4 évnél régebbi cikk

Koronavírus: ingyenes lesz a parkolás Fehérváron, bezár több sportcentrum és az iparcikkpiac
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
Koronavírus: ingyenes lesz a parkolás Fehérváron, bezár több sportcentrum és az iparcikkpiac

Dr. Cser-Palkovics András újabb fontos székesfehérvári intézkedésekről adott ki közlemény hétfőn.

"Székesfehérvár Önkormányzata továbbra is állandó figyelemmel kíséri a koronavírussal kapcsolatos helyzetet és követi az Operatív Törzs ajánlásait. Ezek, és a saját szakértőinkkel való egyeztetések nyomán az alábbiakat kérem a fehérváriaktól és a következő intézkedéseket hozom" - áll dr. Cser-Palkovics András, polgármester hétfői közleményében, amelyet Facebook-oldalán tett közzé.

A következőkben változatlan formában tesszük közzé a közlemény teljes tartalmát:

"Mindenekelőtt nyomatékosan kérem Önöket: mindenki, akinek munkája ezt lehetővé teszi maradjon otthonában, azt kizárólag élelmiszer és gyógyszer beszerzés céljából vagy hasonlóan indokolt esetben hagyja el, és ezt szigorúan tartassák be gyermekeikkel is! A járványügyi intézkedések csak annyira hatékonyak, amennyire azokat az egyén követi, jelen helyzetben a közösség sikeres védekezése múlik minden egyes polgáron!

  • A fogorvosok állami döntés alapján sürgős eseteken kívül nem láthatnak el beteget további utasításig. A sürgős esetek ellátása érdekében a fogorvosi rendelők nyitva tarthatnak az előírt óvintézkedések betartása mellett.
  •  Az Önkormányzat technikai átállást követően, március 21-én szombat reggeltől ingyenessé teszi a parkolást. Fontos, hogy ez a rendelkezés nem oldja fel a behajtási tilalmat a belváros csökkentett forgalmú részeire, ezek a korlátozások továbbra is érvényesek!
  • Bezár a MÁV futballpálya, a maroshegyi sporttelep és a Bregyó Atlétikai Centrum csarnoka. Az atlétikai centrum külső futópályája továbbra is használható marad.
  • Utasítottam az önkormányzati fenntartású művelődési központokat rendezvényeik lemondására, ez vonatkozik a külső partnerek rendezvényeire is.
  • Az Operatív Törzs javaslatára a Volánbusz nyári menetrendének bevezetésére vonatkozó döntést későbbi intézkedésig felfüggesztem. Az autóbusz-vezetők egészségének védelme érdekében, a szükséges technikai felkészülést követően tilos lesz a helyi járatokra az első ajtón felszállni.

A következőkről pedig szeretném Önöket tájékoztatni:

  • Köszönöm Fehérvár családjainak a megértést, ugyanis szombati kérésünk nyomán az óvodákba és a bölcsődékbe 3530-ból összesen 282 gyermeket vittek el szüleik, ez kevesebb mint 10%-os telítettséget jelent. Ezt a tendenciát lekövetendő szerdától csökkentjük az óvodai és bölcsődei ügyeletek számát, ellenkező tájékoztatásig a tagintézmények szerdától bezárnak. Várhatóan jövő hétfőtől már csak néhány kijelölt intézmény marad nyitva, erről döntés és részletes tájékoztatás a hét második felében várható.
  • A Depónia döntése alapján közegészségügyi okból holnaptól megszünteti a hulladékudvarokat és a csalai hulladéklerakó nem közszolgálati célú hulladék átvételét. A kommunális közszolgáltatás ellátása abszolút prioritást élvez.
  • A Városgondnokság megkezdi 500 db tájékoztató plakát kihelyezését a város különböző pontjain.
  • A Városgondnokság tájékoztatott, hogy szerdától bezárja a városi iparcikk- és bolhapiacot.
  • A Barátság Mozi ma reggel bezárt, a megvásárolt jegyeket visszaváltják.
  • A kulturális intézményekkel történt egyeztetésen megállapítottuk, hogy a kulturális évadnak vége van. A nyilvánosság türelmét szeretném kérni a jegyek, bérletek felhasználhatóságával, esetleges kompenzációjukkal kapcsolatban.
  • A júniusra tervezett FISU egyetemi amerikai futball világbajnokság elmarad.
  • A mai napon egyeztetést folytattam a háziorvosok képviselőivel, több intézkedés előkészítéséről döntöttünk, ezekről a bevezetésük előtt az eddigiekhez hasonlóan tájékoztatni fogom a közvéleményt.
  • A koronavírus elleni védekezésre a Denso és a Videoton Holding felajánlásában eddig összesen 20 millió forint érkezett, a további adományokat az 12023008-00153647-06700001 számú önkormányzati számlára „koronavírus elleni védekezés” közlemény feltüntetésével lehet utalni. Kérem, hogy mindazon vállalatok és magánszemélyek, akiknek módjukban áll, segítség az orvosok, szakemberek, intézmények munkáját! Az Önkormányzat természetesen saját forrásait is átcsoportosítja a koronavírus elleni védekezésre.
  • Tájékoztatom Önöket arról, hogy a múlt héten a Társadalombiztosítási Székházból Szent László Kórházba szállított koronavírus gyanús személy mindkét koronavírus tesztje negatív lett. Az érintett személy jól van, és otthonába hazatérhet. Ez is mutatja, hogy a közösségi médiában erről, illetve a hatóság és a mentősök intézkedéséről megjelent képek és posztok csupán pánikkeltésre alkalmasak, ezeket létrehozni és terjeszteni súlyosan felelőtlen magatartás!
  • A hatósági házi karanténban lévő személyek száma Székesfehérváron jelenleg 12 fő
  • A Fehérvár Televízió felkészült arra, hogy a távoktatás segítése érdekében a Tankerülettel együttműködve oktatási anyagokat, az oktatásban felhasználható anyagokat közvetítsen.
  • Tekintettel arra, hogy a járvány első gazdasági hatásai már most érezhetőek elsősorban a turisztikai vállalkozások számára, az ilyen cégek által beérkezett méltányossági kérelmeket a fehérvári adóhatóság pozitívan bírálja el, jelentős határidő kedvezményt biztosítva számukra.

Elindult egy új hét, amely új körülményeket hoz minden korosztály, minden fehérvári számára. Új helyzetben kell, hogy helytálljunk, ezért mindenkitől azt kérem, hogy továbbra is türelmesen, egymást segítve éljünk meg ezeket a napokat. Kérem, hogy minden fehérvári tudatosítsa magában: a járványügyi helyzetben mindannyian döntéshozók vagyunk és felelősséggel tartozunk nem csak a saját, hanem a közösség egészségéért is!"

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek