3 évnél régebbi cikk

Orbán Viktor: Európa rosszabbul teljesít, mint harminc éve
Fehérvár Médiacentrum fotója
facebook.com/orbanviktor
Orbán Viktor: Európa rosszabbul teljesít, mint harminc éve

Európa cenzúrázatlanul címmel tartott videókonferenciát Orbán Viktor, Magyarország, Alekszandar Vucsics, Szerbia és Janez Janza, Szlovénia miniszterelnöke.

Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök szerint a Covid19 felforgatta a világot, köztük Európát is. Egyre közelebb kerülnek az országok a regionális konfliktusokhoz, mert egyre nehezebb a gazdasági helyzet. Egész Európa számára nehéz időszak jön, mert jelentős gazdasági visszaesés várható.

A miniszterelnök kiemelte, hogy Szerbia például nem tudott venni egészségügyi eszközöket nyugatról, ezért Kínától kért segítséget, amiért a liberális média támadta.

Janez Janša szlovén miniszterelnök szerint a Brexit- és a Covid19-válság volt az elmúlt időszakban a legnagyobb hatással az Unióra. 2015-ben a Brexithez az uniós intézmények téves megközelítése vezetett.

A koronavírus-járvány kezelésével kapcsolatban a globális intézmények, mint az EU, az ENSZ és WHO kudarcot vallottak.

A szlovén kormányfő ugyanakkor bízik benne, hogy az uniós válságkezelő csomagról sikerül majd megállapodni.

Janša külön kitért arra, hogy a schengeni határoknak egyenlőnek kell lennie az uniós határokkal, vagyis Romániának, Bulgáriának és Horvátországnak is csatlakoznia kell az övezethez.

Orbán Viktor miniszterelnök elmondta, hogy a számok alapján Európa rosszabbul teljesít mint harminc éve.

Többek között alacsonyabb a termékenységi ráta, kevesebbet költ a biztonságra és a világgazdasági súlya is 25 százalékról 15-re csökkent. Közben a kontinens egyik válságból a másikba esett.

2007-ben a pénzügyi, 2015-ben a migrációs, most pedig a koronavírus okozta krízist kell megoldani. Ezeket a kihívásokat máshogy kezelték Nyugat-és Kelet-Európában.

„Nyugat nem kényszerítheti az akaratát keletre és kelet sem nyugatra” - mondta Orbán Viktor, aki az eu-s költségvetéssel kapcsolatban kifejtette, hogy eddig mindig sikerült megegyezni, és most is szükség van kompromisszumokra. Közösen kell kezelni a költségvetést és a generációs alapot. A kormányfő végül hozzátette, a globális problémák megoldásához proaktív megoldásokra van szükség.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek