Partly cloudy14 °C
2020. október 25. vasárnap Bianka
Menü

DIY-dekoráció: hortenziakoszorú készítése könnyen és egyszerűen

Az otthon díszítésének egyik kedvelt eszköze a koszorú, ám mivel ez a dekoráció éppen reneszánszát éli, meglehetősen borsos áron juthatunk egy-egy szép darabhoz. Kivéve, ha magunk készítjük, mondjuk hortenziából!

Nemcsak a koszorú örvend komoly népszerűségnek manapság, a kertekben újra hódit nagyanyáink kedvelt dísznövénye a hortenzia is. A gyönyörű, nagyfejű, de mégis légies virágú cserje augusztusban már túl van zenitjén, de még éppen időben vagyunk, ha koszorú-alapanyagnak használnánk.

Honnan szerezzünk hortenziát, ha esetleg nincs a kertünkben vagy nincs kertünk?

Kérjünk a kedves szomszédtól, ha neki van! Legutóbb azonban a székesfehérvári piacon is láttam vágott, hófehér cserjés hortenziákat az egyik virágosnál. Gyönyörűek voltak!

Melyik hortenzia a legjobb koszorú-alapanyagnak?

Én a cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens) virágát használtam, ami csúcspontján fehér színű, majd az idő előrehaladtával fokozatosan zölddé válnak a szirmai. A végeredmény homogénebb lesz, mintha kerti hortenziát (Hydrangea macrophylla) választanánk, amelynek szépséges rózsaszín, esetleg kék vagy krémszínű szirmai elvirágzás után is játékosan színesek maradnak: ugyan nagyon halványan, de itt-ott őriznek emlékeket eredeti árnyalatukból.

A fehér virágú a cserjés hortenzia, a rózsaszín pedig a kerti hortenzia (Fotó: hu.wikipedia.org)
A fehér virágú a cserjés hortenzia, a rózsaszín pedig a kerti hortenzia (Fotó: hu.wikipedia.org)

Kellékek a hortenziakoszorúhoz: 

  • Koszorúalap; szalmából készültet használtam, aminek a külső átmérője 24 centiméter, a belső 15 centiméter.

  • Vékony drót, vagy zsineg a rögzítéshez. Nekem csak utóbbi volt itthon, így azzal dolgoztam.

  • 10-12 fej hortenziavirág legalább arasznyi hosszúságú szárral. Fontos, hogy lehetőség szerint friss legyen a növény, hiszen minél szárazabb, annál jobban morzsolódik, hullik, és a szárat is nehezebb ráhajlítani a koszorúalapra.
Koszorúalap és a hortenziavirágok (Fotó: PB)
Koszorúalap és a hortenziavirágok (Fotó: PB)

Elkészítés menete:

Nem kell nagy titkokra és történetre számítani, hortenziakoszorút tényleg könnyű és egyszerű csinálni, ahogy azt a címben is ígértem. A virágokat szépen sorban a koszorúra helyezzük és dróttal vagy zsineggel a szárakat körbetekerve rögzítjük.

A fejek mindig azonos irányba nézzenek, a szárakat pedig ívben hajtsuk rá a koszorúalapra. A nagyobb fejekből elég egyet feltenni, de ha kisebb a virágfej, akkor rögzítsünk kettőt egymás mellé a dúsabb hatás elérése érdekében.

Amikor körbeértünk, csomózzuk le a zsineget, majd ne felejtsünk egy kis akasztót is készíteni, amivel a falra, ajtóra tehetjük. 

A koszorú hátulról és az akasztó (Fotó: PB)
A koszorú hátulról és az akasztó (Fotó: PB)

Amikor készen vagyunk, nincs más hátra, mint egy kicsit elrendezgetni a rögzített virágfejeket, hogy szépen mutassanak. Aki tovább szeretné díszíteni, az megteheti egy szép masnival, vagy esetleg a valamilyen fűféle száraz virága is jól illik a hortenziához. Nekem egyik sem volt itthon, de valahogy nem is hiányolom a koszorúról.

Én végül nem ajtóra akasztottam fel az elkészült hortenziakoszorút, hanem a falra, néhány botanikai illusztráció társaságába. Még nem tudom, hogy meddig bírják a virágfejek, de ősszel biztosan készül valamilyen újabb koszorú az évszaknak megfelelő díszítéssel.

DIY hortenziakoszorú botanikai illusztrációk társaságában (Fotó: PB)
DIY hortenziakoszorú botanikai illusztrációk társaságában (Fotó: PB)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár