2 évnél régebbi cikk

Havonta hány százezer forintot spórolsz, mert elvégzed otthon a házimunkát?
·Stílusvasárnapi szubjektív·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Havonta hány százezer forintot spórolsz, mert elvégzed otthon a házimunkát?
·Stílusvasárnapi szubjektív·Utolsó frissítés: undefined

Őszintén bevallom, nem vagyok egy nagy házimunka guru, aki minden nap négykézláb csúszva csillivillire tisztítja a konyhakövet, de még így is 278 ezer forintot spórolok a családnak.

Néhány héttel ezelőtt bukkantam rá a láthatatlan munka kalkulátorra, amely azt számolja ki, hogy havonta mennyit spórolunk, ha elvégezzük a házimunkát. Kíváncsi voltam, forintban kifejezve, mennyit az ér az otthoni főzés-mosás-takarítás Bermuda-háromszög.

Először akkor lepődtem meg, mikor a kalkulátor azt kérte mennyi időt töltök el hetente takarítással, főzéssel. Nehéz volt megsaccolnom, mert ezek tipikusan azok a teendők, amik elfolynak a napban. Csak egy egyszerű esti példa: vacsi után leszedem az asztalt és nekiállok mosogatni. Két perc sem telik el, közben jön a kisebbik fiam, hogy SOS rajzoljak neki egy halacskát, vagy nem tudja felkapcsolni a WC-ben a villany.

Aztán szól a nagyobbik, hogy nem találja valamelyik focis kártyáit, és megköszönné, ha segítenék, megkeresni. Mire épp visszaállnék edényt súrolni, megszólal a férjem, hogy hol a telefontöltő, ami még délután a kanapé mellett a földön hevert?! Nagyjából 5 perc után visszaállok mosogatni és nagyjából 15 perc alatt rendbe szedném a konyhát, csak közben sípol a mosógép, hogy lejárt a program. Mehetek teregetni, mert ha elodázom, akkor a vasalással szívok.

Közben a gyerekeket megfürdeti az apjuk, még mesét is olvas nekik. Otthagyom az utolsó néhány ruhadarabot, mert az alvás előtti húsz perchez én is ragaszkodok. Ilyenkor valahogy a gyerekek olyan lelki állapotba kerülnek, amikor olyan dolgokat is elmondanak, amiket nap közben harapófogóval szednék ki belőlük. Ezek a percek engem is töltenek, mert jó érzés, hogy a fiaim megbíznak bennem és őszintén elmerik mondani, mi bántja őket. Utána még gyorsan bejezem a teregetést, a mosogatást és a gyors esti zuhany után már én is lazíthatok. Jobban mondva lazíthatnék, mert 5 legfeljebb 10 percen belül bealszok.

És ez csak egy este hétből. Akkor még nem beszéltem a főzésről, a logisztikáról vagy a bevásárlásról, a kertészkedésről és sorolhatnám tovább. Mi belőle a munka és mi belőle a minőségi idő? És hova soroljuk azt az időt, amikor az iskolában a zsilipnél várakozva jót beszélgetsz egy másik anyukával, vagy a gyereked szorosan átölel és azt mondja szeretlek vagy a férjeddel együtt vásárolsz a piacon és meghív egy kávéra?!

A kalkulátor ezek között nem tesz különbséget. És még hogyha picit fölé is saccol, rámutat arra, hogy munka után otthon indul egy második műszak, ahol helyt kell állni. Ezekre a feladatokra, ha külön embert, embereket fogadnánk rá, sok százezer forintba kerülne. A házimunkát fel lehet fogni kötelező feladatként, és egyfajta hivatásként is, ami néha pillekönnyű, máskor meg ólomsúlyként nehezedik a vállunkra. Minden csak nézőpont kérdése. Azért néha jól esik kivenni otthon is egy-két szabadnapot...

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek