Cloudy7 °C
2021. január 24. vasárnap Timót
Menü
Házhozszállítás

Világbajnokságtól a nutellás palacsintáig - így edz a fehérvári Dévay Márk triatlonista

Dévay Márk Ausztráliában kezdte a tavalyi versenyszezont, ám a következő világkupa futam Új-Zélandon már elmaradt a vírushelyzet miatt. A felkészülést itthon sem hagyta abba, s miután bezárták a székesfehérvári uszodát, a Velencei-tóban szelte a habokat – neoprénruhában, hogy az OB és a VB ne érje felkészületlenül…

Dévay Márk 4-5 éves lehetett, amikor aktívabban úszni kezdett. Édesapja úszó edző volt, így talán természetes is, hogy ebben a sportágban próbálta ki magát először.

Aztán, amikor a 2004-es Olimpiát nézte a televízióban, nagyon megtetszett neki a távolugrás. Ettől fogva - az úszás mellett - hetente kétszer eljárt atlétika edzésekre. Hamarosan kiderült, hogy inkább a hosszútáv futás illik testalkatához és képességeihez. Ekkor már egy-két aquatlonon is elindult. 2006-ban kipróbálta a triatlont, ami annyira a szívébe lopta magát, hogy eldöntötte, ezzel szeretne foglalkozni a jövőben!

lausanni Grand Final - a kép a világbajnoki sorozat utolsó állomásán készült. Ez volt az első Grand Final , amin Márk elindult (Fotó: Petko Beier/ITU Média)
lausanni Grand Final - a kép a világbajnoki sorozat utolsó állomásán készült. Ez volt az első Grand Final , amin Márk elindult (Fotó: Petko Beier/ITU Média)

Nagyon tetszett, hogy a triatlon nem csak egyetlen sportot foglal magába, hanem hármat is! Rendkívül izgalmasnak tartottam már az első triatlonon, hogy közvetlenül egymás után több mozgásforma dolgoztatta meg a testemet. Így sokkal keményebb volt mindegyik szám – és jól is ment a verseny! 2007-ben Országos Diákolimpiát is nyertem” – mesélt a kezdetekről.

Öccse, Dévay Zsombor is hasonlóan kezdte sportolói pályafutását, bár neki kisebb korában is triatlon-specifikus edzései voltak – köszönhetően annak, hogy bátyja egyre jobban belemerült a triatlonba.

 Márk a tokiói tesztverseny előtt a magyar csapatot támogató Tochigi prefektúrában edzett egy hetet. A fotó azt a pillanatot örökítette meg, amikor fogadták a csapatot. Márk bal oldalán édesapja látható, aki egyben az edzője is. Fia nagyon örült annak, hogy ő is ki tudott menni vele Japánba (Fotó: Tochigi)
Márk a tokiói tesztverseny előtt a magyar csapatot támogató Tochigi prefektúrában edzett egy hetet. A fotó azt a pillanatot örökítette meg, amikor fogadták a csapatot. Márk bal oldalán édesapja látható, aki egyben az edzője is. Fia nagyon örült annak, hogy ő is ki tudott menni vele Japánba (Fotó: Tochigi)

Szerintem jó edzőpartnerek vagyunk, sok mindenben segítjük egymást.” – árulta el Márk – „A versenyeken is próbáljuk támogatni a másikat, de ezt eddig még csak hazai versenyen tudtuk megvalósítani, mert nemzetköziben nem igazán indultunk még együtt. Ennek oka az volt, hogy Zsombor tavaly lépett U23-as kategóriába, én pedig ugyanekkor léptem onnan Elitbe. Hamarosan nemzetközi versenyeken is fogunk együtt indulni, amit nagyon várunk mindketten.”

A fehérvári fiatalember triatlonban U23-as Európa-bajnoki bronzérmesnek mondhatja magát, aquatlonban U23-as Európa-bajnoknak, felnőttben pedig ezüstérmesnek. A felnőtt triatlon Európa Bajnokságon 7. lett 2018-ban (még U23-as versenyzőként) és ugyanebben az évben megnyerte a felnőtt Európa ranglistát. Ráadásul az év versenyzőjének is jelölte az Európai Szövetség.

2019 Világkupa Weihai, Kína  - Márk vezette az úszást (Fotó: Aquawizz Photography)
2019 Világkupa Weihai, Kína  - Márk vezette az úszást (Fotó: Aquawizz Photography)

2019-ben az első World Beach Gamesen ő szerezte meg a magyar küldöttség első érmét - ami egy ezüst volt. Ugyanott másnap csapatversenyben szerzett bronzérmet. Tavaly elkezdte a versenyszezont Ausztráliában (ezt a versenyt szerencsére még éppen megtartották). A következő világkupa futam Új-Zélandon lett volna egy héttel később, de azt már a vírushelyzet miatt törölték, így nagy sietve - és enyhén pánikolva – hazajött Magyarországra sportoló társaival. (Mivel senki sem tudta, hogy mit hoz a jövő.) Szeptemberig minden nemzetközi versenyt töröltek a szervezők.

Tavasszal, amikor a vírushelyzet miatt korlátozásokat vezettek be, mi töretlenül edzettünk tovább és a versenyek hiányát háziversenyekkel pótoltuk.” – mesélte a tehetséges sportoló – „Sajnos egy idő után az uszodát is bezárták, így egy hónapig nem tudtunk úszni. Amikor a Velencei-tó 12 fokos lett, akkor rögtön bele is csobbantunk. Neoprénben (hőszigetelő úszóruhában) szeltük a hullámokat, mert az uszoda csak valamikor május végén tudott újra fogadni minket. Szerencsére itthon már június második felében volt verseny, aminek nagyon örültünk. Jól is ment mind a kettőnknek, a testvéremnek és nekem is.”

Sprint Világbajnokság / Hamburg / futás (Fotó: ITU)
Sprint Világbajnokság / Hamburg / futás (Fotó: ITU)

A Dévay fiúk Kaposváron kezdték a „szünet” utáni versenyzést, ahol olimpiai távon Márk abszolút 2., Zsombor pedig 4. lett. Szerencsére az Országos Bajnokság sem maradt el. Itt Márk abszolút 3., Zsombor pedig a 4. helyen végzett. Ezt követően jött az edzőtábor, ahol az olimpiai távú Európa Bajnokság helyett sprint távú világbajnokságra készült Márk.

A világbajnokság után már csak egyetlen verseny volt vissza a szezonból (egy héttel később), mely után egy kis pihenő következett. A kéthetes aktív átmeneti időszak leteltével a fiatalok újrakezdték az alapozást.

Olimpiai tesztverseny Tokioban - kifutás a depóból, kezdődik a bringázás! (Fotó: Aquawizz Photography)
Olimpiai tesztverseny Tokioban - kifutás a depóból, kezdődik a bringázás! (Fotó: Aquawizz Photography)

Idén - ugyanúgy, mint eddig - készülünk az első versenyre, s reméljük, hogy a szezon elindulhat a jogszabályok szerint. Márciusban kezdem a versenyzést, ami már olimpiai pontszerző világkupa lesz. A kvalifikáció még nyitott.” – mondta Márk, akitől azt is megtudtam, hogy szabadidejében legtöbbször olvasni és filmezni szokott (mivel még egyetemre jár, így a rendszeres tanulás sem maradhat el), s nem igazán kell figyelnie az étkezésére.

„Igazából mi annyit edzünk, hogy rengeteg kalóriát elégetünk és így tulajdonképpen bármit ehetnénk. Ennek ellenére mindig próbálunk változatosan étkezni. Minden ételnek az egészséges verzióját választjuk. Zöldség, gyümölcs mindennap van az asztalon, s kerüljük a gyorséttermeket. Igyekszünk organikus ételeket enni. Verseny előtt egy kicsit több szénhidrátot viszünk be, ilyenkor a pizza is többször az étlapra kerül, aminek nagyon örülök, mert az egyik kedvencem. Egy-kétórás maximális erőkifejtésű versenyre a táplálékbevitellel is fel kell készülni. Természetesen néha egy kis bűnözés is belefér: meg lehet enni egy hamburgert, süteményt vagy csokoládét. Egyik kedvencem a nutellás palacsinta.”

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Törvényi védelmet kaptak a vidéki zajok és szagok Franciaországban
  Törvényi védelmet kaptak a vidéki zajok és szagok Franciaországban
 • Erős földrengés volt az Antarktisz partjainál
  Erős földrengés volt az Antarktisz partjainál
 • Tombol a járvány harmadik hulláma Spanyolországban
  Tombol a járvány harmadik hulláma Spanyolországban
 • Szigorú intézkedések mellett tartották meg a középiskolai írásbeli felvételi vizsgákat
  Szigorú intézkedések mellett tartották meg a középiskolai írásbeli felvételi vizsgákat
 • Átadták a Petőfi Zenei Díjakat
  Átadták a Petőfi Zenei Díjakat
 • Horvátországban felfüggesztették a lakosság oltását a vakcinahiány miatt
  Horvátországban felfüggesztették a lakosság oltását a vakcinahiány miatt
 • Tájékoztató kampány indult a koronavírus elleni oltásról
  Tájékoztató kampány indult a koronavírus elleni oltásról
 • HÍREK 17 órakor 2021.január 23.
  HÍREK 17 órakor 2021.január 23.
 • Ingyenes lett a hungarikumnak választott kutyafajták törzskönyvezése
  Ingyenes lett a hungarikumnak választott kutyafajták törzskönyvezése