Rain showers24 °C
2019. június 20. csütörtök Rafael
Menü

Coaching – Hogyan hozzuk ki a legtöbbet magunkból?

Coaching – Hogyan hozzuk ki a legtöbbet magunkból?
(Fotó: flyingfishcosultancy.com)

Egyre gyakrabban bukkan fel a „coaching” fogalma Magyarországon, ahogyan egyre nő a coaching szakemberek száma is. Azt viszont, hogy mit takar e fogalom, kevesen tudják. – Ezért most áttekintjük ezt a területet.

Mi a coaching?

A Wikipédia megfogalmazása szerint: „A coaching egy személyre szabott "tanácsadási" módszer, amelynek a lényege, hogy nem ad tanácsot, hanem a saját erőforrásaira támaszkodva támogatja az ügyfelet a fejlődésben. Fejlesztő, nevelő, edző jellegű tevékenység, ahol az ügyfelet egy meghatározott cél elérésében segítik. A coach szó szerinti fordításban edzőt jelent."

Coaching – Hogyan hozzuk ki a legtöbbet magunkból?A coaching saját erőforrásaira támaszkodva támogatja az ügyfelet a fejlődésben. (Fotó: pixabay.com)

No, de hogyan deffiniálja a coaching-ot és a coaching-olást egy „hivatalos” coaching szakember?

„Számomra a coaching a kapcsolódás művészete, ahogy rákapcsolódom az ügyfelemre.” – mondja Potolák Gábor, aki évek óta segít ügyfeleinek ezzel a módszerrel – „Egy izgalmas utazás, amiben az ügyfelet támogatom a kérdéseimmel, a csenddel, aktív hallgatással, visszajelzésekkel, és értő figyelemmel. Jelen vagyunk a beszélgetésben térben és időben egyaránt. Véleményem szerint a kommunikáció rendkívül magas szintje. Olyan ez, mint amikor valaki egy magas hegyet meg akar mászni, viszont a hegy csúcsához vezető úton szüksége van egy tapasztalt vezetőre. A coach testesíti meg a vezetőt. Kihozza belőle mindazt, ami mélyen az ügyfélben van.”

Coaching – Hogyan hozzuk ki a legtöbbet magunkból?
"Számomra a coaching a kapcsolódás művészete, ahogy rákapcsolódom az ügyfelemre.”  (Fotó: Potolák Gábor)

Vagyis: egy coaching-szakember egyben pszichológusi ismérvekkel is bír, másrészt egy kicsit olyan, mint egy közeli barát, aki meghallgatja problémánkat, és a velünk kapcsolatos ismeretei alapján próbál segíteni, irányítani a számunkra legjobb megoldás megtalálása felé direkt vagy indirekt módon.

Beszélget velünk, pontosabban „kibeszéltet”. Hallgat, és kérdéseivel – a hallottak alapján - kimondatja velünk azt, amit valóban szeretnénk, ami számunkra optimális megoldás, illetve, amit elutasítunk szívünk mélyén. Merthogy van, amiről mi magunk sem tudjuk tisztán, hogy akarjuk – vagy nem akarjuk. Van, amikor csak megerősítést keresünk egy döntéshez, egy picike lökést a vágyott út felé. Hogy miért? Mert bátortalanok vagyunk, s bizonytalanságunk miatt hajlamosak vagyunk egy helyben topogni. Néha kell egy kéz, ami vezet.

Coaching – Hogyan hozzuk ki a legtöbbet magunkból?
Néha kell egy kéz, ami vezet (Fotó: pixabay.com)

 Milyen területeken tud segíteni a coaching?

A legismertebb terület a business coaching és a life coaching. Az első az üzleti világban nyújt segítséget a munkatársak közötti együttműködés elősegítésére (például a közép- és felső vezetők közötti egyensúly fenntartása, problémáik kezelésére, kommunikációs hibák megoldására, időmenedzsmentre…), a life coaching pedig az élet különböző területein előforduló elakadásokra, problémák megoldására koncentrál (úgymint: önbizalomhiány, munkahelyi problémák, párkapcsolati nehézségek, pályaorientáció…)

A coaching-hoz fordulhatnak – ennek alapján – cégek, cégvezetők, illetve magánemberek. Lehet, hogy egy vállalat működése veszélybe kerül a vezetők és a dolgozók közötti kommunikációs problémák miatt, vagy a munkatársak nem-megértése okán. Ennek feltérképezése is sokszor külső segítséget igényel, hiszen egy viszonylag pártatlan szem sokkal objektívebben lát, és befolyásolatlansága miatt (nem fűződik érdeke egyik fél „pártfogásához” sem) a megoldást is hamarabb megtalálják az ügyféllel.

A magánéletben pedig előfordulhat, hogy nem tudjuk eldönteni, melyik munkahelyet válasszuk, mit kezdjünk elromlott (vagy annak hitt) párkapcsolatunkkal, s egyáltalán mi az, amit igazából szeretnénk, csak nincsen bátorságunk ahhoz, hogy önmagunknak is bevalljuk (félelemből, szégyenérzésből, megfelelési kényszer miatt). Egy jó szakember ilyenkor is segíthet ráébredni arra, hogy mi a fontos nekünk, s miként valósíthatjuk meg önmagunknak sem bevallott vágyainkat, s küzdjük le a gátakat.

Coaching – Hogyan hozzuk ki a legtöbbet magunkból?Egy profi coaching-oló, Potolák Gábor egyik ügyfelével - Egy jó szakember segít ráébredni arra, mi a fontos nekünk (Fotó: Potolák Gábor)

Kinek ajánlott a choaching?

Ez a módszer csak azoknak az ügyfeleknek lehet jó, akik akarnak változtatni az életükön, és nem félnek a változásoktól. A coaching-ra mindenkinek szüksége van (ahogyan egy jó szakember is jól jön olykor), hiszen mindenkinek vannak kérdései, elakadásai, problémái. – Ahogyan az imént ecseteltem is.

A coaching során/után másként látjuk majd személyes kihívásainkat, lehetőségeinket. Megerősödik gondolkodásunk, döntéshozó képességünk. Fejlődik személyes hatékonyságunk, nő önbizalmunk, és közelebb kerülünk munkánk és élet-szerepünk beteljesítéséhez.

Coaching – Hogyan hozzuk ki a legtöbbet magunkból?
A coaching sok kérdésre választ ad (Fotó: pixabay.com)

Hogyan működik ez a módszer?

A coaching nem a múlttal foglalkozik, csupán az erőforrásokért nyúlik vissza. - Ellentétben több, jelenleg „divatos” módszerrel, amelyek a múltbeli feszültségek feloldására koncentrálnak, és a megoldást a már megtörtént események átprogramozásában / pozitív felfogásában segítenek. Ezeknél tehát a múlt másfajta feldolgozása / értékelése a fontos.

A családállítás például sok problémára megoldást jelenthet, de van, amiben nem tud segíteni. Ahogy a coaching sem alkalmas olyan feloldásokra, amire a családállítást alkalmazni szokás. Minden módszer másra jó. Ahogy a szélvédőmosó folyadékot se ajánlott mosógépbe önteni, mert az üvegtisztításra alkalmas ugyan, de a ruhák tisztítása kapcsán hiába fordulunk hozzá.)

A coaching a jelenre és a jövőre helyezi a hangsúlyt. Megoldásokban gondolkodik, ahol az ügyfél felelősségvállalása áll a középpontban.

Coaching – Hogyan hozzuk ki a legtöbbet magunkból?Ha nem tudjuk, merre tovább - Segíthet a coaching (Fotó: pixabay.com)

A folytatásban arról lesz szó, hogy milyen a jó coaching szakember, hogyan tudja elnyerni ügyfele bizalmát, hogy az megnyíljon neki, s több érdekességre is fény derül majd e téma kapcsán.

 

 

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • HÍRADÓ 2019. június 19.
  HÍRADÓ 2019. június 19.
 • Számos újdonsággal várják a turistákat nyáron, Székesfehérváron
  Számos újdonsággal várják a turistákat nyáron, Székesfehérváron
 • Kárpáti Hajnalka kapta meg a Kiválló Védőnő díjat
  Kárpáti Hajnalka kapta meg a Kiválló Védőnő díjat
 • Továbbra sincs ítélet a Budai úti lövöldöző ügyében
  Továbbra sincs ítélet a Budai úti lövöldöző ügyében

A hét embere

Eseménynaptár

 • HÍRADÓ 1-kor 2019. június 19.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. június 19.
 • „Kisfelnőttképző” napközis nyári tábort indít a Motívum Kulturális Egyesület
  „Kisfelnőttképző” napközis nyári tábort indít a Motívum Kulturális Egyesület
 • A 12 éves fiúk is megkaphatják a HPV elleni védőoltást
  A 12 éves fiúk is megkaphatják a HPV elleni védőoltást
 • Budapest díszpolgára lett Korda György
  Budapest díszpolgára lett Korda György
 • Csökken a benzin ára pénteken
  Csökken a benzin ára pénteken
 • Így tükröződnek a lelki problémák a hajadon
  Így tükröződnek a lelki problémák a hajadon
 • Gyerekek a munkahelyen?
  Gyerekek a munkahelyen?
 • Agrártámogatások - új rendszer a baromfi- és sertéságazatban
  Agrártámogatások - új rendszer a baromfi- és sertéságazatban
 • Egyre kevesebb a bankfiók
  Egyre kevesebb a bankfiók
 • Emeletes vonatok - az elővárosi vonalakon közlekednek majd
  Emeletes vonatok - az elővárosi vonalakon közlekednek majd
 • Szúnyogirtás - ma lesz az első Fehérváron
  Szúnyogirtás - ma lesz az első Fehérváron
 • Vészesen zsugorodik az északi-sarki jégtakaró
  Vészesen zsugorodik az északi-sarki jégtakaró
 • Tiszavirágzás - rendőrök vigyáznak a kérészekre
  Tiszavirágzás - rendőrök vigyáznak a kérészekre