Fair29 °C
2021. június 19. szombat Gyárfás
Menü
Házhozszállítás

A fehérvári Dévay Márk 13. lett az arzachenai világkupán

Rendkívül erős mezőnyben versenyzett Dévay Márk az arzachenai sprint távú világkupa futamon. A székesfehérvári fiatalember végül a 13. helyen végzett.

Olaszországban, Arzachenában rendezték meg a World Triathlon soron következő Világkupa Futamát, mely egyben olimpiai pontszerző versenynek is számított. A viadalon részt vett Dévay Márk is, aki édesapjával (aki egyben edzője is) érkezett a szardíniai településre, hogy értékes pontokat gyűjtsön.

A 61 fős férfi mezőnyben ott volt a kétszeres olimpiai bajnok, Alistair Brownlee és öccse, az olimpiai második és harmadik helyezett Jonathan is. A mezőny tehát rendkívül erős volt, ahogyan a terep is alapos próbára tette a versenyzőket.

Márk jóval a többiek előtt, elsőnek jött ki a vízből  (Fotó: Dévay Márk Facebook-oldala)
Márk jóval a többiek előtt, elsőnek jött ki a vízből (Fotó: Dévay Márk Facebook-oldala)

A 750 méteres úszást Márk nyerte, aki jóval a többiek előtt, elsőnek jött ki a vízből - ezzel is bizonyította profi nyíltvízi úszás tudását. Ebből adódott, hogy egyedül kezdte meg a második számot, a kerékpározást.

Kicsivel később Jonathan Brownlee másodmagával utolért és így kezdtük meg az első közel 20%-os emelkedőt.” – emlékezett vissza – „Fölfelé felért ránk egy több mint húsz fős csoport, majd huszonnyolc főre duzzadt a vezető boly.”

A fehérvári sportoló elsőként kezdte meg a kerékpározást (Fotó: Dévay Márk Facebook-oldala)
A fehérvári sportoló elsőként kezdte meg a kerékpározást (Fotó: Dévay Márk Facebook-oldala)

A verseny híres nehéz kerékpáros pályájáról, ahol 17%-os emelkedőt kellett teljesíteni három körben. Az út 20 km-es volt, az ereszkedés pedig 80 km/órával történt erős oldalszélben, ami miatt a székesfehérvári sportolónak párszor korrigálnia is kellett, mert a szél megfújta a kerekeit. A hőmérő higanyszála mindeközben 25-28 fokot mutatott.

Azt hiszem, a kerékpáros sebesség-választásomat nem mondhatom a legjobbnak, mert 39-25 volt a legkönnyebb áttételem.” – mesélte – „A második depózást követően indultunk el futni. Én pár hellyel hátrébb mentem ki, mint ahogyan szerettem volna, úgyhogy sietve kezdtem feljebb jutni. Az első körben tíz helyet mentem fel. Próbáltam tartani a helyet, de négyen sprinteltünk érte és volt, aki gyorsabb volt. Összességében örülök az eredménynek.”

Márk első körben tíz helyet ment fel a futás során (Fotó: Dévay Márk Facebook-oldala)
Márk első körben tíz helyet ment fel a futás során (Fotó: Dévay Márk Facebook-oldala)

És elégedett is lehet, hiszen kiegyensúlyozott versenyzéssel tíz helyet hozott be a futáson és végül a 13. helyen ért a célba.

Ezzel több helyet lépett előre a világranglistán. A következő versenye a brit olimpikonok szülővárosában, Leedsben lesz: a legmagasabb kategóriás WTS olimpiai távú triatlon versenyt holnap rendezik meg.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár