3 évnél régebbi cikk

Közeleg a fűtésszezon - így párásíts a lakásban természetes módszerekkel
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Közeleg a fűtésszezon - így párásíts a lakásban természetes módszerekkel

Hideg és meleg párásítás házi praktikákkal: nem mindegy, melyiket alkalmazzuk.

Száj és szemszárazság, torokkaparás, száraz bőr, nyugtalan alvás, ingerlékenység, rossz közérzet - mindezeket okozhatja, ha otthonunk levegőjének nem megfelelő a páratartalma.

Ahogy elindul a fűtésszezon, a lakások levegője szárazabbá válik. Nem kell feltétlenül különféle készülékeket vásárolnunk ahhoz, hogy ezen változtassunk. Viszont jó, ha tudjuk, hogy a túlságosan párás levegő sem éppen szerencsés.

Sőt, ellenkezőleg, a magas páratartalom veszélyeket is hordozhat: elszaporodhatnak a helyiségben az atkák és a gombák, és a penész is könnyebben megtelepedik a felületeken. Ezek következményeként az allergiás, asztmás megbetegedések is könnyebben kialakulnak vagy rosszabbodnak. Jobban izzadunk, kellemetlenebb lehet a közérzetünk.

Hogyan párásítsunk tehát egészségesen? Az ideális páratartalom negyven-hatvan százalék körüli, és néhány házi praktikával is elérhetjük.

Párologtatás a fűtőtesten

A radiátorra, konvektorra teríthetünk nedves, tiszta törölközőt, de helyezhetünk rá egy dekoratív, vízzel teli edényt is. A lényeg, hogy rendszeresen cseréljük, tartsuk tisztán, hogy ne telepedjen meg benne a por. Fokozhatjuk a kellemes hatást, ha a vízbe illóolajat csepegtetünk. Sőt, gyógynővényes főzetet, például levendulát vagy kamillát is párologtathatunk a fűtőtesten.

Locsoljunk több vizet a növényekre!

Spricceljünk gyakran vizet a szobanövények leveleire, és öntözzük a nyári időszakhoz képest kicsit gyakrabban a földjüket is! Ezzel természetes módon tisztíthatjuk, frissíthetjük fel a szoba levegőjét. Ha szükségesnek látjuk, a növények leveleiről is töröljük le a port időről időre! 

Mi legyen a teregetéssel?

Ha nincs erkélyünk, teraszunk, udvarunk, nyilván nincs más lehetőségünk, mint a szobában teregetni. A mosószerrel és öblítővel telített gőzt viszont nem biztos, hogy a legegészségesebb belélegezni. Szóval ne a vizes ruhákra építsünk a párásításnál: teregetés után inkább szellőztessünk minél gyakrabban. 

Hagyjuk nyitva a fürdőszobaajtót!

Panellakásokban nincs ablak a fürdőszobán, így már csak a penészesedés elkerülése miatt is fontos, hogy fürdés, zuhanyzás után ne csukjuk be a helyiség ajtaját. Sőt, a legjobb egész napra nyitva hagyni. Ezzel a közelben lévő többi helyiség levegőjének párásítását is elősegítjük.


Sókristály, a csodafegyver

Az egyik legegészségesebb párásítási módszer a sós vizes párologtatás, nem véletlenül alkalmazzák a sóbarlangokban ezt a terápiát. Az otthonunkban is alkalmazzuk bátran! Krupposoknak, asztmásoknak, allergiásoknak is sokkal szerencsésebb választás hidegen párásítani, mint meleg folyadékkal telegőzölni a szobát, igaz ez a babaszobákra is.

A sós levegő segít tisztán tartani a légutakat. Tegyünk egy edénybe tengeri sót, és nagyjából háromszor annyi vizet. Ezt helyezzük az asztalra vagy szekrényre. Nem árt egy tálcát is helyezni alá, mert a levegőből a sókristályok nemcsak az edény falára, hanem a környezetében is kicsapódnak. (A könyvespolc tehát ebből a szempontból nem a legjobb választás erre a célra.) 

További ajánlatok:
www.albafess.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek