3 évnél régebbi cikk

Gyakori vizelési inger? Kisugárzó fájdalom? Valószínűleg a prosztatával lesz a gond
Gyakori vizelési inger? Kisugárzó fájdalom? Valószínűleg a prosztatával lesz a gond

A prosztatarák a harmadik leggyakrabban kialakuló betegségnek számít a rákos megbetegedések között, mely a férfiakat érinti. Az időben történő differenciál diagnózis felállítását nehezíti, hogy tünetei hasonlítanak a jóindulatú prosztata megnagyobbodás, sőt, sok esetben a prosztatagyulladás panaszaira.

A férfiak egészségével kapcsolatos problémák körében - különösen 40 éves kor felett - vezető helyet foglalnak el a prosztata megbetegedései. A leggyakrabban előforduló betegségek közé sorolhatjuk a prosztatagyulladást, a jóindulatú prosztata megnagyobbodást és a prosztatarákot. Elkülönítésük nem könnyű és feltétlenül szakorvosi vizsgálatot igényel, mert nagyon hasonló tüneteket okoznak.

A prosztata, más néven dülmirigy gesztenye alakú és nagyságú, a húgyhólyag alatt helyezkedik el - körülfonva a húgyvezetéket.” – tudtam meg dr. Kovács Lászlótól – „Kivezető csöve a húgycsőbe nyílik, ugyanúgy, mint az ondóvezetéké. Az ejakuláció, azaz a magömlés során a prosztata izmai összehúzódnak és kipréselik a benne termelődő váladékot, amely az ondóval keveredve ürül. Magas glükóz tartalma a spermiumok mozgásához és életképességéhez szolgáltat energiát, ezért a megtermékenyítéshez mindkét váladékra szükség van.”

 

Az orvos elmondta, hogy nemcsak a jóindulatú prosztata megnagyobbodásra, hanem az említett kórképek mindegyikére jellemző a dülmirigy valamilyen mértékű megnagyobbodása. Ez azért jelent gondot, mert a megnövekedett mirigy beszűkíti, összenyomja a prosztatán áthaladó húgycsövet, és ezzel fokozatosan elzárja a vizelet útját. A hólyagban így vizeletpangás jön létre, mert sosem tud teljesen kiürülni.

Ez pedig elváltozásokat okoz a hólyag izomzatában. Ráadásul a pangó vizelet könnyen elfertőződhet, ami tovább terjedhet a vesékre, és végső soron a vesefunkciók romlásával járhat.

Nem véletlenül mondják az urológusok, hogy 45 éves kor felett évente ajánlott urológiai ellenőrzésre járni!” – emlékeztetett a doktor – „Aki tüneteket észlel magán, bármely életkorban is legyen, mindenképpen forduljon orvoshoz a lehető legrövidebb időn belül kivizsgálás és kezelés céljából! Tartsa mindenki szem előtt, hogy a prosztatarák időben, még gyógyítható stádiumban történő felismerése életet menthet!”

Éppen ezért fontos tudni a tüneteket, melyek a prosztata megbetegedésére utalhatnak.

Elsőként talán a gyakori és sürgető vizelési inger tűnhet fel az embernek, ami éjszaka a pihentető alvást is zavarja. Ha például kétszer-háromszor is felkelünk arra, hogy ki kell mennünk a WC-re, az már igen gyanús jel! Aggodalomra adhat okot, ha a vizelet nehezen indul meg, a vizeletsugár vékonnyá válik, esetleg meg-megáll, majd újraindul, tehát szakaszosan ürül és szinte mindig van vizelet-visszamaradás a hólyagban.

Előfordulhat, hogy teljesen elakad vagy el sem indul, pedig tele van a hólyag, és nemcsak a vizelési inger erős, hanem a feszítő fájdalom is. Ilyenkor természetesen azonnal be kell avatkozni, katéterrel lebocsátani a vizeletet. Nem ritka az utócsepegés, esetleg inkontinencia sem.

A prosztata jóindulatú megnagyobbodása tipikusan ezeket a tüneteket produkálja, illetve társulhat még hozzájuk egy nem túl erős, ám eléggé kellemetlen fájdalom vagy diszkomfort érzés is az alhasban és a végbél környékén.

Ilyenkor nem kóros sejtszaporulat (proliferáció) okozza a megnagyobbodást, mint a rosszindulatú daganatok esetében, hanem a sejtek mérete nő meg (hiperplázia), összenyomva nemcsak a húgycsövet, hanem a prosztata belsejében lévő ereket, idegeket is. Ennek következménye a vizelési nehézség mellett a romló keringés és a fájdalom.

A prosztata gyulladása lehet akut és krónikus. Az akut gyulladást kísérheti láz, rossz közérzet, gyakori vizelési inger, de lehet, hogy mindig csak pár csepp vizelet ürül ki. Nem kizárt a véres vizelet, esetleg előfordulhat gennyes folyás a húgycsőből, méghozzá csípő, égő érzéssel. A krónikus prosztatagyulladás pedig többnyire a nem kezelt vagy nem teljesen kikezelt akut gyulladás következménye. A sok üléssel járó foglalkozás még inkább hajlamosíthat az elhúzódó, krónikus gyulladásra. A tünetek ilyenkor enyhébbek, de éppen tartósságuk miatt kellemetlenebbek. A gyakori vizelési inger mellett a vizelési nehézséghez társulhat olyan fájdalom, mely a végbélbe, a herébe sugárzik, illetve mindezekhez társulhat potencia- és libidócsökkenés is.

Dr. Kovács László elmondta, hogy a prosztatarák a férfiak rákos megbetegedései között a harmadik leggyakrabban kialakuló betegség, és elsősorban a 60 év feletti férfiakat érinti. Magyarországon minden évben több, mint 4500 férfinél állapítják meg ezt a diagnózist, és több, mint 20 ezren élnek ma is köztünk, akik már szembesültek ezzel a betegséggel.

Természetesen, mint sok betegség esetében, így ennél is elmondható, hogy az időben felismerik a problémát, akkor nagyon jók a túlélési esélyek. Az is igaz viszont, hogy sajnos gyakran már a végső stádiumban diagnosztizálják.

Ebben szerepe lehet annak, hogy a férfiak nehezen és túl későn fordulnak orvoshoz.” – jelentette ki az orvos, majd megjegyezte, hogy az időben történő differenciál diagnózis felállítását nehezíti, hogy a prosztatarák tünetei hasonlítanak a jóindulatú prosztata megnagyobbodás, sőt, sok esetben a prosztatagyulladás panaszaira.

A folytatásban szót ejtünk majd a vizsgálati és kezelési módokról - köztük egy Magyarországon még egyedülálló, transzuretrális mikrohullámú termoterápiának nevezett módszerről! Megpróbáljuk körül járni azt is, hogy megfelelő életmóddal milyen sokat tehet minden férfi saját maga a prosztatája egészségéért!
Borítókép: pixabay.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek