4 évnél régebbi cikk

Harcosok léptek ringbe a koraszülöttekért
Harcosok léptek ringbe a koraszülöttekért

Jótékonysági MMA-, boksz-, kempo és K-1 mérkőzéseket rendeztek Székesfehérváron. A program bevételével a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház koraszülött osztályát támogatták a szervezők.

A jótékonysági gálát Koza Ferenc álmodta meg, a megvalósításában pedig a Sárosdi Kempo Sportegyesület két edzője Koncz Gábor és Kordás István, valamint Gáncs Ferenc segített neki. A mérkőzéseket belépődíj nélkül lehetett megtekinteni, ám a kihelyezett perselyekbe bárki bedobhatta adományát, hogy ily’ módon támogassa a nemes ügyet.

A gála házigazdája, műsorvezetője az FMC egyik újságírója, Németh Zoltán volt.

"Kiválóan éreztem magam, a szervezés jó volt, a küzdelmek izgalmas perceket hoztak. – mesélte - Mondhatjuk, hogy valóban egy ütős estét élhettünk át. Rengeteg jó szándékú ember fogott össze egy nemes ügy érdekében, így nem érzem túlzásnak, ha azt mondom, az elmúlt hónapok legszínvonalasabb  sportrendezvényén vehettem részt. Remélem, más fehérvári sportklubok is kedvet kapnak és a közösséget segítő rendezvényekkel rukkolnak elő, mint ez, vagy épp a szinkronúszók karácsonyi gálája, mely szintén jótékony célt szolgál."

A programhoz nagyon sok egyesület csatlakozott, például a Sárosdi Kempo SE és a Székesfehérvári Kempo SE. Ez utóbbi részéről öt sportoló lépett a kötelek közé: Burián Bence, Burián Bendegúz, Koza Márk, Kondor Raul és Gáncs Dániel.

Nagyon örültünk, hogy egy nemes ügyért szállhattunk ringbe.” – nyilatkozta a harcosok edzője, Polgár Tamás – „A rendezvény nagyon színvonalas volt, parázs, technikás mérkőzéseket láthatott a nézőközönség különböző a szabályrendszerekben. Ezúton is köszönet a szervezőknek, reméljük sikerül majd folytatni a jövőben is ezt a remek kezdeményezést!”

Polgár Tamás elmondta, hogy közel egy hónapon át készültek a fiatalok versenyre. Mivel nagyon sűrű a tavaszi versenynaptár, ezért a srácoknak végi jó formában kellett lenniük. Az erőnléttel, állóképességgel és a technikával pedig valóban nem volt gond most sem: Burián Bence és Koza Márk kopogtatásos, Burián Bendegúz pedig pontozásos győzelmet aratott. Kondor Raul és Gáncs Dani kemény küzdelmekben pontozásos vereséget szenvedtek. Az utolsó meccset, a főmérkőzést a Sárosdi Kempo SE abai versenyzője, Kugler Andris vívta, aki amatőr MMA szabályban bunyózott, és az első menetben lekopogtatta a Soroksári pitbull Team nagyon tapasztalt versenyzőjét.

„A gálát egy héttel előzte meg a Sport Kempo Hungarian Open nyílt versenye, amin a válogatott pontokat lehetett bezsebelni, így az volt az elsődleges.” – mesélte Koza Márk – „A rendes felkészülés egyébként mindig meghozza eredményét: heti 2-3 jitsu edzésen, 4 kempo edzésen és 1 box edzésen vettem részt a világbajnokságtól a gála előtti utolsó hétig bezárólag. Mivel mi voltunk a rendezőklub, megadatott a lehetőség, hogy ringbe lépjek, és éltem is vele, hisz egy ilyen nemes cél érdekét én is szívesen segítem.”

Márk személyes tapasztalatai alapján úgy gondolja, hogy egy ilyen rendezvény sokkal közelebb hozza az edzőtársakat egymáshoz, összekovácsolja a csapatot. Versenytapasztalata volt már ezelőtt is, ám gálán eddig még soha sem bunyózott.

Amikor beléptem a ringbe és a barátaim torkuk szakadtából üvöltötték: ”Hajrá Koza!” akkor kezdtem igazán izgulni. Teljesen új helyzetekben találtam magam az est folyamán. Versenyeken általában 3-4 mérkőzésem van, itt pedig egyetlen mérkőzésen kellett ott lennem fejben, kondícióban. Az ellenfelem a Mátra Kempo SE egyik tagja volt, aki szintén aktív versenyző. Fizikailag erősebbnek mondanám és ezért is szerettem volna százszázalékosan koncentrálni, ami sikerült is, hiszen egyetlen rossz mozdulatból akár én is maradhattam volna alul. A mérkőzés folyamán óriási nyomás, izgalom volt bennem, ezért csak később a videók alapján tudtam értékelni a teljesítményemet.”

A fiatal harcos az első menetben három dobás után hátsó fojtással kopogtatni tudta ellenfelét. Összességében elégedett volt a teljesítményével - beérett a fél évnyi folyamatos edzés. Meglátása szerint nagyon sokat fejlődött az utóbbi időben, s a nyáron még többet szeretne edzeni, tovább csiszolni magát.

Márk július első hetében edzőtáborban lesz Felsőtárkányon, ahol vizsgázni is készül. A sport mellett persze nem maradhat el a szórakozás sem a nyáron: fesztiválozni fog, s megpróbálja letenni angolból a felsőfokú nyelvvizsgát.

A központi edzőtáborból Burián Bendegúz sem hiányozhat. A csőszi fiatalember rengeteg állóharcos edzéssel készült a jótékonysági gálára. Járt boxedzésekre és sok időt fektetett  a lábmunkája fejlesztésére is.

Ez egy remek lehetőség volt arra, hogy kipróbáljam magam a ringben nagyközönség előtt.” – nyilatkozta – „Nagyon jó érzés volt, hogy egy nemes cél érdekében küzdhettünk, és senkinek se került semmibe, ingyenesen megtekinthette bárki. Egy nagyon felkészült ellenfelet kaptam, aki rendkívül ügyes és technikás volt. A mérkőzés nagyon tetszett. Egy-egy jobb megmozdulás után olyan volt a közönség reakciója, hogy hihetetlen erőt adott. A meccs végére elfáradtam, ami azt mutatja, hogy van még mit fejlődnöm az állóképesség tekintetében.”

Bendegúz testvére, Bence is remek mérkőzéssel örvendeztette meg a közönséget.

A felkészülésem nagyon meg volt könnyítve, mivel a verseny szezon végén került megrendezésre a gála. Így már az a tudás, erőnlét, és állóképesség is rendelkezésemre állt, amit az országos, illetve az open versenyeken tudtam nyújtani.” – mesélte – „Persze ennek ellenére rengeteget edzettünk a mesteremmel, és gyakoroltunk. A meghívás engem is nagyon meglepett, nem számítottam rá, de nagyon jól esett, és ahogyan később a mesterünk is mondta, ez egy jutalom volt számunkra, az egész éves eredményes versenyzésért és teljesítményünkért. A meghívást azért fogadtam el, hogy példát mutathassak a tanítványaimnak, azzal, hogy látják, hogy a sok edzés és a rengeteg sportba ölt idő bizony meghozza a gyümölcsét. Ráadásul azzal, hogy ennyi harcos elfogadta a meghívást, és ennyien ringbe szálltak, rengeteg adomány gyűlt össze a koraszülött osztály részére, ami szintén követendő példa.”

Bencének nem ez volt az első mérkőzése mostani ellenfelével. Már két-három olyan verseny is volt a közelmúltban, ahol össze kellet mérniük tudásukat. Így mindenki tisztában volt vele, hogy Bence földharcban tapasztaltabb ellenfelénél, akit erre kellően fel is készítettek. Arra trenírozták, hogy az ő alkatából adódó előnyeit megerősítsék, ami egy nagyon izgalmas mérkőzéshez vezetett.

Bár vége a versenyszezonnak, Bence igyekszik a nyáron minél többet sportolni, melyben a hegyi kerékpározás kiemelt helyen fog szerepelni. Természetesen ott lesz most is a Zen Bu Kan Kempo Szövetség nyári edzőtáborában, ahol barna övre szeretne levizsgázni. Kikapcsolódásként pedig Horvátországban és talán Svájcban fog nyaralni.

Aki kedvet érez arra, hogy hogy kipróbálja magát és megismerje ezt a komplex harcművészeti stílust, azt szeretettel várják Székesfehérváron a Tobak utcai edzőteremben!

Borítókép: Kecskés Tamás
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek