Szlovénia enyhít a korlátozásokon
  Koronavírus - Szlovénia enyhít a korlátozásokon
 • Agrárcenzus - 234 ezer gazdaságot írtak össze tavaly
  Agrárcenzus - 234 ezer gazdaságot írtak össze tavaly
 • Oltások - hétről hétre többen kérik
  Oltások - hétről hétre többen kérik