Partly cloudy8 °C
2020. február 20. csütörtök Álmos
Menü

Hatásos-e a csokidiéta?

Hatásos-e a csokidiéta?
Csoki, csoki, csoki (Fotó: thetapaslunchcompany.co.uk)

- kérdezik tőlem sokan. A válaszom pedig: "Hogyne! Ha csak nézed, ahogyan más eszi, és közben még edzel is!” Persze, ez nem ennyire egyszerű, és december 6-a közeledtével, amikor a boltokat elönti a csokimikulások hada, persze, hogy a diétázó ember azt sóhajtja maga elé: „Enném is, de feloldozást is szeretnék!”. Vajon lehet annyi csokit enni, hogy a végén undor töltsön el minket és a hányingerrel küszködésünk alatt bőszen olvadjon le rólunk a zsír? Nézzük meg!

Azért, hogy a szám is járjon - és ne csak virtuálisan, hanem úgy igaziból -, neki is álltam most néhány tábla minőségi csokoládé elfogyasztásának. Régen, gyerekkoromban eléggé édesszájú voltam: jöhetett Gombóc Artúr zsákjából minden jó, válogatás nélküli típusban és mennyiségben. Aztán az ősz hajszálak megjelenésével - no, nem a csokiban! - fordított arányosságot véltem felfedezni az elfogyasztott kakaós-cukros massza és az életkort jelző számok növekedése között.

Ahogy öregszik a test, úgy érzi egyre inkább az egészséges életmód követési vágyától átszellemült egyén, hogy csökkenteni kell bizonyos élelmiszerek fogyasztását. S itt, hogy élelmiszer, álljunk meg egy pillanatra! Véleményem szerint sok olyan ételnek nevezett dolog van, amely nem számít élelmiszernek, mivel nem tesz hozzá semmit sem az élethez. Csupán felesleges adalék, avagy káros tényező, amely az életminőséget negatívan befolyásolja.

A csokoládé ilyen szempontból (állítólag) nem számít károsnak, mivel - kutatások szerint - a kakaóbab kémiai összetevői között flavonoidokat is találunk, amelyek antioxidáns hatása a vér koleszterinszintjének csökkenését okozza, javíthatja az érbelhártyák működését, s jó hatással lehet a vércukorszintre, miközben vérrögképződést gátló hatásai s lehet. (Tudom, sok a feltételes mód, ami gyanússá teszi a dolgot egy kicsit, de ne legyünk bizalmatlanok!)

Hatásos-e a csokidiéta?

Hello, csoki! (Fotó: Life Quotes)

Az viszont kétségtelenül bizonyított tény, hogy a csokoládéban olyan aminosavak is vannak, amelyek között megtalálhatjuk az agysejtek információátvitelét segítő dopamin nevű molekulát előanyagát is, amely a csokoládé okozta örömérzetért felelős. (Be happy! - avagy hallgassátok meg Bobby McFerrin Don’t worry be happy! című számát! Nekem még mindig bejön, minden "tuc-tuc”-mentes, távol a disco-feeling-től. Ez csak egy közbeékelés, nincsen köze direkt a csokihoz, de azért rákerestem most én is a Youtube-on és már hallgatom is!)

Ha már tudományosan bizonyított, hogy boldogok lehetünk a csokitól, hát miért is ne élvezzük ki teljesen ezt a tényt? Magaménak érezve e gondolatot rögtön rá is buktam az Internetre, ahol csodálatos főcímek próbáltak meggyőzni arról, hogy a csokidiétától bizony fogyni lehet!

"Megdöbbentő módszer: 4 hét alatt 10 kg a csokoládé-fogyókúrával..." - hirdette az egyik szalagcím. „Csoki diéta - Erre esküsznek a francia nők „ - bukkant fel egy másik örömhír. „Ha nem tudsz ellenállni a csokinak, akkor ez a diéta neked szól! Nem csak fogyhatsz, hanem egészségedre is pozitívan hat a csokoládé!” - harsogta egy harmadik. Miközben már elfogyasztottam egy egész tábla mogyorós finomságot. A következő csomag felbontását önigazolva pedig gyorsan neki is láttam e diéta tanulmányozásának.

Hatásos-e a csokidiéta?

Csokitorta (Fotó: Consumer Reports)

„ A diéta lényege: A legfrissebb kutatások szerint a csokoládé antioxidáns hatása magasabb, mint a zöld teáé, a vörösboré vagy az eperé. Ez a magas antioxidáns tartalom, flavonoidok, elősegíti az emésztést és lassítják az öregedési folyamatokat.” - Hát ez igazán szuper, mehetünk tovább!

Mit érhetsz el ezzel a diétával? Súlycsökkenést, segíti a rák megelőzését, stresszoldást, koncentrálóképességed növekedését.” – Itt már elégedetten konstatáltam, hogy jó úton haladok, s minden eddigi diéta kutatásomat, edzői tapasztalataimat, és a táplálkozásról/testről/sejtekről szóló tanórákon bevésett tápanyag-összefüggéseket azonnal ki is kell törölni az agyamból, mert hát emberek, itt a megoldás! Nem ám a rizs + csirkemell brokkolival! Dehogy! Az új módi a „Mogyorósat eperrel töltöttel!”

Aztán reggeli pofon és ébredés: nem akarok senkit se áltatni mindazon információkkal, amelyeket a csokoládéra éhes emberek számára összeírnak több médiumban is. Felesleges, mert közben az én készletem is elfogyott, a sok tévképzet olvasása pedig leszívta az agysejtjeimet - miközben a csokitól pont, hogy töltődniük kellett volna, legalábbis több cikk szerint.

A lényeg: egyetlen olyan étel sem létezik, amelyet elfogyasztva sutty lefogyunk! Attól sem cuppan le rólunk a zsír, ha csak zöldségen/salátán élünk egy évig! Fogyni úgy tudunk, ha speciális diétára fogjunk magunkat + fizikai munkát végzünk (edzünk). Az előbbi csökkenti a szervezet által felvett energia mértékét, az utóbbi pedig növeli a test energiafelhasználását. A kettő együtt energiahiányt okoz a szervezetben, amely következménye a fogyás lesz. Ez mindenkinél működik. Nem varázslat, nem ámítás, és ezek a tények. Mivel ez a program sokaknak nem kényelmes, ezért feladják, és így vallanak kudarcot a diéta során.

A probléma ugyanis az, hogy mindenki a komfortzónáján belül maradva szeretne eredményt elérni. És azt aztán most, azonnal, minimális (vagy semmilyen) energiaráfordítás nélkül. Ja, és persze legyen mindez tartós is.

Hát az kérem úgy nem fog menni! Pláne nem csokival! A csokoládéban olyan sok kalória van, hogy diétában egyáltalán nem ajánlott a fogyasztása! Mértékkel lehet enni - attól függően, kinek mi a célja, de kimondottan szigorú diétás időszakban tilos! Ha csak a súlyunk megtartása a cél, akkor nagy odafigyeléssel fogyaszthatjuk persze. Az más kérdés, hogy sokan nem bírnak leállni, és minél több csokit esznek, annál jobban kívánják, s végül szinte rutinná válik a kockák törögetése (eleinte kézzel, később már foggal, s mohón, mint az óvodás gyerekek, akik titokban elcsórják a szekrénybe rejtett édességet, amit egy perc alatt el kell tüntetni, hogy nehogy bűnjel maradjon).

Hatásos-e a csokidiéta?

Csokika (Fotó: parade.com)

A csokidiéta egy divatdiéta, amely egyáltalán nem egészséges. Mert most mondhatnám, hogy persze, hogy fogysz tőle, ha annyit eszel belőle, hogy végül hányingered van már a csokipapír zörgésétől is. Vagyis: gyomorforgás = nem evés = nincsen kalóriabevitel = fogysz. Nos, ez a lehető legnagyobb butaság és gyilkosság, amit valaki elkövethet saját maga ellen!

A testünk méretének és arányainak módosítása kétféle szövettípus változtatásával képzelhető el: a zsírszövetével és az izomszövetével. Hogy mi történik akkor, ha nem minőségi tápanyagokkal éltetjük sejtjeinket, avagy egyáltalán nem adunk nekik tápanyagot? Ezt a témakört tekintjük át legközelebb, amikor már jobban benne leszünk az adventi várakozásban, és egyre több és több süteményes tál kerül majd elénk illatozva…

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Testszobrászat 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • LAZA MORGÁS - játszani hívja a felnőtteket a Szent István Király Múzeum
  LAZA MORGÁS - játszani hívja a felnőtteket a Szent István Király Múzeum
 • Házasság Hete - Berecz András mesemondó estje
  Házasság Hete - Berecz András mesemondó estje
 • Önismeret a mindennapokban - Tóth Tamás esperes-plébános elmélkedése Kisfaludon
  Önismeret a mindennapokban - Tóth Tamás esperes-plébános elmélkedése Kisfaludon
 • Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács
  Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács

A hét sztorija

 • Bevált - népszerűek az elővárosi éjszakai vonatok
  Bevált - népszerűek az elővárosi éjszakai vonatok
 • Nyílt napot rendez leendő munkavállalóknak a XOMOX Magyarország február 21-én
  Nyílt napot rendez leendő munkavállalóknak a XOMOX Magyarország február 21-én
 • Fogorvosi szolgálatok - megkapták az ígért kiegészítő támogatást
  Fogorvosi szolgálatok - megkapták az ígért kiegészítő támogatást
 • Lövöldözés Hanauban - holtan találták a feltételezett tettest
  Lövöldözés Hanauban - holtan találták a feltételezett tettest
 • Berlinale - Jeremy Irons lesz a filmfesztivál elnöke
  Berlinale - Jeremy Irons lesz a filmfesztivál elnöke
 • Rendkívüli ülés - a börtönbizniszről tárgyal az Országgyűlés
  Rendkívüli ülés - a börtönbizniszről tárgyal az Országgyűlés
 • Ma kezdődik a mohácsi busójárás
  Ma kezdődik a mohácsi busójárás
 • Színek és fények - az Ősfehérvár Alkotóközösség munkáit tekinthetik meg
  Színek és fények - az Ősfehérvár Alkotóközösség munkáit tekinthetik meg

Eseménynaptár

 • Nemzeti konzultáció - két kérdés lesz a "börtönbiznisz" kapcsán
  Nemzeti konzultáció - két kérdés lesz a "börtönbiznisz" kapcsán
 • Emelés - nő a a szociális szférában dolgozók fizetése
  Emelés - nő a a szociális szférában dolgozók fizetése
 • Segíti a fogyást - együnk bőségesen reggelit
  Segíti a fogyást - együnk bőségesen reggelit
 • Rákkeltő - kakaóport hívott vissza a Tesco
  Rákkeltő - kakaóport hívott vissza a Tesco