3 évnél régebbi cikk

Ideges, kimerült embereknek készült nyugtatóból vált a világ legnépszerűbb italává a Coca-Cola
·Gasztro·Utolsó frissítés: undefined
Ideges, kimerült embereknek készült nyugtatóból vált a világ legnépszerűbb italává a Coca-Cola
·Gasztro·Utolsó frissítés: undefined

A feltaláló a kokalevél és a kóladió összetevői után nevezte el keverékét Coca-Colának. Már az első évben több százliternyit eladtak Atlantában és környékén.

John Pemberton gyógyszerész éppen a hátsó udvarában kísérletezett. Olyan orvosságot akart létrehozni, amelynek segítségével az ideges, kimerült emberek is nyugodtan pihenhetnek. Karamellt, kokalevelet, kóladiót, gyümölcsízeket és tizenegy másik összetevőt kevert össze a nyílt tűz fölé akasztott rézezüstjében.

Amikor elkészült, a gyógyszerész sűrű, sötét sziruphoz jutott. Mintaként gyors palackba töltött belőle egy keveset és elszaladt a gyógyszertárába, ahol az asszisztensével vizet és jeget adatott hozzá. Mindketten úgy vélték, hogy az új orvosság íze finom és élvezetes.

Amikor Pemberton újabb adagot kért kísérletéhez, az asszisztens szórakozásból sima víz helyett szódavizet öntött a keverékhez. Az új szirup ettől még ízletesebb lett. Elhatározta, hogy főzetét nem is gyógyszerként, hanem üdítőitalként dobja piacra.

A két fő összetevő a kokalevél és a kóladió után Coca-Colának nevezte el új keverékét. Már az első évben több százliternyit eladtak Atlantában és környékén. 1895-re már az Egyesült Államok egész területén árusították.

John Pemberton nyugtató hatású orvossága mára a világ legnépszerűbb üdítőitalává vált.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek