4 évnél régebbi cikk

A 2019-es év legjobb edzője: Koncz Gábor
A 2019-es év legjobb edzője: Koncz Gábor

A Sárosdi Kempo SE edzőjének, Koncz Gábornak ítélte oda az Európai Fekete Öves Tanács a 2019 Legjobb Edzője-díjat. A kitüntetést a Zen Bu Kan Kempo Sportági Szövetség 25 éves jubileumi ünnepségén vehette át a 4 danos mester.

Koncz Gábor 28 éve foglalkozik küzdősportokkal. A Zen Bu Kan Kempot 21 évvel ezelőtt ismerte meg a Székesfehérvári Kempo SE-nél. Azonnal beleszeretett e sportba a stílus sokoldalúsága, és egykori mesterei, Gáncs Ferenc és Takács Attila személye miatt.

"2003 óta, azaz 17 éve foglalkozom edzés-tartással.” – emlékezett vissza a kezdetekre – „Akkor alapítottuk a Sárosdi Kempo SE-t Kordás Istvánnal. Mindig igyekeztem a legjobban, a legtöbbet kihozni az edzéseimből és így a tanítványaimból is. Mindig fontosnak tartottam önmagam képzését, ezért az elmúlt 12 évben heti rendszerességgel jártam, s járok most is más küzdősportos edzésekre kiegészítésként. Művelem a BJJ-t, a bokszot, újabban pedig a birkózással ismerkedem. Amikor 2007-ban fekete övre vizsgáztam, még nem is gondoltam arra, hogy az a pillanat valójában egy újabb út eleje. Az a tudás, amit azóta felszedtem, lényegesen több az előtte lévőnél, és össze sem lehet hasonlítani a 10-15 évvel ezelőtti edzéseimet a mostanival. Úgy gondolom, hogy mindenkinek fontos, hogy képezze magát, mert csak így tud fejlődni és segíteni másoknak abban, hogy ők is egyre jobbak legyenek. Nekem nagyon fontos, hogy a sokat tudó mester tanítványaimnak is képes legyek újat mutatni. Az, amit más küzdősport szakembereitől megtanulok, változatossá, hasznossá teszi a kempo edzéseimet. Például a BJJ edzéseken tanultakat is beépítem az edzéseimbe, s onnantól kezdve minden mozdulat szerves részévé válik a kempónak is. A kempo egy olyan sport, amely műveléséhez mindenhonnan érdemes, és el is kell lesni jó mozdulatokat, hasznos technikákat, edzés módszereket.”

Gábor minden évben segíti a kempo válogatott felkészülését világbajnokságra. Hosszú idő óta minden hétvégén plusz edzéseket tart, hogy a tanítványok minél felkészültebbek legyenek a nagy megmérettetésre. Nem volt ez másként tavaly sem. A 2019-es év egy dologban hozott újat számára: segítette Kugler András felkészülését az IMMAF Amatőr MMA VB-re. A versenyre januártól novemberig heti 10-12 edzéssel készültek. Öt edzést Gábor tartott, s mellette együtt dolgozott a többi edzésen egy erőnléti edzővel, Magda Dániellel, valamint egy bokszedzővel, Kiliti Ferenccel, és egy birkózó edzővel, Pongrácz Ádámmal.

"Kemény év volt a tavalyi, de ez idén sem lesz másképp, mert most is vannak új célok, új vágyak, és mindig van olyan versenyző, akivel érdemes a mindenkori edzéseken kívül plusz időt tölteni a felkészülésre.” – mondta az edző – „Emiatt nagyon szerencsésnek érzem magam. Az egyik mester azt mondta egyszer, hogy milyen jó nekem, hogy van olyan tanítványom, aki miatt érdemes ilyen nagy áldozatot hozni. S igaza volt, mert igen, nagy áldozat heti nyolc alkalommal edzést tartani, elvenni az időt a családtól, de megéri, mert vannak olyan tanítványok, akik szintén beletesznek minden tőlük telhetőt a kempoba, és abba, hogy eredményeket érjenek el. Rendkívül hálás vagyok a páromnak, Szandrának, hogy támogat ebben, mert anyagilag sem kevés, amit a fejlődésre áldozunk, de az idő, amit rá kell fordítani, az bizony megfizettethetetlen. Azt gondolom, ha valamit jól akarsz csinálni, azt csináld szívvel, lélekkel, különben nem fog menni."

Polgár Tamás, a Székesfehérvári Kempo SE edzője így nyilatkozott Gáborról:

Úgy gondolom, hogy nagyon megérdemelte ezt az elismerést, hiszen évek óta rengeteg időt és energiát fektet tanítványaiba, és a Sárosdi Kempo Egyesületbe. Folyamatosan képzi magát, eljár más stílusok edzéseire azért, hogy a tanítványi folyamatosan fejlődhessenek és új technikákat sajátíthassanak el. Saját szabadidejét nem sajnálva tart edzéseket és segíti a versenyzők felkészülését. Szívvel-lélekkel és példaértékűen teszi mindezt, és ezt érzi, tudja mindenki, aki ismeri őt.”

Gábor egyik tanítványa, Szakács Sándor tavaly év végén gyönyörűen szerepelt a hetedik TEK Budo és Küzdősport Gálán. K1-ben a döntőig verekedte magát, majd egy nagyon kemény küzdelemben megszerezte az aranyérmet. – E csodás eredmény elérése miatt (is) nagyon hálás edzőjének.

Mint mesélte: Gábort 2013-ban ismerte meg Sárbogárdon az első kempoedzésén. Már az elején látta rajta, hogy egy határozott, erős ember, aki szívét-lelkét beleteszi az edzői munkába.

"Sok közös edzésen és különböző megmérettetéseken vagyunk túl. Rengeteg munkát tett a versenyfelkészítésekbe, szabadidejében, hétvégente is fordított időt rám, és más tanítványaira egyaránt. Nagyon sokat köszönhetek neki. Számomra mindig nagy motivációt jelentett, hogy magam mögött tudhattam a pástra lépve és remélem, hogy még sok közös versenyen mérettethetjük meg magunkat együtt. Ő egy nagyon jó ember, aki nagy hatással tud lenni a tanítványaira, mellette családapaként és edzőként is nagyszerűen helyt áll. Boldog vagyok, hogy az ő személyében megismerhettem egy remek edzőt és egyben egy nagyszerű barátot."

Egy másik tanítványa, Tóth Daniella 2015 óta jár Gáborhoz edzeni. Ő az alábbi gondolatokkal jellemezte mesterét:

"Már az első pillanattól nagyon szimpatikus volt nekem. Az edzései mindig precízen felépítettek, szeretek hozzá járni. Szinte mindig tud olyan technikát mutatni, amit addig még nem ismertem. Nagyon felnézek rá, mind emberileg, mind pedig a sportban mutatott magatartásáért. Gábor sokban hozzájárult sikereimhez. Sokszor a szombat délelőttjeit is a tanítványaira áldozza a fejlődésük érdekében. Ő egy olyan ember, akire bárki fel tud nézni! Ezúton is szeretném megköszönni neki a sok segítséget és fáradságot! Örülök, hogy őt választották meg a Legjobb Edzőnek!"

Gábor a díjátadón (Fotó: Koncz Gábor)

Borítókép: Koncz Gábor
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek