Fair8 °C
2021. február 28. vasárnap Elemér
Menü
Házhozszállítás

Abszolút győztes lett triatlonban a székesfehérvári Dévay Zsombor a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságon

A székesfehérvári Dévay Zsombor lett az abszolút győztes és MEFOB 2020 bajnok a Tiszaújvárosban megrendezett Tisza Triatlon és Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokságon.

Az őszi Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokságon 15 egyetem 44 hallgatója indult el.

A férfiaknál az Óbudai Egyetem Alba Regia MK diákja, Dévay Zsombor bizonyult a legjobbnak.

A székesfehérvári fiatalember négyéves korában kezdett el úszni, s 2007-ig csak az úszásra koncentrált. Ezt követően kezdett el az úszás mellett atlétikai edzésekre járni és kerékpározni.

Dévay Zsombor és Dévay Márk a Balassagyarmaton megrendezett ranglista versenyen (Fotó: Magyar Triatlon Szövetség)
Dévay Zsombor és Dévay Márk a Balassagyarmaton megrendezett ranglista versenyen (Fotó: Magyar Triatlon Szövetség)

Ezeket az új sportágakat a testvérem, Dévay Márk inspirálta, aki abban az időben már több triatlonon vagy a triatlonhoz kötődő versenyen, aquatlonon és duatlonon is megmérette magát.” – mesélte Zsombor  - „Az, hogy ő már korábban is edzette magát ilyen téren, sokat segített az én fejlődésemben is, hiszen meg tudta osztani velem a tapasztalatait, tanácsokat tudott adni. Sokat edzünk együtt a mai napig is, amit mindkettőnk számára pozitív hatással bír. Támogatjuk egymást, s mivel mindkettőnknek az a célja, hogy minél jobbak legyünk a sportágunkban, így mindig a maximumra törekszünk, s erre ösztönözzük egymást is.”

Zsombor testvérével és Bicsák Bencével egy edzőtáborban (Fotó: Dévay Zsombor)
Zsombor testvérével és Bicsák Bencével egy edzőtáborban (Fotó: Dévay Zsombor)

Zsombor 2009 óta indul triatlon versenyeken, mert hamar megtetszett neki a sportág változatossága és a benne rejlő kihívások. Első triatlon versenye egy megyei diákolimpia volt – nyolcéves korában!

Eredményei közül a 2017-es Aquatlon Európa-bajnokságon elért 1. helyezésére a legbüszkébb, s ugyanilyen elégedettséggel és boldogsággal tekint vissza a 2019-es zsolnai Triatlon Európa Kupán szerzett ezüstérmére, s arra, hogy ugyanabban az évben 14. lett a Világbajnokságon.

A zsolnai Európa Kupán (Fotó: Európai Triatlon Szövetség)
A zsolnai Európa Kupán (Fotó: Európai Triatlon Szövetség)

A vírushelyzet a tavaszi időszakban eléggé megnehezítette a felkészülésemet, mivel zárva volt az uszoda, így nem tudtunk úszni. Vészmegoldásként szárazföldi edzésekkel próbáltuk meg pótolni a kimaradt métereket.” – árulta el a sportoló – „Sajnos idén nem rendeznek nemzetközi versenyeket, így a hazaiak kerülnek előtérbe. A tiszaújvárosi versenyen a MEFOB miatt is indultam, bízva egy jó eredményben, ami szerencsére sikerült is.”

A versennyel kapcsolatban elmondta, hogy az úszást itt egyedi módon a medencében bonyolították le, ami egyáltalán nem tartozik a kedvencei közé, hiszen nem annyira "szabad" az első szám, mint például egy tóban. A kerékpáros résznél - hála kiemelkedő tudásának - hamar felért a szökevény bolyba, akikkel együtt ért be a depóba. A futáson nagyon erősnek érezte magát: jó tempót diktálva a táv elején vezető pozícióba került, amit meg is tartott a célig.

Zsombor az idei tiszaújvárosi MEFOB-on (Fotó: Molnár Dávid)
Zsombor az idei tiszaújvárosi MEFOB-on (Fotó: Molnár Dávid)

Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel.” – mondta. – „A tavalyi második helyezésem is jónak számított, viszont az elmúlt időszakban történt fejlődésnek köszönhetően végre sikerült a dobogó legfelső fokára állnom, ami nagy álmom volt! Büszke vagyok a bajnoki címre és örülök, hogy ezzel az egyetememnek, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának is dicsőséget szereztem.”

Zsombor tavaly a Junior Európa Kupán (Fotó: Jankov Máté)
Zsombor tavaly a Junior Európa Kupán (Fotó: Jankov Máté)

Zsombor következő versenye szintén Magyarországon lesz, egy olimpiai távú triatlon, a Vasi Vasember Szombathelyen. A fiatalember jelenleg heti 17 edzéssel fejleszti magát, hogy mindenhol a legjobb formáját tudja felmutatni.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Intenzíven terjednek Európában a koronavírus új variánsai
  Intenzíven terjednek Európában a koronavírus új variánsai
 • Külön díjazás a hétvégén is oltó hátziorvosoknak
  Külön díjazás a hétvégén is oltó hátziorvosoknak
 • Meredeken emelkedik a fertőzöttek száma
  Meredeken emelkedik a fertőzöttek száma
 • Üres ampullákkal oltottak az ápolók Brazíliában
  Üres ampullákkal oltottak az ápolók Brazíliában