Partly cloudy23 °C
2020. június 4. csütörtök Bulcsú
Menü

Mire figyeljen egy allergiás, ha nyaralni készül?

Mire figyeljen egy allergiás, ha nyaralni készül?
Hogy a nyaralás felhőtlen legyen (Fotó: provse.today)

Strandpapucs, fürdőruha, törölköző, naptej és pénztárca. Ezek a strandolás legalapvetőbb kellékei. No, de mire figyeljen egy allergiás, ha nyaralni készül? Főként, ha távolra indul a lakóhelyétől, orvosától, hazájától?

A múltkori Tanácsok pollenallergiásoknak című blogbejegyzésemben már beszéltem arról, mire ajánlott figyelniük az asztmásoknak és a pollenallergiásoknak a nyári időszakban. Egy nagyon fontos terület, a nyaralás viszont kimaradt az említett írásból – s szándékosan, hiszen külön cikket érdemel a szabadságolások, a nyári szünidőre való tekintettel.

A tenger jó menedék a pollenek elől (Fotó: jantomholidays.com)
A tenger jó menedék a pollenek elől (Fotó: jantomholidays.com)

Azt már megjegyeztem, hogy az allergiásoknak folyamatosan figyelniük kell az időjárás-előrejelzést és a pollenjelentést is, és – lehetőség szerint - ahhoz ajánlott igazítaniuk a szabadidős programokat. A pollenterhelés a száraz, meleg vagy szeles időben a legmagasabb. Ilyenkor jó, ha nem tartózkodunk sokat a szabadban.

A nyaralás kiválasztásakor tartsuk szem előtt, hogy azon helyen és időpontban, ahol és amikor üdülni szeretnénk, a számunkra gondot okozó növény ne legyen jelentősen jelen a légkörben. Kerüljük el az olyan területeket, ahol a problémát okozó pollenekkel találkozhatunk!

Ha külföldön szeretnénk vakációzni, időzítsük akkorra az utazást (ha tehetjük), amikor hazánkban virágzik az a növény, amelyre allergiásak vagyunk. (De akkor is tájékozódjunk a kiszemelt helyszín pollen-jelentéséről!)

Jól tesszük, ha követjük a pollenjelentéseket (Fotó: metoffice.gov.uk)
Jól tesszük, ha követjük a pollenjelentéseket (Fotó: metoffice.gov.uk)

Utazás előtt keressük fel kezelőorvosunkat, és szerezzük be a szükséges gyógyszereket, inhalátorokat. Legyen nálunk inkább több inhalátor, rakjunk belőlük a táskánkba, bőröndünkbe is!

Figyelem! Vannak olyan allergia-gyógyszerek, amelyek egyes országokban illegálisnak számítanak. Mielőtt elutazunk, tájékozódjunk az aktuális szabályzásokról az orvosunknál és az utazási egészségügyi biztosítónál. Információkat kérhetünk erre vonatkozóan az adott ország nagykövetségétől és a Külügyminisztériumtól is.

A szabály szerint az asztma kezelését szolgáló inhalálót felvihetjük a repülőgépre a kézipoggyászban – az utas nevére kiállított orvosi vagy gyógyszerészi igazolás bemutatásával. Megjegyzem: Nekem sose volt ilyen igazolásom és soha nem kobozták el tőlem sehol.

A reptéri ellenőrzésnél orvosi igazolásra lehet szükség (Fotó: hial.co,uk)
A reptéri ellenőrzésnél orvosi igazolásra lehet szükség (Fotó: hial.co,uk)

Jobb viszont előre felkészülni erre az esetre is, mert egy súlyos asztmás például nem tud létezni az inhalálója nélkül. Célszerű, ha az utazás alatt végig kéznél van az utas számára kiállított orvosi / gyógyszerészi igazolás magyar és angol nyelven. Az igazoláson szereplő névnek azonosnak kell lennie az útlevélben szereplő névvel.

Ha nem repülővel utazunk, hanem gépkocsival, beszállás előtt negyed órával kapcsoljuk be a klímát vagy a fűtést, hogy távozzanak a rendszerből az allergiás reakciót kiváltó anyagok (penészgomba, por…). Utazás közben húzzuk fel az ablakokat! - A pollenszűrővel működtetett klíma segít abban, hogy a pollenek ne jussanak be a zárt térbe. Az utazáshoz válasszuk a kora reggeli vagy a késő esti órákat, amikor a légszennyezettség mértéke alacsony.

Autós utazáshoz válasszuk a kora reggeli vagy késő esti órákat (Fotó: ratelab.ca)
Autós utazáshoz válasszuk a kora reggeli vagy késő esti órákat (Fotó: ratelab.ca)

A szálláshely kiválasztásánál vegyük figyelembe azt, hogy a tengerpart (a sós levegő) előnyös az asztmások, krónikusan köhögők számára. A hegyvidék szintén kedvező hatású, mivel a hegyekben tiszta a levegő, a légszennyezettség és az allergének mennyisége pedig alacsony.

A poratkára allergiások kerüljék a szőnyegpadlós szobákat, a penészgomba-allergiások pedig a medencéhez közel eső (nedves) helyiségeket.

Az ételallergiásoknál kiemelten fontos a célország helyi konyhájának ismerete, legalábbis az allergén ételek tekintetében. Amelyik ételre allergiásak vagyunk, azt az adott ország nyelvére fordítsuk (fordíttassuk) le utazás előtt, hogy az éttermekben vagy a boltokban ellenőrizni tudjuk az étlapon / élelmiszerek csomagolásán.

Ételallergiások tájékozódjanak az élelmiszerek összetevőiről is külföldön (Fotó: seriouseats.com)
Ételallergiások tájékozódjanak az élelmiszerek összetevőiről is külföldön (Fotó: seriouseats.com)

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a repülőn vagy az éttermekben milyen összetevőket tartalmaz a felszolgált étel, inkább ne fogyasszuk el!

Sokan allergiásak a rovarcsípésre. A lódarázs például arról közismert, hogy szúrása után enyhe esetben bőrpír és duzzanat marad az érintett felületen, ám felléphet kiütés és zsibbadás is – miközben igencsak fájdalmassá válik a megsértett terület.

Súlyosabb esetben szédülés, hányinger, hányás, verejtékezés, légszomj, idegrendszeri és izomrendszeri zavar, légzéskimaradás, szívpanasz, émelygés, ájulás közeli állapot, eszméletvesztés és hasgörcs is kialakulhat. Allergiás reakció esetén – kezelés nélkül - akár halál is beállhat, ezért már az enyhébb tüneteknél is ajánlott orvost / mentőt hívni. (A lódarázsról nemrég írtam egy bővebb cikket, mely elolvasható itt.)

Vegyük komolyan a darázscsípést (Fotó: homeremedyhacks.com)
Vegyük komolyan a darázscsípést (Fotó: homeremedyhacks.com)

A lakosságnak egyébként közel 2 %-a allergiás a rovarcsípésre. A diagnosztizált betegeknek ajánlott maguknál tartani nyaralás során adrenalin injekciót.

Végül a napsütésre is ki kell térnünk, hiszen létezik napallergia is. Akut tünetei a bőrpír, a hólyagok, csalánkiütés, hámlás, duzzanat, nedvezés, viszketés, csomók, ekcémaszerű bőrelváltozás stb.  A napallergiások ne feledkezzenek meg a megfelelő óvintézkedésekről (szükséges krémek, gyógyszerek beszerzéséről).

A napallergia is súlyos tünetekkel járhat (Fotó: bellaesa.com)
A napallergia is súlyos tünetekkel járhat (Fotó: bellaesa.com)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Idén is lesznek Erzsébet-táborok
  Idén is lesznek Erzsébet-táborok
 • Nem kötelező elfogadni a lemondott, vagy törölt utak esetén járó utalványt
  Nem kötelező elfogadni a lemondott, vagy törölt utak esetén járó utalványt
 • A trianoni békediktátum 100. évfordulójáról a repülők is megemlékeznek
  A trianoni békediktátum 100. évfordulójáról a repülők is megemlékeznek
 • Székesfehérváron is megkondulnak a harangok
  Székesfehérváron is megkondulnak a harangok