4 évnél régebbi cikk

Urald a légzésed - és növekedni fog a teljesítményed!
Urald a légzésed - és növekedni fog a teljesítményed!

Tudtad, hogy megfelelő légzéssel optimalizálhatod sportoláskor a regenerációt és direktben tudod növelni a teljesítményedet?

Egyszer már írtam arról, hogy az edzés minősége, eredményessége nem csak azon múlik, hogyan étkezünk, mennyit edzünk, milyen táplálék-kiegészítőket használunk, hanem fontos a regeneráció is, mely magába foglalja a minőségi pihenést, az edzésmentes napokat. Mindemellett más is befolyásolhatja edzésünk „sikerességét”, ez pedig egy olyan terület, melyet a sportolók és az edzők általában alul értékelnek. Ez pedig a légzés.

Lakatos Péter, a kettlebell legfőbb hazai népszerűsítője, Pavel Tsatsouline magyarországi képviselője szerint optimalizálhatjuk a légzésen keresztül a regenerációt, és a teljesítményt is direktben tudjuk növelni. Tapasztalatai szerint a sportolók alapvetően borzalmasan lélegzenek, mert nem értik, micsoda lehetőség van a légzésben.

Nem tudják, hogy pár gyors gyakorlattal aktivizálni lehet a lépet, és máris több oxigén van a szervezetben. Vannak olyan gyakorlatok, amelyekkel növelni lehet a nitrogén-oxid szintet, és máris rugalmasabb lesz az érfal. De emelhetjük akár a széndioxid szintet is, ami hörgőtágító hatással jár, vagy próbálhatunk megszabadulni a felesleges szén-dioxidtól - megint speciális légzéssel.

Péter éveken át tanulmányozta, hogyan változik az edzések minősége / eredményessége a speciális légzés segítségével. Tapasztalatai szerint pár hét gyakorlás után már látható, érezhető a regenerációs képességek növekedése két intenzív mozgásos blokk között. Ez nagy segítség lehet azoknak, akik olyan sportban akarnak sikeresek lenni, ahol a rövid sprinteket kevés intenzív blokkok követik.

Ha meg akarjuk vizsgálni a helyes légzés és a gyorsaság / erő fejlesztésének összefüggését, akkor azt látjuk, hogy ez a biomechanikai légzés területéhez tartozik.

„A légzés szerepe minden mozgás során alapvető fontossággal bír.” – jelentette ki Lakatos Péter – „A gyorsaság / robbanékonyság / erő esetében a cél a terhelésnek megfelelő stabilitású törzs létrehozása, ami alapvetően a légzés által vezérelt. Ezt kevesen tudják, de a légzés itt is fókuszban van.”

A légzésminta felborulása elsődleges jele annak, hogy magasabb intenzitással edzünk, mint arra az alany alkalmas.

 

A szakértő szerint a légzés javítása némi tudatosságot feltételez, amiben az a nehéz, hogy napi 20-30.000 alkalommal aligha lehet erre figyelni. Azt viszont könnyedén megtehetjük, hogy törekszünk arra, hogy mindig az orrunkon át lélegezzünk, a szánk csukva legyen (amikor nem beszélünk, nem étkezünk). Ez azért fontos, mert így megakadályozhatjuk a túllégzést – orvosi nevén hiperventillációt.

A hiperventilláció a gyökere az asztmának, idült hörghurutnak, az éjszakai légzészavaroknak (horkolásnak, apnoe-nak), a szív- és keringési rendellenességeknek, magas vérnyomásnak, migrénnek, allergiának, pszichés zavaroknak (pánikbetegség, depresszió) is.

Hogy miért? Mert a túllégzés a szén-dioxid szint csökkenésén keresztül hörgőszűkületet, légzészavart, keringésromlást, összességében romló szöveti oxigénellátást eredményez, ami a szerveink, szabályozó rendszereink (idegrendszer, immunrendszer, hormonális rendszer) működési zavaraihoz, krónikus betegségek kialakulásához vezet. A gyógyuláshoz vezető út pedig a légzés csökkentése, finomítása megfelelő gyakorlatokkal és kellő odafigyeléssel.

Ha nem szoktunk hozzá még az orrlégzéshez, akkor először elég furcsa lehet, de hamar meg lehet szokni. Nem szabad elfelejtenünk, hogy az orrunknak több funkciója is van: Megszűri a levegőt, felmelegíti és párásítja, mielőtt az a tüdőbe jutna. Csökkenti a pulzust, nitrogén-monoxidot juttat a tüdőbe, így megnyitja a légutakat és a véredényeket. Az egész testünk oxigén-szállításáért felelős. Csökkenti a tejsav szintjét – mivel több oxigént juttat a dolgozó izmokba.

Az orron át történő légzésre nemcsak napközben kell figyelnünk, hanem éjjel is. Hogy ezt hogyan tehetjük meg? A legegyszerűbb módszer, ha alváshoz letapasztjuk a szánkat. Így elkerülhetjük azt, hogy nyugalmi állapotban, amikor az izmaink elernyednek, önkéntelenül is kinyíljon a szánk, és átvegye a légzési funkciót. Természetesen ez csak akkor lehetséges, ha nincsen fizikailag blokkolva az orrnyílásunk.

Péter az elmúlt években nagyon sokat dolgozott együtt speciális egységekkel és elit sportolókkal. Megfigyelte, hogy a versenyek / akciók előtti stressz elképesztő méreteket ölt. Aki itt és ilyenkor képes a légzését uralni, az az elméjét uralja.

„A levegő kifújásának lassítása a paraszimpatikus rendszerre hat, ami lassítja a pulzust.” – mondta – „Ez egy olyan trükk, amit több felsővezetőnek is tudnia kellene, mert ennek a segítségével logikusabban és higgadtabban át lehet látni a lehetőségeket, amikor stressz alatt kritikus döntéseket kell hozni. Persze, maga a Buteyko és Oxygen gyakorlatok nem könnyűek, de sajnos nincs olyan módszer, ami a komfortzónán belül képes hatékonyan változtatni az ember életén.”

Péter szerint nincs olyan sport, ahol nincsen hatása a csökkentett, orron át történő légzésnek a teljesítményre, illetve a regenerációra. Ma, amikor az élsportolók 1-2 százalékos különbséggel nyernek meg vagy veszítenek el egy olimpiai aranyat, kifejezetten szomorúnak tartja, hogy szinte sehol sem tanítják meg Magyarországon a sportolókat erre a fantasztikus módszerre. – Miközben külföldön egyre jobban elterjed e rendszer, mely legnagyobb „hirdetője” Patrick McKeown.

Patrick az elmúlt 13 év alatt folyamatosan kutatott a légzés területén, s mellette egészségügyi szakemberek képzésével és sportolók fejlesztésével foglalkozott szülőhazájában, Írországban, valamint Észak-Amerikában, Európában és Ausztráliában. Számos könyvet írt e témában, és nagyon sok olimpikonnak segített abban, hogy a helyes légzéstechnika elsajátításával általános egészség- és sportteljesítmény-javulást érjenek el.

Szerencsére mostanában egyre több magyar sportoló felfedezi fel a légzés megváltoztatásában rejlő potenciált Patrick és McKeown hatására. Többek között az európai CF bajnok, Kovács Lacee is. Ezen kívül Lakatos Péter már a női vízilabda válogatottal és a szegedi férfi kézilabdásokkal is együtt dolgozik – a helyes légzésért, s a jobb teljesítményért!

Borítókép: Lakatos Péter Facebook-oldala
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek