Így távolítsd el helyesen a kullancsot!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pexels.com/Erik Karits
Így távolítsd el helyesen a kullancsot!

Kullancscsípés esetén legfontosabb tényező az időfaktor, hiszen minél tovább van a bőrünkben a kullancs, annál inkább nő a fertőzés veszélye.

Hasznos kisfilmet állítottak össze a Semmelweis Egyetem szakemberei: azt mutatják meg, milyen eszközökkel és hogyan lehet otthon, biztonságosan eltávolítani a kullancsot. Arra a tévhitre is felhívják a figyelmet, amely szerint a közel 300 betegséget terjesztő apró vérszívók nem a fákról esnek ránk, sokkal inkább a magasabb fűszálakról, bokrok leveleiről kerülnek a testünkre.

Hazánkban a kullancs okozta leggyakoribb két betegség a Lyme-kór, valamint a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás.

Ha csípést észlelünk magunkon, akkor a legfontosabb tényező az időfaktor! Minél tovább van a bőrünkben a kullancs, annál inkább nő a fertőzés veszélye. Felesleges időveszteség tehát orvoshoz fordulni, kivéve abban az esetben, ha nehezen vagy nem elérhető helyen van, például a hallójáratban - hangsúlyozzák.

Amennyiben a kullancscsípés helyén - 24 órás lappangási idő után - legalább 3 napja fennálló és több centiméteres kör alakú vagy ovális, nem fájdalmas és nem viszkető bőrpírt észlelünk, mindenképp forduljunk orvoshoz, mert ez esetben felmerülhet a Lyme-kór gyanúja.

Ha mi nem észlelünk bőrtünetet, de tudjuk, hogy kullancscsípés ért bennünket, azt érdemes fejben tartani, mert a fel nem ismert vagy nem kezelt Lyme-kór miatt akár hónapokkal, évekkel később is jelentkezhetnek neurológiai, szív vagy ízületi megbetegedéseket. 

Videóban szó esik a kullancscsípés megelőzésének lehetőségeiről és az állat által terjesztett veszélyes betegségek elleni hatékony védekezésről is, annak érdekében, hogy a szabadtéri zöld programokra mindenki felkészülten és örömmel indulhasson.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek