9 hónapnál régebbi cikk

Sikerült meghatározni a Hunyadi család DNS-ét
·Történelemkutatás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
facebook.com/kasler.miklos.hivatalos
Sikerült meghatározni a Hunyadi család DNS-ét
·Történelemkutatás·Utolsó frissítés: undefined

Újgenerációs szekvenálással sikerült meghatározni mindkét Hunyadi leszármazott teljes genom szekvenciáját Neparáczi Endre munkacsoportjának. A kutatás fő eredménye, hogy genetikailag sikeresen azonosították a Hunyadiak utolsó két férfi leszármazottját. Az eredmények nemzetközi publikációja is elérhető.

Kásler Miklós a Magyarságkutató Intézet főigazgatója a Facebook oldalán ismét közzétette a Hunyadi család genomjának meghatározásáról szóló hírt. A professzor arról is beszámolt, hogy mindketten az E1b1b1a1b1a6a1c~ Y kromoszómás haplocsoportba tartoznak, amely széles eurázsiai elterjedtséget mutat.

"Az apa-fiú genetikai kapcsolatot klasszikus STR-módszerekkel és teljes genom adatokkal is megerősítették. A genomadatokból PCA-analízist, Unsupervised Admixture és f3-outgroup vizsgálatot végeztek el"  számolt be a kutatás részleteiről Kásler Miklós. 

A bejegyzésből az is kiderült, hogy minden genomanalízis rámutatott arra, hogy a Corvinok ősi európai genom összetételűek, azaz legmagasabb genetikai hasonlóságot az európai neolit mintákkal (mely népek szintén a Kárpát-medencéből eredeztethetőek) és az ősi magyarországi neolit és rézkori mintákkal mutattak, úgy, mint a Kőrös kultúrából (Kr.e. 6000-5500), az Alföldi Vonaldíszes Kerámia Kultúrából (Kr.e. 5500-5000), a dunántúli Lengyel-kultúrából (Kr.e. 5000-4400) vagy a Bodrogkeresztúr-kultúrából (Kr.e. 4000-3600) származó minták.

A nemzetközi tanulmány szerzői között van a Szent István Király Múzeum történésze, Teiszler Éva is. A részletes tanulmány elérhető az alábbi linken.

Kásler Miklós arra is kitért, hogy az azonosított haplocsoport széles eurázsiai elterjedését támasztja alá a jelenleg leírt két legközelebbi archaikus minta is: egy a középkori Szardíniából és egy, az Otrar-Karatau kultúrához tartozó minta a vaskori kazah sztyeppérő.       
                          
Ahogyan azt részletesen is ismertette a Magyarságkutató Intézet főigazgatója, az azonos főcsoportba tartozó minták a Kárpát-medence területéről a következők: egy avar kori minta (Kr. u. 650-675), egy elit honfoglalás kori minta (Kr. u. 895-950) és egy középkori magyar nemes mintája. 

Korábban azt is megmutattuk, hogy zajlik egy ilyen vizsgálat. Szegeden jártunk, ahol a székesfehérvári Osszáriumból elszállított csontmaradványokat vizsgálták.

Kapcsolódó
Közelebb kerültek a kutatók a Fehérváron őrzött magyar királyok csontjainak azonosításához

Több száz csontmintát vettek az Osszáriumban őrzött koponyákból, most pedig a csontok nagy részét visszaszállítják Székesfehérvárra a Magyarságkutató Intézet munkatársai. Két Árpád-házi személyt azonosítottak, és kiderült, hogy Fehérváron temették el Halicsi András herceget is.

Mik derültek ki a vizsgálatok során?

Az is kiderült a vizsgálatok során, hogy Corvin Kristóf a ritka, sporadikusan előforduló T2c1+146 anyai mitokondriális haplocsoportba tartozik, ami a Mediterráneumban a leggyakoribb. Azt is megállapították, hogy édesapja pedig a T2b csoportba tartozik. Erről szintén tudott, hogy Eurázsia-szerte elterjedt. Fontos, hogy mindkét anyai vonal genetikai eredete összeegyeztethető az édesanyák történeti adatokból ismert származásával.

"A kutatás fő eredménye, hogy genetikailag sikeresen azonosítottuk a Hunyadiak utolsó két férfi leszármazottját. Így a publikációban leírt adatok alapján archeogenetikai vizsgálatokkal azonosíthatóvá váltak a Hunyadi-ház felmenőinek, például Hunyadi Mátyásnak a maradványai is." zárul a bejelentés.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek