4 évnél régebbi cikk

Tovább forog Burján Zsigmond új filmje, a Szétszakítva
·Filmmozi·Utolsó frissítés: undefined
Tovább forog Burján Zsigmond új filmje, a Szétszakítva
·Filmmozi·Utolsó frissítés: undefined

A Szétszakítva az első világháború és a trianoni békeszerződés közötti időszakot szeretné bemutatni azoknak a szemszögéből, akik akkor átélték a szörnyűségeket. A filmet várhatóan a békediktátum száz éves évfordulóján mutatják be.

A magyar királyi 17. honvéd gyalogezred tragédiájának története 1918. november 18-án ért véget. A folytatás, a Szétszakítva már készül, és ismét emberi tragédiák tükrében szeretné a rendező bemutatni azt az időszakot, amely a nagy háború végétől a trianoni békeszerződésig tartott.

"Az emberi sorsok, az emberi történetek akkor még nem értek véget, hiszen itt maradt háborúban kivérzett, nagyon sok vesztességgel sújtott ország, viszont az élet az ment tovább. De hát nem volt ez olyan egyszerű" - tudtuk meg Burján Zsigmondtól, a Szétszakítva rendezőjétől.

A rendező meggyőződése, hogy azok, akik megélték ezt az időszakot, nem is érthették igazán mi és miért történik velük, hiszen a politikai történések eltörpültek amellett, hogy a hazatérők és az itthon a veszteséget megélők új otthont kerestek a hazán belül.

"Az összes férfi odaveszett. Nagyon kevés maradt, akikkel aztán újra lehetett tervezni az életet, úgyhogy én azt gondolom, hogy az én karakterem az, aki egy kicsit reálisabban látja ezt a képet. Igen, tovább kell lépni, és új életet kell kezdeni" - mesélte Szigeti Anna, aki katonafeleséget játszik a filmben.

A gyászoló feleség viszont barátra lel volt férjének bajtársában, aki próbálja őt átsegíteni a gyászon: "Az én karakterem az egyik háborúban elhunyt katona feleségével lesz jóban. Eleinte próbálja pótolni a férjet, segít a ház körül, aztán persze alakulnak a dolgok" - tette hozzá Balogh Mihály, aki városi fiú szerepébe bújik.

A fiatal pár története, csak egy azokból a filmszálakból, amelyek emberi drámákon keresztül próbálják ábrázolni, hogyan élte meg Magyarország minden áldozata ellenére történelme legnagyobb büntetését. A tervek szerint a film a trianoni békeszerződés századik évfordulóján, 2020. június 4-én debütál.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek