Cloudy14 °C
2020. október 24. szombat Salamon
Menü

Megtaláltuk a környék legfiatalabb tűzoltóját - Viktor még csak tízéves, de már öt éve tűzoltó

Megtaláltuk a környék legfiatalabb tűzoltóját - Viktor még csak tízéves, de már öt éve tűzoltó
Mátyás Viktor öt éves kora óta önkéntes tűzoltó (Fotó: Kiss László)

Mátyás Viktor egyelőre önkéntesként teljesít szolgálatot a Fehérvári Önkéntes Tűzoltó Egyesületnél. A terve azonban az, hogy a tűzvédelem és mások segítése lesz a hivatása, erről nem is nagyon lehetne lebeszélni!

Pedig Viktor szerint osztálytársai nem tartják különösebben menőnek, hogy suli után önkéntes tűzoltóként tölti a délutánt. Ő azonban nem ez alapján választott hivatást: „Én is segíteni szeretnék majd az embereken, ezért jöttem ide, és önkéntesként szolgálok, míg meg nem idősödöm.”

A kisfiú már most tudja, hogy tűzoltó szeretne lenni. Ötévesen kérte édesapját, hogy vigye magával az önkéntes szolgálatba. Akkor még kicsit félt, mostanra azonban sok mindent megtanult: volt már kinn káresetnél, de részt vett gyakorlatokon is. Viktor az egyetlen gyerek jelenleg a laktanyában, de remélik, hogy másoknak is kedve lesz hasonló szolgálatra.

Mátyás Szilárd, Viktor édesapja a tűzoltó egyesület alelnöke, aki főállásban tűzvédelemmel foglalkozik, szabadidejében pedig tűzoltással, mentéssel, ha arra van szükség: „Fiatalon hivatásos tűzoltónak jelentkeztem, de annak idején nem sikerült, így most önkéntesként találtam meg a számításomat. Öt éve lettem az egyesület tagja, és jött velem a fiam is.”

Még csak tízéves, de már öt éve tűzoltó!

A közösség, a jó csapat is hozzájárul ahhoz, hogy szívesen jönnek, és bizony az sem utolsó szempont, ha a feladat az adrenalinszintet is rendben tartja. "Amikor káresetnél vagyunk kinn, a hivatásos tűzoltók utasításai szerint végezzük a feladatunkat. Türelmesnek kell lenni, nem szabad kapkodni, és sok mindenhez kell érteni. Sokszor lelkileg is megviseli az embert egy-egy káreset, de a lényeg számunkra a segítségnyújtás!” – foglalja össze Szilárd.

Kisfia a laktanya tisztántartásában, a tűzoltó felszerelések átnézésében, rendben tartásában is nagy segítség, emellett azt is megtanulja, milyen feladatai vannak egy tűzoltónak. Sőt az sem okoz gondot, ha időre kell beöltözni tűzoltóruhába, pedig ahhoz már fizikum, gyorsaság is kell. Motiváció nélkül pedig ez aligha menne!

„Egy autóbalesetben például a mentősöknek is tudunk segíteni, nekem az mindig nagyon nagy élmény!” – meséli Viktor, aki otthon sem fél a tűztől: a gázrózsát is meggyújtja ha kell, ráadásul már azt is tudja, milyen tüzet miként lehet eloltani.

Még csak tízéves, de már öt éve tűzoltó!

A tűzoltó egyesületnél egyébként bárki elsajátíthatja az alapokat, a lehetőségek pedig korosztályonként változnak: "Úgy tapasztaltuk, van igény arra, hogy ezt az úgynevezett közösségi szolgálatot, ami kötelező, nálunk teljesítsék a fiatalok. Volt már néhány megkeresésünk, és úgy gondoltuk, idén levélben fordulunk a középiskolásokhoz, és felajánljuk azt a lehetőséget, hogy a közösségi szolgálatot nálunk is eltölthetik.” – mondja Koppán Viktor, az egyesület elnöke.

Aki pedig már betöltötte a tizennyolcat, egy orvosi alkalmassági vizsgálat után csatlakozhat a fehérvári önkéntes tűzoltókhoz.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

 • Világszerte növekszik a koronavírus-fertőzöttek száma
  Világszerte növekszik a koronavírus-fertőzöttek száma
 • Tovább nőtt itthon a fertőzöttek száma, újabb 38 ember vesztette életét a koronavírus szövődményeib
  Tovább nőtt itthon a fertőzöttek száma, újabb 38 ember vesztette életét a koronavírus szövődményeib
 • Elfelejtett nemzedék - bemutatták a fehérvári rendező filmjének előzetesét
  Elfelejtett nemzedék - bemutatták a fehérvári rendező filmjének előzetesét
 • Temetői séta lesz október 28-án a Csutora temetőben
  Temetői séta lesz október 28-án a Csutora temetőben

A hét sztorija

Eseménynaptár