4 évnél régebbi cikk

Milyen vitaminok segítik elő a tökéletes látást?
Milyen vitaminok segítik elő a tökéletes látást?

Több tanács is létezik arra vonatkozóan, hogy mit tegyünk / és mit ne tegyünk a látószervünk optimális működése érdekében. Fontos például a következetes táplálkozás. Étrendünket úgy kell összeállítanunk, hogy minél több A-, C- és E vitaminban gazdag étel szerepeljen benne.

múltkor már tisztáztuk, hogy a látás úgy megy végbe, hogy a fény bejut a szembe a szaruhártyán és a pupillán keresztül. (A szemünkön látható fekete kör alakú nyílás a pupilla.) A kép áthalad a pupillán, a kristálylencsén, és utána fókuszálódik a retinán. (A szemünk színes része az írisz. Mögötte található egy kristálylencse, mely a közeli és a távoli tárgyakra való fókuszálást teszi lehetővé. A retina pedig egy olyan vékony réteg, amely több millió fotoreceptorból áll.)

A kép fejjel lefele fordul a szem hátsó részén. A fény eléri a szemfeneket, tovább fut a retina idegein, majd a kép megérkezik az agyba a látóidegek segítségével. Az agy feldolgozza az információt, s megfordítja a képet. Így már a „valóság” fog rögzülni.

A látásunk akkor tökéletes, akkor tudunk éles képet rögzíteni, ha a szaruhártya, a kristálylencse, a retina megfelelően tud „összedolgozni”. Ha nem valósul meg a közös munka, akkor a látásunk nem tökéletes. A probléma háttérben állhatnak persze genetikai okok is. (Ha valakinek szemüvegre volt szüksége kiskorától fogva, akkor valószínűleg a gyermekei szeme sem lesz tökéletes, és ők is korán kikötnek majd az optikusnál.)

Több tanács is vonatkozik arra vonatkozóan, hogy mit tegyünk / és mit ne tegyünk a látószervünk optimális működése érdekében. Fontos például a következetes táplálkozás. Étrendünket úgy kell összeállítanunk, hogy minél több A-, C- és E vitaminban gazdag étel szerepeljen benne.

Hogy jobban átlássuk a vitaminok szerepét, jöjjön egy kis rövid áttekintés a tápanyagokról, és az imént említett vitaminok „helyzetéről”:

A tápanyagokat két csoportra oszthatjuk: energiát szolgáltatók (kalorigének) és az energiát nem szolgáltatók (non-kalorigének). A kalorigének közé soroljuk a fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat. Ezek egyszerű cukorrá alakulnak. A non-kalorigének csoportja a vitaminokat, ásványi sókat, vizet tartalmazza.

A vitaminok olyan szerves eredetű anyagok, amelyeket a szervezetünk nem, vagy nem elegendő mennyiségben képes előállítani. Vagyis: kívülről jövő bevitelre van szükség ahhoz, hogy kielégítsük a velük kapcsolatos testi igényünket. Bár csak (viszonylag) kis mennyiségben (milligrammban mérhető) van szükség rájuk, mégis nélkülözhetetlenek. Meglehetősen specializált feladatok ellátásáért felelősek.

A vitaminokat fizikai oldékonysági tulajdonságuk alapján két nagy csoportra oszthatjuk: vízben oldódó és zsírban oldódó vitaminokra.

Vízben oldódnak a B-vitamin család tagjai, C-vitamin, P-vitamin. Ezek túladagolási tüneteket nem okoznak, ha a szükségesnél nagyobb mennyiséget fogyasztunk belőlük. Kellő mennyiségű folyadékfogyasztás esetén a vesénk kiválasztja a felesleget, így az a vizelettel távozik szervezetünkből.

Ami a szemünk szempontjából fontos ezek közül, az a C- vitamin, mely a hajszálerek megerősítésén dolgozik (a P-vitaminnal együtt). Igazi „egészségügyi erőmű”. Az alacsony C- (és P-) vitamin következménye lehet a hajszáleres vérzés. (Ha fogmosáskor piros színt kap a fogkrémünk habja, akkor bizony már okkal gyanakodhatunk.) A C-vitamin jó hatású antioxidáns, megköti a szabad gyököket, segít a vasfelszívódásban. Tartós hiánya okozza a skorbut nevű betegséget. A C-vitamin javítja a sejteket, csökkenti a homályos látást, az időskori szembetegségek kialakulásának kockázatát, lassítja a hályogosodási folyamatot.

 

Elsősorban zöldségekben és gyümölcsökben található meg. Kiváló C-vitamin-forrás a paprika, krumpli, kelkáposzta, málna, brokkoli, petrezselyem, ribizlikiviföldieper, fehérkáposzta, sütőtök – és természetesen a citrusfélék.

Több cikkem is érintette már a C-vitamin témakörét, melyeket érdemes elolvasni:
A citrom déligyümölcs, fűszer és orvosság is egyben
Fogyhatunk-e citrommal?
Pomelo, az immunrendszer őre
Egészséges turmixokkal a vírusok ellen
Télikabátot a citromfára!
Az egészséges paradicsom nevelésének titkai

A zsírban oldódó vitaminok közé soroljuk az A-, a D-, az E-, az F- és a K-vitamint. Mivel ezek képesek raktározódni a szervezetünkben, ezért túladagolhatók!

Ami ezek közül nagyon fontos a szemünk védelmében, az az A-vitamin, mely a bőr és a nyálkahártyák optimális állapotáért felelős. Retinolnak is szokták hívni, mivel elengedhetetlen a retina működéséhez. Szerepe van a szemben felépülő, a tökéletes látáshoz szükséges rodopszin nevű anyag termelődéséhez.

Az A-vitamin és az előanyaga, a béta-karotin fontos szerepet tölt be az ideghártyán lévő fényérzékelő sejtek működésében. A béta-karotin két összekapcsolt A-vitamin molekulából áll, s a bélben alakul át A-vitaminná. Ha nem megfelelő mennyiségű a béta-karotin, akkor a szemünk nem tud kellőképpen alkalmazkodni a sötétséghez / vagy az erős fényhez. Ilyenkor károsodhat a szaruhártya, kiszáradhat a kötőhártya, és akár vakság vagy farkasvakság is kialakulhat.

Nagyon sok A vitamin van a sárgarépában, paradicsom, paprikában, céklában, sárgabarackban, papayában, brokkoliban, májban, húsban, halakban, sajtban, tojássárgájában, tőkehalban, sütőtökben, tejben.

 

(Folytatjuk…)

Borítókép: publicdomainpictures.net
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek