Partly cloudy32 °C
2021. június 21. hétfő Alajos
Menü
Házhozszállítás

Egyedüli magyarként a Trofeo Bernettin

Egyetlen magyar csapat vágott neki a Trieszti öbölben megrendezett Trofeo Bernetti vitorlás versenynek. A Lolita nevű ILC 40-es hajón a székesfehérvári Séllei Norbert és társai az abszolút 34. helyen végeztek a 160 indulóból, kategóriájukban pedig harmadik helyezést értek el.

Trieszt előtt rajtoltak és Sistiana-nál értek a célba a vitorlázás szerelmesei az idén 48. alkalommal megrendezett Trofeo Bernetti-n. A versenyt egy sistinai vitorlás klub, a Pietas Julia szervezte meg, s 160 hajó nevezett be rá. – Köztük egy magyar hajó, a Lolita is, fedélzetén Séllei Norberttel és társaival: Simó Bélával, Nyull Balázzsal, Kovács Leventével, Both Péterrel, Harangozó Lászlóval és Noll Gergellyel. 

Lolita és legénysége a Trofeo Bernettin (Fotó: Both Péter)
Lolita és legénysége a Trofeo Bernettin (Fotó: Both Péter)

A fiúk felkészültek ugyan arra, hogy nem szélcsendben fogják szelni a habokat, ám ekkora széllökésekre egyikük sem gondolt!

„Igen erős szeles versenyünk volt, ami azt jelenti, hogy az állandó 20-30 km/h szél mellett 40 km/h befújások úgynevezett pöffök tettek próbára minket.” – mesélte Séllei Norbert – „Ez elég nagy nehézséget és komoly kihívást jelentett még egy olyan tengerhez szokott csapatnak is, mint amilyenek mi vagyunk. Könnyebbséget jelentett ugyan a helyismeret, hiszen nem először vettünk részt ezen a versenyen, és elhoztuk már a kategória ezüstérmét is, de ezt a szelet biztosan nem fogom elfelejteni soha.”

Naplemente a tengeren (Fotó: Séllei Norbert)
Naplemente a tengeren (Fotó: Séllei Norbert)

A széllel kapcsolatban egy kis érdekesség: Tavaly, amikor második alkalommal indult el Norbi a csapattal a Trofeo Bernettin, a Lolitának félbe kellett hagynia a versenyt, mert teljes szélcsend honolt, és a legénység esélytelennek látta a célba érkezést a limitidőn belül. Hiába várták türelmesen a szelet, keresték a szélfoltokat.

A Lolita a Nemzetközi Brindisi–Corfu Regattán - itt nem fújt a szél, hanem nyugodtan napfürdőzhettek a fiúk (Fotó: Séllei Norbert)
A Lolita a Nemzetközi Brindisi–Corfu Regattán - itt nem fújt a szél, hanem nyugodtan napfürdőzhettek a fiúk (Fotó: Séllei Norbert)

Idén tehát ilyen probléma nem volt, és abszolút 34. helyezést ért el a magyar vitorlás, kategóriájukban pedig bronzérmesek lettek, melyet nagyon jó eredménynek tart Norbi, főként annak fényében, hogy az első húsz helyezést professzionális hajók szerezték meg – professzionális legénységgel. (Ők pedig nem számítanak annak – ahogyan a hajójuk sem.)

Abszolút 34. helyen ért a célba a magyar vitorlás (Fotó: Both Péter)
Abszolút 34. helyen ért a célba a magyar vitorlás (Fotó: Both Péter)

A csapat e versenyt az utolsó „edzésnek” szánta a Rolex Middle Sea Race előtt, amely egy Szicília-kerülő nyílt tengeri verseny. A fiúk egész évben erre a nagy megmérettetésre készültek: rengeteget edzettek rá és nagyon sok időt fordítottak a hajó karbantartásra is.

 A Rolex Middle Sea Race egy Szicília-kerülő nyílttengeri verseny (Fotó: rolexmiddlesearace.com)
A Rolex Middle Sea Race egy Szicília-kerülő nyílttengeri verseny (Fotó: rolexmiddlesearace.com)

 „A Rolex Middle Sea Race számunkra az év eseménye és amolyan „bakancslistás” is.” – vallotta be a fehérvári fiatalember – „Ez egy olyan hatalmas kihívás, amellyel eddig még soha sem szembesültem vitorlázásaim során. A táv nagyjából 600 tengeri mérföld, amely hozzávetőlegesen 1000 kilométer. Vagyis 4-6 napot fogunk egyfolytában, versenykörülmények között vitorlázni!”

Az említett verseny honlapja itt található meg, ha valaki szeretne bővebb információkat kapni róla.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Újabb milliárdokat kapnak a kistelepülések
  Újabb milliárdokat kapnak a kistelepülések
 • Vizet oszt az utasoknak a MÁV-Start a nagyobb vasútállomásokon
  Vizet oszt az utasoknak a MÁV-Start a nagyobb vasútállomásokon
 • Új szakaszába lép az oltási program Szlovéniában
  Új szakaszába lép az oltási program Szlovéniában
 • Szabadabb lesz az átjárás a magyar-szerb határon
  Szabadabb lesz az átjárás a magyar-szerb határon
 • Szabad az út Horvátországba
  Szabad az út Horvátországba
 • Folytatódik a településfásítási program
  Folytatódik a településfásítási program
 • Jól fizet a diákmunka idén nyáron
  Jól fizet a diákmunka idén nyáron
 • Újabb milliárdokra pályázhatnak a vállalkozások
  Újabb milliárdokra pályázhatnak a vállalkozások

Eseménynaptár