3 évnél régebbi cikk

Szurkoljunk együtt az európai Bocuse d'Or szakácsversenyen a magyar csapatnak, akiket a csókakői Volenter István vezet
Szurkoljunk együtt az európai Bocuse d'Or szakácsversenyen a magyar csapatnak, akiket a csókakői Volenter István vezet

Október 15-én és 16-án tartják a Bocuse d'Or Europe szakácsverseny európai döntőjét Tallinnban. Hazánkat Veres István képviseli, akinek munkáját a csókakői séf, Volenter István coachként segíti.

A Bocuse d'Or Europe-t,  a világ legrangosabb gasztronómiai szakácsversenyének európai döntőjét csütörtökön és pénteken rendezik az észtországi Tallinnban. (A verseny eredetileg tavasszal lett volna, de a koronavírus-járvány miatt áthelyezték az időpontot október közepére.)

Idén mindkét napon nyolc-nyolc nemzet versenyez.

A Magyarországot képviselő Veres István, a Babel étterem volt séfje a pénteki mezőnyben indul. A séf commis-ja, vagyis segédje Molnár Bence.

A csapat coacha a csókakői Volenter István, akit a fehérváriak a 67 Étteremből ismerhetnek. Jelenleg a séf a móri Öreg Prés konyháját vezeti.

A magyar csapat október 13-án, kedden érkezett meg az észt fővárosba.

Széll Tamás,  a 2016-os európai fordulójának győztese idén zsűritag lesz az európai versenyen. A séf az MTI-nek elmondta, hogy a Bocuse d'Or Europe zsűrijében részt venni kemény munka, hiszen általában nagyon nehéz pontos sorrendet felállítani a tizenhat igen komplex versenyfogás között.

A kontinensdöntőn minden indulónak két ételt kell elkészítenie: az idei húsos téma az észt fürj lesz, a tányéron tálalt fogás alapanyaga pedig a Dél-Észtországban tenyésztett afrikai harcsa.

A zsűritagok ilyenkor szigorú szakmai szempontrendszer mentén értékelik az ételeket, külön pontozva például a köreteket és a szószokat – jegyezte meg.

"Ez a módszer a minimálisra csökkenti a szubjektivitást" – emelte ki Széll Tamás, hozzátéve: a lesőharcsán felnőtt séfként ugyan nem tartja sokra az afrikai harcsát, mint alapanyagot, ám zsűritagként a személyes ízlés lényegtelen.

"Nekem azt kell néznem, hogy tökéletesen van-e elkészítve vagy van-e benne hiba, illetve azt, hogy melyik a jobb és melyik a kevésbé jobb étel"– mondta el Széll Tamás.

A versenyen szereplő csapatok közül a legjobbak képviselhetik majd Európát 2021-ben a lyoni világdöntőn.

Borítókép: facebook.com/magyarbocusedorakademia/
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek