Partly cloudy14 °C
2020. október 31. szombat Farkas
Menü

Kenyérsütés egyszerűen: praktikák és receptek!

Kenyérsütés egyszerűen: praktikák és receptek!
Langyosan magában vagy egy kis vajjal megkenve a legfinomabb! (Fotó: Kiss László)

A kenyereket alapesetben három csoportba soroljuk: van szódabikarbónás, élesztős és kovászos. Az elsővel kell a legkevesebbet foglalkozni, míg az utolsó elkészítése a (pihentetési idővel együtt) akár két napba is beletelik. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, praktikákat és recepteket!

Teljesen mindegy, hogy melyik változatot készítjük, az első kenyérlisztből (BL80) készítsük! Így a vekni héja ropogós, a belseje pedig igazán puha lesz. Ha csak korlátozott mennyiség van belőle itthon vagy ízeket szeretnénk variálni, akkor érdemes egyharmad arányban belekeverni teljes kiőrlésű lisztet, rozs-,zab-vagy hajdinalisztet esetleg sima, BL55-ös fehér lisztet.

Az alaptésztákat gyakorlatilag bármilyen zöldfűszerrel, magfélével esetleg olívabogyóval, szárított paradicsommal, aszalt gyümölcsökkel ízesíteni, biztosan finom lesz a végeredmény. A kenyeret mindig magas hőfokon süssük, az első félórában lehetőleg lefedett edényben. Ez utóbbi lehet jénai vagy mezei vaslábas is.

Ha nincsen ilyenünk otthon, akkor a sütő aljában tegyünk egy másik tepsibe vizet, mert a gőz hatására lesz szép magas a kenyerünk. A kenyér akkor sült át, ha megkopogtatjuk az alját és mély, kongó hangot ad. Ezt mindig ellenőrizzük! Csak akkor vágjuk fel, ha teljesen kihűlt, különben összeeshet a belső szerkezete.

Az ír szódás

Ha eddig még dolgoztunk kelt tésztával, akkor érdemes a szódabikarbónás kenyerekkel kezdeni. Ezek közül az egyik legegyszerűbb az ír szódás kenyér, amelyiket nem kell dagasztani. Több nap után is puha marad benne lévő írótól. Ha nem kapnánk, használhatunk helyette kaukázusi kefírt, vagy 2 deci joghurtot vízzel hígítva.

Az ír szódás kenyeret nem kell dagasztani! (Fotó: Kurucz Tünde)
Az ír szódás kenyeret nem kell dagasztani! (Fotó: Kurucz Tünde)

 Hozzávalók egy cipóhoz:

  • fél kiló liszt
  • 4 deci író
  • egy teáskanál szódabikarbóna
  • két teáskanál só
  • szükség szerint tej

A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A lisztet átszitáljuk és hozzáadjuk a sót, és a szódabikarbónát. Alaposan összekeverjük a hozzávalókat. Ha túl száraznak érezzük a tésztát apránként tejet csurgassunk hozzá, hogy formázható állagot kapjunk. Ezután egy sütőpapíron ormázzunk belőle cipót, a tetejét vágjuk be és egy egyszerű mozdulattal emeljük át egy lefedhető tetejű edénybe. Fél órát süssük fedő alatt, nagyjából húsz percet anélkül. Rácson kihűtjük, és vajjal, lekvárral,vagy hideg sörrel kínáljuk.

Ciabatta élesztővel

Ha szeretjük a könnyed, mediterrán ízeket, és már életünkben sütöttünk legalább egyszer kalácsot, akkor remek választás a ciabatta, az olaszok gyökérkenyere. Különösen finom, ha a ciabattába apróra vágott zöld és fekete olívabogyót vagy szárított paradicsomot teszünk.

A ciabatta bármilyen zöldfűszerrel finom! (Fotó: Kiss László)
A ciabatta bármilyen zöldfűszerrel finom! (Fotó: Kiss László)

 Hozzávalók(két veknihez)

  • 350 gramm kenyérliszt
  • két és fél deci víz
  • egy zacskó porélesztő
  • egy evőkanál cukor
  • egy evőkanál só
  • három evőkanál olívaolaj

Először a szárított élesztőt beledobjuk a két és fél deci cukros langyos vízbe, és meleg helyen megvárjuk, míg felfut. Közben a lisztet átszitáljuk. Ezt a lépést nem szabad megspórolni, mert különben a dagasztás kétszer annyi ideig tart! A liszthez ezután hozzáadjuk az élesztőt, majd beleszórjuk a sót, belecsurgatjuk az olívaolajat. Ha valamivel ízesíteni akarjuk a tésztát – olívabogyó, bazsalikom, stb. – azt is beletesszük. Ezután elkezdjük dagasztani. Lehet kézzel is, de a robotgép dagasztófeje is tökéletesen megteszi. Akkor jó a tészta, ha éppen kezd elválni az edény falától. Ezután jó alaposan bedörzsöljük olívaolajjal, hogy a massza a pihentetési idő alatt ne száradjon ki. Meleg helyen (értsd: kelesztőfiókban, fűtőtest közelében) nagyjából húsz-harminc percet kelesztjük. Akkor kezdünk el vele dolgozni, ha nagyjából a duplájára nőtt.

A megkelt masszát nyújtódeszkára vagy sütőpapírra tesszük, és kézzel nagyjából harminc centi átmérőjű körré lapogatjuk. Én a sütőpapírt szoktam választani, mert a tészta kidolgozásához nem kell külön lisztezni. A kört képzeletben három részre osztjuk fel. A bal és a jobb oldalát könyvszerűen középre hajtogatjuk, majd az egészet alulról félbehajtjuk. Az így kapott gombócot kettévágjuk, és egyenként hosszúkásra sodorjuk. Végül egyet-kettőt-hármat, kinek hogy tetszik, csavarunk rajta, hogy a formája papucsra emlékeztessen. Ezután a „vekniket” sütőpapírra tesszük, és meleg helyen, konyharuhával letakarva fél órát pihentetjük.

Ekkor a sütőt előmelegítjük – légkeveréses fokozatban kétszáztíz fokra – majd egy hőálló tálba vizet eresztünk, a ciabattát ugyanis gőzben kell sütni: attól lesz különösen ropogós a kérge! A pihentetett kenyeret ezután tíz percig sütjük, majd harminc fokot visszaveszünk a hőmérsékletből, és körülbelül még hét-tíz percig bent hagyjuk a sütőben.

Frissen magában vagy egy kis bazsalikommal és fokhagymás olívaolajjal a maga egyszerűségében tökéletes vacsora!

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

  • A „Pro Cultura Albae Regiae” díj odaítélésére várják a javaslatokat
    A „Pro Cultura Albae Regiae” díj odaítélésére várják a javaslatokat
  • … és mégis egyek vagyunk! – Kocsis András Sándor kiállítása
    … és mégis egyek vagyunk! – Kocsis András Sándor kiállítása
  • Hatósági házi karanténba került két bölcsődei csoport
    Hatósági házi karanténba került két bölcsődei csoport
  • 10 film szerepel az Európai Art Mozi Napok műsorán
    10 film szerepel az Európai Art Mozi Napok műsorán
  • Csendes főhajtás a katonahősök tiszteletére Székesfehérváron
    Csendes főhajtás a katonahősök tiszteletére Székesfehérváron
  • Érdemes ellenőrizni a sírhelyek rendelkezési jogának érvényességét
    Érdemes ellenőrizni a sírhelyek rendelkezési jogának érvényességét
  • HÍRADÓ 1-kor 2020. október 30.
    HÍRADÓ 1-kor 2020. október 30.
  • November 23-tól lehet jelentkezni e-bikera
    November 23-tól lehet jelentkezni e-bikera
  • A cégek exportpiacra jutását támogatja a kormány
    A cégek exportpiacra jutását támogatja a kormány