Clear sky16 °C
2021. február 26. péntek Edina
Menü
Házhozszállítás

A kutyatámadást szenvedett kislányért, Lénáért futottak

Jótékonysági terepfutást szerveztek Csókakőn a súlyosan megsérült Léna támogatásáért. A kislány arcát tavaly marcangolta szét egy rottweiler a nyílt utcán. A gyermek következő műtétje egy dobhártya-operáció lesz.

Gyönyörű idő várta azokat, akik jelentkeztek a jótékonysági futásra Csókakőn. A program egy közös bemelegítéssel kezdődött, majd több táv közül is választhattak a jelenlévők: a Csókakarika 700 méteres volt, a Csókakanyar 4 kilométert foglalt magába, a Csókakerengő pedig 6 kilométeres futást jelentett. A rendezvényen hetvenen álltak rajthoz – köztük Szatzker Csabával.

Bemelegítés a futás előtt (Fotó: Szatzker Csaba)
Bemelegítés a futás előtt (Fotó: Szatzker Csaba)

Az egyik barátomtól, Kertész Zoltántól hallottam arról, hogy megrendezik ezt a futást.” – mesélte a Kincsesbányán élő sportoló – „Természetesen tudtam a tavalyi tragikus esetről, ami a médián keresztül is nagyon megérintett. Bár eredetileg erre a napra Veszprémbe terveztem egy versenyt, ám egy percig sem lehetett kérdés, hogy inkább Csókakőt választom, futok, és segítek. Szinte felfoghatatlan, hogy egy két és féléves gyermek ilyen súlyos kutyatámadás áldozatává válhat. Ahogyan láttam, gyakorlatilag a környék összes települése képviseltette magát a futáson.”

Futásra készül Szatzker Csaba és Balázs Gábor (Fotó: Szatzker Csaba)
Futásra készül Szatzker Csaba és Balázs Gábor (Fotó: Szatzker Csaba)

A senior futó elmondta, hogy a szervezőktől legalább húsz község, város nevét hallhatták a jelenlévők. Az összefogás igazán széleskörűre sikerült. A helyiek sem tétlenkedtek, gyönyörű művelődési házukban gyorsan, precízen intézték a nevezéseket. A főszervezők, Steve Taylor és Janota Zoltán pedig fáradhatatlanul ontották a versennyel kapcsolatos információkat. A polgárőrök autókkal, motorokkal, teljes csapattal várták a rajtot, kísérték a futókat, biztosították az útvonalat. A 700 méteres családi, ovis, gyermekfutam is igazi versenyt hozott, a szervezők mindenkit finom és egészséges falatokkal vártak a célban.

„Több ezer verseny van már a hátam mögött, s mégsem tudom azt mondani, hogy ez a verseny egy volt a sok közül. Minnyájunkat megérintett a tragédia, amiért most összejöttünk. Nyilván a futás is fontos volt, de itt minden Lénáról szólt, hogy segítsünk neki a teljes felépülésben” – mondta Csaba, majd kifejtette, hogy Csókakőn a 4 és 6 km-s távot nem szabad lebecsülni, mert a Vértes sose adja könnyen magát, mindig kemény küzdelemre készteti a futókat.

Futás után... (Fotó: Szatzker Csaba)
Futás után... (Fotó: Szatzker Csaba)

Ahogyan az egyik ismerősöm mondta: „Itt vagy a hegyet támadjuk, vagy a szakadéknak száguldunk. Nincsenek köztes állapotok.”  Még nekem is komoly kihívás volt a faluból felfutni a várba a zegzugos utcákon keresztül. Szerencsére volt hozzá erőm, s kimondottan élveztem, hogy magas pulzussal is jó tempóban jutottam el a Várhoz, és másodikként értem a célba.”  

A 6 km-es távon a csókakői Baka Orsolya is elindult – gyermekével egy babakocsiban, s kutyájával az oldalán.  A maratonista futó az utóbbi időben inkább a családalapításra koncentrált a versenyek helyett, ám nem távolodott el a sporttól teljesen: a szülés óta is fut, csak épp nem egyedül, hanem futóbabakocsival!

Baka Orsolya kisbabával és kutyával futott (Fotó: Baka Orsolya)
Baka Orsolya kisbabával és kutyával futott (Fotó: Baka Orsolya)

Azért vettem részt ezen a programon, mert mindig jó egy nemes ügyért futni, és így szerettem volna kifejezni az együttérzésemet a kislány és családja felé.” – vallotta be – „A hegymenetekkel tarkított Csókakerengőt választottam, mert szeretem a kihívásokat. Szerettem volna próbára tenni magamat, és egyáltalán nem volt könnyű teljesíteni. A triatlonos csapat egyébként nagyon családias versenyhangulatot teremtett. Mindenki mosolygott, kedves volt, lelkes, beszélgetős. Jó volt újra megtapasztalni a futóversenyes atmoszférát. Sok szép emléket felidézett. A kétéves fiamnak is nagyon tetszett a rendezvény!”

Meg kell jegyezni azt is, hogy a szervezők alaposan kitettek magukért. Támogatóik révén rendkívül értékes ajándékokkal jutalmazták a helyezetteket. A lényeg természetesen nem ez volt, hanem az, hogy a nap fénypontjaként Steve Taylor átadta Léna édesapjának a futók által összegyűjtött 370.000 forintot.

 Léna apukája meghatottan vette át a 370.000 Ft-ot (Fotó: Szatzker Csaba)
Léna apukája meghatottan vette át a 370.000 Ft-ot (Fotó: Szatzker Csaba)

 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

 • Jövő hétfőn és kedden áramszünet lesz több utcában
  Jövő hétfőn és kedden áramszünet lesz több utcában
 • Emelt szintű készültséget rendeltek el a hazai kórházakban
  Emelt szintű készültséget rendeltek el a hazai kórházakban
 • Az eddigi legszigorúbb óvintézkedések bevezetéséről döntött a cseh kormány
  Az eddigi legszigorúbb óvintézkedések bevezetéséről döntött a cseh kormány
 • Újabb 123 áldozata van a járványnak itthon
  Újabb 123 áldozata van a járványnak itthon

A hét sztorija

Eseménynaptár