4 évnél régebbi cikk

Csodás érmek a Balatonon – jöhet a Rolex Middle Sea Race
Csodás érmek a Balatonon – jöhet a Rolex Middle Sea Race

Egyre extrémebb körülmények között versenyzik a Balatonon és a tengeren a székesfehérvári Séllei Norbert társaival. Vitorlásuk igen gyorsan és ügyesen szeli a habokat, mely bizonyítékául szolgál számtalan érem is.

Az idei szezon igen érdekesen alakult Séllei Norbert és barátai számára. Ez részben köszönhető annak, hogy az utóbbi hónapokban nagyobb hangsúlyt fektettek tengeri versenyhajójuk, a Lolita felkészítésére egy nagyszabású verseny miatt, másrészt edzéseiket befolyásolta az is, hogy a hajó tulajdonosa és a Gardazzura Sailing Team vezetője, Simó Béla eltörte a vállát.

A Balatonon idén négy versenyen indult el a csapat. Az első volt a Rizling Kupa, melyet az ábrahámhegyi Jégmadár Kikötő szervezett. Erre minden évben meghívást kap Norbiék balatoni hajója, a Gardazzura. A versenyen abszolút első helyet szerzett a kilenc fős legénység Simó Béla kapitány vezetésével.

A következő megmérettetés a Kékszalag volt, amely a Balaton legrangosabb és legnagyobb vitorlás versenye. Itt az előkelő abszolút 22. helyen értek célba, kategóriájukban pedig a bronz érmet tudhatták magukénak. A csapat tagjai voltak: Simó Béla (kormányos) Séllei Norbert, Dobai Lajos, Lichy József, Harangozó László, Nyull Balázs Dezsõ, Ferencz Ákos, Cser Balázs, Kovács Gábor, Csordás Péter, Tóth József, Csesznegi-Fényes Dávid.

Két évvel ezelőtt a Gosztonyi András, Holovits Csaba Ferenc, Meilinger Miklós, Szemelyácz János, Séllei Norbert, Csesznegi-Fényes Dávid, Polivka László, Baka Ferenc, Noll Gergely, Harangozó László, Dobai Lajos összeállítású csapat Simó Béla kormányossal szelte a habokat. Velük tartott Gosztonyi András is, aki a magyar vitorlás sport egyik legkiválóbb alakja. A 84 éves sportoló az olimpián is részt vett, s nagyon sokat segített a csapatnak. Akkor a csapat abszolút 23. helyen ért célba.

Tavaly a Gardazzura abszolút 20. helyen futott be Balatonfüreden a célba, kategóriájában pedig a második helyezést szerezte meg fedélzetén Séllei Norberttel, Dobai Lajossal, Both Péter Ákossal, Kovács Gáborral, Harangozó Lászlóval, Bánfi László Antallal, Nagy Lászlóval, Vörös Balázzsal és Simó Béla kormányossal.

„Nagy előkészületet vett igénybe az idei Kékszalag, mert a Gardazzura új árbócot kapott.”  - mesélte Séllei Norbert – „Végre sikerült egy karbon árbócot szereznünk. Ez jócskán megnövelte a menetteljesítményét az „Öreg Hölgynek”.”

A harmadik verseny az XIV. Herman Miller Ügyvéd Kupa és Volvo Nagydíj volt Balatonlellén, melyen immár sokadik alkalommal versenyeztek a fiúk - hajónk fedélzetén idén is Lichy Józseffel. Címvédőként rajtoltak és megvédték a bajnoki címüket! Két évvel ezelőtt abszolútban a harmadik helyen futottak be és osztályukban az első helyen végeztek. A kupáról szóló videós beszámoló megtekinthető itt: 

A negyedik futam egy kis háziverseny volt a Balatonmáriafürdői Vitorlás Klub szervezésében. Ezen úgymond kötelező érvénnyel vettek részt, hiszen ebbe a klubba vannak leigazolva, mint versenyzők. A nagyon kellemesen sportos szélben zajló versenyen abszolút első helyezést értek el és kategóriájukban is az első helyezést hozták el.

"További balatoni versenyeket illetően nem döntöttünk még, hogy elindulunk-e, mert most nagyon készülünk az októberi Szicília kerülő versenyre.” – mondta Séllei Norbert – „Immár negyedik éve versenyzek a Balatonon és a tengereken egyaránt. Lelkesedésem töretlen, sőt, egyre csak erősödik. Egyre extrémebb körülmények között vitorlázunk, beleérve ebbe a balatoni, illetve a tengeri versenyzést is. Gondolok itt arra, hogy a tengeren például egyre több kihívásokkal teli programon indulunk, mint például a Rolex Middle Sea Race. Ezt teljesíteni nem kis feladat lesz, közel egy éve készünk rá, és még messze a „cél” a rajtágyú eldörrenéséig!”

Az elhatározás tavaly született meg, hogy 2019-ben nekifutnak ennek a Szicíliát körbe-vitorlázó tengeri offshore versenynek

Maga a verseny Máltáról indul, a Messinai-szoroson áthaladva megkerüli a szigetet úgy, hogy a pályajelek a szigetet körülvevő kisebb szigetek, vulkánok. (A részletes útvonal megtekinthető itt. )

Erre készülnek most a fiúk: jelenleg a hajót renoválják, hogy tökéletes állapotba kerüljön a nagy megmérettetésig, és még jó pár edzést is tartaniuk kell addig.

Borítókép: Séllei Norbert
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek