3 évnél régebbi cikk

Ezeket a fehérvári programokat tartják meg augusztusban és szeptemberben
Fehérvár Médiacentrum fotójaEzeket a fehérvári programokat tartják meg augusztusban és szeptemberben

Koronázási szertartásjáték, családi piknik, néptánc a táncházban és művészkorzó – az Operatív Törzs ajánlásai alapján és a hatályos jogszabályok miatt módosult a fehérvári rendezvénynaptár augusztusban és szeptemberben. A lecsófesztivál sorsa még kérdéses.

Cser-Palkovics András polgármester hétfő este közösségi oldalán tette közzé,hogy az Operatív Törzs döntései és a hatályos jogszabályok alapján milyen fehérvári rendezvényeket tartanak meg augusztusban és szeptemberben.

„Az önkormányzatnak mindig jogkövető magatartást kell tanúsítania, de ahogyan ígértük, a rendkívüli körülményekhez képest is a legméltóbban igyekszünk megtartani Szent István ünnepét, valamint az azt körülölelő Székesfehérvári Királyi Napokat. Augusztus 14-én az este 6 órakor kezdődő fogadalmi mise után felkeressük Szent István sírját a Nemzeti Emlékhelyen. Ebben az évben ezzel a tisztelgő gesztussal nyílik meg a Székesfehérvári Királyi Napok ünnepi időszaka.” - írta posztjában a polgármester.

A bejegyzésből kiderül, hogy augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén délelőtt fél 10-től látogatható a Nemzeti Emlékhely Osszáriuma, azaz csontkamrája. A délelőtt folyamán a Városházán Demeter Zsófia nyugalmazott múzeumigazgató asszony könyvének bemutatójára kerül sor, délután 5 órától az eddigi szombatonként megszokott Művészkorzó lesz a Belvárosban.

Augusztus 16-án, vasárnap családi pikniket szerveznek a Fehérvári Programszervező Kft. munkatársai a Zichy-ligetben, és ettől a naptól a hagyományos néptánc is megjelenik a programok között, ebben az évben csak a Malom utcai táncház falai között.

Hétfőn és kedden díjak, ösztöndíjak és elismerések átadásával folytatódik az ünnepségsorozat. Augusztus 17-én 17 órakor a Bory-várban a Lánczos Kornél – Szekfű Gyula Ösztöndíj, a Deák Dénes Díj és a Deák Dénes Ösztöndíj ünnepélyes átadására kerül sor, majd 18-án 18 órakor a város legjelentősebb civil elismerését, a Szent István Emlékérmet adja át a díj kuratóriuma a Szent István teremben.

Augusztus 19-én Művészkorzó lesz Öreghegyen, a Bory téren, hiszen a hagyományos Öreghegyi Mulatságokat ebben az évben sajnos nem tudják megtartani.

16 és 19 óra között a kulturális műsorok mellett gyermekprogramok is lesznek, az új kenyér hagyományos megáldására és a borrendek találkozójára is sor kerül.

Szintén nem tud megvalósulni ebben az évben a Katonazenekari Fesztivál, de augusztus 19-én este 7 órától a Belvárosban a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar fog térzenét adni, folytatva Fricsay Richárd évszázados örökségét.

Augusztus 20-án, Szent István király ünnepén a délelőtt fél 11-kor kezdődő ünnepi szentmisét követően a délután folyamán hagyományosan találkozhatunk valamennyi óriásbábbal, és az élő sakkjátszmát is megnézhetjük, valamint a Zichy-ligetben kézműves családi programok lesznek. 17 órakor a Nemzeti Emlékhelyen, Szent István szarkofágjánál hajtunk fejet, majd a város díszközgyűlésére kerül sor, amennyiben a körülmények engedik, a Szent István téren.

Az idei évben sem augusztus 19-én, sem augusztus 20-án nem lesz városi tűzijáték.

A nemzeti ünnepre tervezett István, a király koncert Feke Pállal, amely idén az ismert körülmények miatt elmarad, jövőre – a tárgyalások eredményeként – a Székesfehérvári Királyi Napok keretében bemutatásra kerülhet Székesfehérváron.

Az augusztus 20-át követő három napon a Koronázási Ünnepi Játékokra kerül sor, de ebben az évben sajnos csökkentett tartalommal, részben megváltozott helyszínen.

A Belvárosban megelevenedik a hagyományos történelmi hangulat, míg a Koronázási Szertartásjáték, melyet idén – teljes egészében kormányzati támogatásból valósít meg a Vörösmarty Színház – az Aranybulla Emlékműnél, a megszokottnál jóval kisebb nézőtér előtt, de az ismert művészi minőségben valósul majd meg.

Szeptemberben nem lesz FEZEN. A fesztivál ebben a nehéz helyzetben is számíthat a város támogatására, a Fehérvárhoz kapcsolódó brand fennmaradása érdekében – akár anyagi téren is.  Az Alba Regia Jazz Feszt pedig várhatóan csökkentett tartalommal, de színvonalas produkciókkal a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban kerül megrendezésre.

„Többen kérdeztek a Fehérvári Lecsófőző Fesztivállal kapcsolatban. Azt a tájékoztatást tudom adni, hogy a Fehérvári Programszervező Kft. állásfoglalást kér az Operatív Törzstől a program megvalósíthatóságával kapcsolatban. Ahogy ezt a szakmai állásfoglalást megkapjuk, az ebből fakadó döntést meghozzuk.” - válaszolta a polgármester, majd kifejtette abban a nem várt esetben, ha idén elmaradna a nagy hagyományokkal bíró rendezvény, akkor az eddig befizetett részvételi díjak teljes egészében visszafizetésre kerülnek.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek