Fair21 °C
2021. június 13. vasárnap Antal, Anett
Menü
Házhozszállítás

Tőrbe ejtve (Knives Out) kritika: amikor James Bond találkozik Agatha Christie-vel

Tőrbe ejtve (Knives Out) kritika: amikor James Bond találkozik Agatha Christie-vel
A Tőrbe ejtve bűnügyi vígjátékban minden karakter gyanús (Fotó: Lionsgate)

Rögtön az igencsak impozánsnak ígérkező éves filmáradatot egy olyan bűnügyi mozival, a Tőrbe ejtvével nyitjuk meg, amelyről már előzetesen lehetett tudni, hogy nagy eséllyel csettintenek egyöntetűen mind a kritikusok, mind pedig az mozinézők. Pedig eleinte egyáltalán nem fogott meg az alkotás, ugyanis én azt vallom, ha krimit nézek, akkor nincs ott helye nevetésnek. Aztán beültem a Daniel Craig vezette Tőrbe ejtvére, és hát... maradjunk annyiban, hogy ilyet filmet még nem láttam. Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Tőrbe ejtve! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Az előző években nem sok sót evett meg az (például én), aki oda meg vissza van a klasszikus nyomozós, rejtélyekben gazdag filmekért. De tényleg, egy olyan alkotás sem jut eszembe, amelynek kapásból beugrana a neve. 

Az utolsó, ami megmaradt, és erősnek számít, az a Wind River volt, de a Jeremy Renner és Elizabeth Olsen főszereplésével készült mozit is már 2016-ban láthatta a nagyérdemű, és az Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány, ám az inkább a hírhedt gyilkos, Ted Bundy életet dolgozza fel. Így maradtak a ütősebbnél-ütősebb krimisorozatok. Pedig ha tudnák, hogy mennyire szomjazik a nép egy nyomasztó és tökös bűnügyi filmre...

Aztán megláttam, hogy a nagyvilágban már 2019-ben bemutatott Tőrbe ejtve az új év első hetére került, madarat lehetett volna fogatni velem. 

Bár eleinte távol akartam tartani magam a bűnügyi vígjáték fogalmától, ám az egyre több mindent eláruló előzetesek, az impozáns színészgárda, na, meg az a számtalan filmes díj, amelyre jelölték Rian Johnson (itt most nyugodtan nézzétek el neki a Star Wars: Az utolsó Jediket) alkotását, meggyőzött, így ahogy akadt egy kis szabadidőm a szilveszteri mókázás után, beszabadultam az év talán egyik legnagyobb meglepetésére.

 

Sztori

A Tőrbe ejtve a klasszikus krimiket idézve olyan történettel rukkolt elő, amely egy hatalmas birtokon játszódik, és végig azon lesz a hangsúly, hogy ki követte el a szörnyű bűntényt.

Egészen pontosan ez úgy néz ki, hogy a híres és igencsak pénzes író, Harlan Thrombey (Christopher Plummer) családja körében szeretné eltölteni nyolcvanötödik születésnapját, így az egész pereputtyot meginvitálja egy nagy össznépi mulatozásra. Igen ám, de másnap reggel holtan találják a krimik koronázatlan királyát (khm, egy kis stílusparódia), és hát ahogy ilyenkor lenni szokott a família minden egyes tagjára rá lehetne sütni a gyilkosságot. Főleg miután kiderül néhány szaftosabb részlet...

Hogy gyorsan megoldódjon a rejtély, a semmiből előtoppan az először idiótának titulált, majd később még nagyobb kóklernek tartott magánnyomozó, Benoit Blanc (Daniel Craig), aki rögtön a kezébe veszi az irányítást, és felgöngyölíti a családot sújtó tragédiát.

 

Karakterek

A Tőrbe ejtve igazi sztárparádéval operál, így a balfék nyomozót megformáló Daniel Craigen kívül igencsak nehéz bárkit is kiemelni a brigádból. 

Van itt elkényeztetett özvegy (Toni Colette), minden nőnél bepróbálkozó vő (Don Johnson), nagy álmokat dédelgető fiú (Michael Shannon) vagy egy teljesen - jó értelemben - értékelhetetlen unoka (Chris Evans), aki jobban meggondolva meglepően ütős produkcióval lepte meg Amerika Kapitány rajongóit. Igen, végre nem a világmegváltás a legfőbb erénye. De pszt!

A Tőrbe ejtve legjobb pillanatait viszont egyértelműen Daniel Craig és a gyönyörű Ana de Armas jeleneteinek köszönhetjük (felkészül James Bond?), ugyanis a meggyilkolt Harlant gondozó ápoló a megtestesült jóságot képviseli: konkrétan nem tud hazudni, így gyorsan felcsap a nyomozó segédjének, kifogástalan dinamikájuknak és az egyre árulkodóbb nyomoknak köszönhetően pedig gyorsan felgöngyölítik az ügyet.

 

Összegzés

A Tőrbe ejtve egy igencsak meglepő és kellemes alkotás lett, amelyről első, de sokadik blikkre sem gondoltam volna, hogy ennyire tetszeni fog. Olyannyira, hogy azt fontolgatom, az elkövetkezendő napokban újra meglesem, ugyanis a Rian Johnson felügyelő szemei előtt készülő mozi olyan jól sikerült, hogy akár - bűnügy ide vagy oda - többszöri nézésre is simán alkalmas.

Nincs itt semmilyen világmegváltás vagy életigazság, csak egy jópofa történet, egy rakás szórakoztató karakter, és egy rendező, akinek hatalmas örömére szolgált kiparodizálni Agatha Christie Hercule Poirot-ját, amibe egy harmatnyi társadalomkritikát is csempészett, de ha nagyon akarjátok, akkor ez sem fog feltűnni. 

A Tőrbe ejtve egy szórakoztató krimi, amely nem árul zsákbamacskát, csak egyszerűen jó nézni. Van ilyen, na! Talán a gyilkosság végkifejlete okozhat némi csalódást, de aki ennél többet vár egy bűnügyi vígjátéktól, az lehet, hogy rossz mozira váltott jegyet. A Tőrbe ejtve igazi felüdülés az elmúlt év blockbusterei és brutálisan erős alkotásai után, szóval ha egy mód van rá, akkor mindenképpen lessétek. Garantáltan magába szippant.

10/8 - Így kell elkezdeni a 2020-as esztendőt

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

 • Ma újabb három mérkőzéssel folytatódik a labdarúgó Európa-bajnokság
  Ma újabb három mérkőzéssel folytatódik a labdarúgó Európa-bajnokság
 • Egyre rosszabb a járvány-helyzet Nagy-Britanniában
  Egyre rosszabb a járvány-helyzet Nagy-Britanniában
 • Bozóttüzekkel közdenek Utah államban
  Bozóttüzekkel közdenek Utah államban
 • Romlik a járványhelyzet Oroszországban
  Romlik a járványhelyzet Oroszországban

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Fokozott rendőri jelenlétre lehet számítani a labdarúgó Európa-bajnokság alatt
  Fokozott rendőri jelenlétre lehet számítani a labdarúgó Európa-bajnokság alatt
 • Ismét változtak a határátlépés szabályai Horvátországban
  Ismét változtak a határátlépés szabályai Horvátországban
 • Kedvezményt kapnak az egyetemre jelentkezők
  Kedvezményt kapnak az egyetemre jelentkezők
 • Véget ért itthon a járvány harmadik hulláma
  Véget ért itthon a járvány harmadik hulláma
 • Idén is kérhetnek segítséget magyar rendőröktől a Horvátországban nyaralók
  Idén is kérhetnek segítséget magyar rendőröktől a Horvátországban nyaralók
 • Megkezdődött a labdarúgó EB
  Megkezdődött a labdarúgó EB
 • Hétfőtől ismét teljes nyitvatartással működik három átkelő a szerb-magyar határon
  Hétfőtől ismét teljes nyitvatartással működik három átkelő a szerb-magyar határon
 • Megnyitott az Eb-terasz a MOL Aréna Sóstó mellett
  Megnyitott az Eb-terasz a MOL Aréna Sóstó mellett
 • Jövő héten végeznek az eltörött 400mm-es vízvezeték helyreállításával
  Jövő héten végeznek az eltörött 400mm-es vízvezeték helyreállításával