Rain10 °C
2019. november 20. szerda Jolán
Menü

Harcosok léptek ringbe a koraszülöttekért

Jótékonysági MMA-, boksz-, kempo és K-1 mérkőzéseket rendeztek Székesfehérváron. A program bevételével a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház koraszülött osztályát támogatták a szervezők.

A jótékonysági gálát Koza Ferenc álmodta meg, a megvalósításában pedig a Sárosdi Kempo Sportegyesület két edzője Koncz Gábor és Kordás István, valamint Gáncs Ferenc segített neki. A mérkőzéseket belépődíj nélkül lehetett megtekinteni, ám a kihelyezett perselyekbe bárki bedobhatta adományát, hogy ily’ módon támogassa a nemes ügyet.

Burián Bendegúz harc közben (Fotó: Kecskés Tamás)
Burián Bendegúz harc közben (Fotó: Kecskés Tamás)

A gála házigazdája, műsorvezetője az FMC egyik újságírója, Németh Zoltán volt.

"Kiválóan éreztem magam, a szervezés jó volt, a küzdelmek izgalmas perceket hoztak. – mesélte - Mondhatjuk, hogy valóban egy ütős estét élhettünk át. Rengeteg jó szándékú ember fogott össze egy nemes ügy érdekében, így nem érzem túlzásnak, ha azt mondom, az elmúlt hónapok legszínvonalasabb  sportrendezvényén vehettem részt. Remélem, más fehérvári sportklubok is kedvet kapnak és a közösséget segítő rendezvényekkel rukkolnak elő, mint ez, vagy épp a szinkronúszók karácsonyi gálája, mely szintén jótékony célt szolgál."

A programhoz nagyon sok egyesület csatlakozott, például a Sárosdi Kempo SE és a Székesfehérvári Kempo SE. Ez utóbbi részéről öt sportoló lépett a kötelek közé: Burián Bence, Burián Bendegúz, Koza Márk, Kondor Raul és Gáncs Dániel.

 Koza Márk harc közben (Fotó: Kecskés Tamás)
Koza Márk harc közben (Fotó: Kecskés Tamás)

Nagyon örültünk, hogy egy nemes ügyért szállhattunk ringbe.” – nyilatkozta a harcosok edzője, Polgár Tamás – „A rendezvény nagyon színvonalas volt, parázs, technikás mérkőzéseket láthatott a nézőközönség különböző a szabályrendszerekben. Ezúton is köszönet a szervezőknek, reméljük sikerül majd folytatni a jövőben is ezt a remek kezdeményezést!”

Polgár Tamás elmondta, hogy közel egy hónapon át készültek a fiatalok versenyre. Mivel nagyon sűrű a tavaszi versenynaptár, ezért a srácoknak végi jó formában kellett lenniük. Az erőnléttel, állóképességgel és a technikával pedig valóban nem volt gond most sem: Burián Bence és Koza Márk kopogtatásos, Burián Bendegúz pedig pontozásos győzelmet aratott. Kondor Raul és Gáncs Dani kemény küzdelmekben pontozásos vereséget szenvedtek. Az utolsó meccset, a főmérkőzést a Sárosdi Kempo SE abai versenyzője, Kugler Andris vívta, aki amatőr MMA szabályban bunyózott, és az első menetben lekopogtatta a Soroksári pitbull Team nagyon tapasztalt versenyzőjét.

A főmérkőzést Kugler Andris vívta, aki kopogtatással nyert (Fotó: Kecskés Tamás)
A főmérkőzést Kugler Andris vívta, aki kopogtatással nyert (Fotó: Kecskés Tamás)

„A gálát egy héttel előzte meg a Sport Kempo Hungarian Open nyílt versenye, amin a válogatott pontokat lehetett bezsebelni, így az volt az elsődleges.” – mesélte Koza Márk – „A rendes felkészülés egyébként mindig meghozza eredményét: heti 2-3 jitsu edzésen, 4 kempo edzésen és 1 box edzésen vettem részt a világbajnokságtól a gála előtti utolsó hétig bezárólag. Mivel mi voltunk a rendezőklub, megadatott a lehetőség, hogy ringbe lépjek, és éltem is vele, hisz egy ilyen nemes cél érdekét én is szívesen segítem.”

Márk személyes tapasztalatai alapján úgy gondolja, hogy egy ilyen rendezvény sokkal közelebb hozza az edzőtársakat egymáshoz, összekovácsolja a csapatot. Versenytapasztalata volt már ezelőtt is, ám gálán eddig még soha sem bunyózott.

Koza Márk a ringben (Fotó: Kecskés Tamás)
Koza Márk a ringben (Fotó: Kecskés Tamás)

Amikor beléptem a ringbe és a barátaim torkuk szakadtából üvöltötték: ”Hajrá Koza!” akkor kezdtem igazán izgulni. Teljesen új helyzetekben találtam magam az est folyamán. Versenyeken általában 3-4 mérkőzésem van, itt pedig egyetlen mérkőzésen kellett ott lennem fejben, kondícióban. Az ellenfelem a Mátra Kempo SE egyik tagja volt, aki szintén aktív versenyző. Fizikailag erősebbnek mondanám és ezért is szerettem volna százszázalékosan koncentrálni, ami sikerült is, hiszen egyetlen rossz mozdulatból akár én is maradhattam volna alul. A mérkőzés folyamán óriási nyomás, izgalom volt bennem, ezért csak később a videók alapján tudtam értékelni a teljesítményemet.”

A fiatal harcos az első menetben három dobás után hátsó fojtással kopogtatni tudta ellenfelét. Összességében elégedett volt a teljesítményével - beérett a fél évnyi folyamatos edzés. Meglátása szerint nagyon sokat fejlődött az utóbbi időben, s a nyáron még többet szeretne edzeni, tovább csiszolni magát.

A fiatal harcos az első menetben három dobás után hátsó fojtással kopogtatni tudta ellenfelét (Fotó: Kecskés Tamás)
A fiatal harcos az első menetben három dobás után hátsó fojtással kopogtatni tudta ellenfelét (Fotó: Kecskés Tamás)

Márk július első hetében edzőtáborban lesz Felsőtárkányon, ahol vizsgázni is készül. A sport mellett persze nem maradhat el a szórakozás sem a nyáron: fesztiválozni fog, s megpróbálja letenni angolból a felsőfokú nyelvvizsgát.

A központi edzőtáborból Burián Bendegúz sem hiányozhat. A csőszi fiatalember rengeteg állóharcos edzéssel készült a jótékonysági gálára. Járt boxedzésekre és sok időt fektetett  a lábmunkája fejlesztésére is.

Burián Bendegúz pontozásos győzelmet aratott (Fotó: Kecskés Tamás)
Burián Bendegúz pontozásos győzelmet aratott (Fotó: Kecskés Tamás)

Ez egy remek lehetőség volt arra, hogy kipróbáljam magam a ringben nagyközönség előtt.” – nyilatkozta – „Nagyon jó érzés volt, hogy egy nemes cél érdekében küzdhettünk, és senkinek se került semmibe, ingyenesen megtekinthette bárki. Egy nagyon felkészült ellenfelet kaptam, aki rendkívül ügyes és technikás volt. A mérkőzés nagyon tetszett. Egy-egy jobb megmozdulás után olyan volt a közönség reakciója, hogy hihetetlen erőt adott. A meccs végére elfáradtam, ami azt mutatja, hogy van még mit fejlődnöm az állóképesség tekintetében.”

Bendegúz testvére, Bence is remek mérkőzéssel örvendeztette meg a közönséget.

Burián Bence a szorítóban (Fotó: Kecskés Tamás)
Burián Bence a szorítóban (Fotó: Kecskés Tamás)

A felkészülésem nagyon meg volt könnyítve, mivel a verseny szezon végén került megrendezésre a gála. Így már az a tudás, erőnlét, és állóképesség is rendelkezésemre állt, amit az országos, illetve az open versenyeken tudtam nyújtani.” – mesélte – „Persze ennek ellenére rengeteget edzettünk a mesteremmel, és gyakoroltunk. A meghívás engem is nagyon meglepett, nem számítottam rá, de nagyon jól esett, és ahogyan később a mesterünk is mondta, ez egy jutalom volt számunkra, az egész éves eredményes versenyzésért és teljesítményünkért. A meghívást azért fogadtam el, hogy példát mutathassak a tanítványaimnak, azzal, hogy látják, hogy a sok edzés és a rengeteg sportba ölt idő bizony meghozza a gyümölcsét. Ráadásul azzal, hogy ennyi harcos elfogadta a meghívást, és ennyien ringbe szálltak, rengeteg adomány gyűlt össze a koraszülött osztály részére, ami szintén követendő példa.”

Bencének nem ez volt az első mérkőzése mostani ellenfelével. Már két-három olyan verseny is volt a közelmúltban, ahol össze kellet mérniük tudásukat. Így mindenki tisztában volt vele, hogy Bence földharcban tapasztaltabb ellenfelénél, akit erre kellően fel is készítettek. Arra trenírozták, hogy az ő alkatából adódó előnyeit megerősítsék, ami egy nagyon izgalmas mérkőzéshez vezetett.

Burián Bence kopogtatásos győzelmet aratott (Fotó: Kecskés Tamás)
Burián Bence kopogtatásos győzelmet aratott (Fotó: Kecskés Tamás)

Bár vége a versenyszezonnak, Bence igyekszik a nyáron minél többet sportolni, melyben a hegyi kerékpározás kiemelt helyen fog szerepelni. Természetesen ott lesz most is a Zen Bu Kan Kempo Szövetség nyári edzőtáborában, ahol barna övre szeretne levizsgázni. Kikapcsolódásként pedig Horvátországban és talán Svájcban fog nyaralni.

Aki kedvet érez arra, hogy hogy kipróbálja magát és megismerje ezt a komplex harcművészeti stílust, azt szeretettel várják Székesfehérváron a Tobak utcai edzőteremben!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • Idén is megszépült a Lehel utcai kereszt és környéke a Krisztus Király Napokra
  Idén is megszépült a Lehel utcai kereszt és környéke a Krisztus Király Napokra
 • Csuklás – Mikor forduljunk orvoshoz? (X)
  Csuklás – Mikor forduljunk orvoshoz? (X)
 • Idén sem kapcsolja le az áramot karácsony környékén az E.ON a hátralékosoknál
  Idén sem kapcsolja le az áramot karácsony környékén az E.ON a hátralékosoknál
 • Február 16-ára írta ki az időközi választást Dunaújvárosban az NVB
  Február 16-ára írta ki az időközi választást Dunaújvárosban az NVB

A hét sztorija

 • IV. Béla élete és uralkodása - tárlatvezetés és előadás az Országzászló téri kiállításon
  IV. Béla élete és uralkodása - tárlatvezetés és előadás az Országzászló téri kiállításon
 • Péntekig tart a Szent Erzsébet-napi adománygyűjtés az Öreghegyen
  Péntekig tart a Szent Erzsébet-napi adománygyűjtés az Öreghegyen
 • Negyven éves jubileumát ünnepelte a Ligetsori Óvoda
  Negyven éves jubileumát ünnepelte a Ligetsori Óvoda
 • Emelés - átlagosan harminc százalékkal nő a bölcsődei szakdolgozók bére 2021-re
  Emelés - átlagosan harminc százalékkal nő a bölcsődei szakdolgozók bére 2021-re
 • Meséld el legfantasztikusabb karácsonyi történeted! - Székesfehérvári novellapályázat indult
  Meséld el legfantasztikusabb karácsonyi történeted! - Székesfehérvári novellapályázat indult
 • Spirits in the Forest - új Depeche Mode-koncertfilm a mozikban
  Spirits in the Forest - új Depeche Mode-koncertfilm a mozikban
 • Kézzel színezett képeslap - különleges ünnepi tárlat nyílt Londonban
  Kézzel színezett képeslap - különleges ünnepi tárlat nyílt Londonban
 • Segítségnyújtás - konzuli hivatalt nyitott Magyarország Vallettán
  Segítségnyújtás - konzuli hivatalt nyitott Magyarország Vallettán

Eseménynaptár

 • Fizetésemelés és ösztöndíj - változások a szakképzésben
  Fizetésemelés és ösztöndíj - változások a szakképzésben
 • Festménykiállítás, gyertyás körmenet, kézműves-foglalkozás - Krisztus Király Napok
  Festménykiállítás, gyertyás körmenet, kézműves-foglalkozás - Krisztus Király Napok
 • HÍRADÓ 1-kor 2019. november 20.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. november 20.
 • Megnyitó - új tárlattal jelentkezik a Kisfaludi Művészkör
  Megnyitó - új tárlattal jelentkezik a Kisfaludi Művészkör
 • Fehérvászon - függetlenfilm-fesztivál A Szabadművelődés Házában
  Fehérvászon - függetlenfilm-fesztivál A Szabadművelődés Házában
 • Hagyományőrző találkozó, madárbemutató - Attila nap Sóstón
  Hagyományőrző találkozó, madárbemutató - Attila nap Sóstón
 • Csajos est - a tartós párkapcsolat titkairól lesz szó
  Csajos est - a tartós párkapcsolat titkairól lesz szó
 • Digitális bökés vagy személyes érintés? – Döntésünk a jövőnk
  Digitális bökés vagy személyes érintés? – Döntésünk a jövőnk
 • November 22-én mutatják be a Fejér megyei Nemes Anna Előled című könyvét
  November 22-én mutatják be a Fejér megyei Nemes Anna Előled című könyvét
 • 30 éves az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye – szakmai előadás a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Napokon
  30 éves az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye – szakmai előadás a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Napokon
 • Közösségerősítés - megérkezett Thaiföldre Ferenc pápa
  Közösségerősítés - megérkezett Thaiföldre Ferenc pápa
 • Ítéletidő - továbbra is kritikus a helyzet Ausztriában
  Ítéletidő - továbbra is kritikus a helyzet Ausztriában
 • Tudomány Világfórum - 120 ország tudósai Budapesten
  Tudomány Világfórum - 120 ország tudósai Budapesten