Fair28 °C
2021. június 18. péntek Levente
Menü

Amikor a legjelentéktelenebb tárgy a legnagyobb kincs

Amikor a legjelentéktelenebb tárgy a legnagyobb kincs
A dolgok igazi értéke az érzéseinkben rejlik (Fotó: pixabay.com/pezibear)

Nem sok emléket hoztam el a nagymamám otthonából, miután néhány éve elhunyt – a holmik elférnek egy kisebb cipősdobozban. Képeslapok, fényképek, és hasonlók. A legszívfájdítóbb közöttük azonban egy vécépapír gurigából készült télapó figura, amit még én készítettem neki kicsi koromban.

Több mint harminc éven keresztül őrizte a polcán, a nappalija közepén. Nem mintha olyan jól sikerült volna, leginkább ronda. Viszont nap mint nap emlékeztette őt arra a gyermeki szeretetre és ragaszkodásra, amivel hozzá viszonyultam.

Manapság a lányom halmoz el bennünket hasonló alkotásokkal: apró jegyzetpapírokból képeslapokat készít, legyezőt hajtogat, babákat vág ki kartonpapírból, virágokkal, szívecskékkel rajzol tele minden papírt, ami a keze ügyébe kerül. Tele velük a lakás általában. A legemlékezetesebb alkotásait mappában gyűjtöm, feliratozva, mikor, milyen alkalomból készült. De mindet természetesen nem lehet eltenni. Pedig fájó szívvel választom ki közülük, melyik landoljon titokban a szemetesben, hiszen az ő számára a legapróbb fecni is a feltétel nélküli szeretetének kifejezése.

A lakás élhetővé varázsolása azonban megköveteli időről időre a szortírozást. És ez nem csak a rajzocskákra igaz, hiszen a legtöbb kisgyermek vérbeli gyűjtögető: botok, kavicsok, falevelek, jégkrémes papír, szalvéta, és az ajándékba kapott játékok csomagolása.

De ezek még összességében kis helyen elférő, cipősdobozban összezsúfolható tárgyak, bizonyos mennyiségig találékonyan elsüllyeszthetőek. Na de maguk a cipősdobozok! Mert ugye az évente kinőtt kinti cipő, benti cipő, szandál, gumicsizma, téli csizma ma már a kreatív lábbelikereskedéseknek köszönhetően mesefigurás, színes, tarka és vidám dobozokba csomagolva kerülnek a vásárlókhoz. No, a szülő már kevésbé vidám, amikor ezeket aztán nem lehet csak úgy kidobni, de még csak apró kacatok csecsebecsék tárolására sem használni. Mert ezek aktívan részeivé válnak mindenféle szerepjátéknak. Ágyakká változnak a játékbabáknak, házikóvá a kinder-figuráknak, odúvá a plüss mókusnak, és még sorolhatnám.

Ennek köszönhetően a gyerekszoba lassan egyre jobban emlékeztet egy cipőboltra, a tornyokba halmozott dobozoknak köszönhetően.

Egy-egy nagyobb takarításnak való nekiveselkedés során aztán átmenetileg megkérgesítem a szívemet, és szigorúan közelíteni kezdek néhány elrongyolódott papírlegyezővel meg Minnie egeres cipősdobozzal a kuka felé. Félúton azonban megáll a kezem, és eszembe jut a nagymamám meg a vécépapírguriga-mikulás. Elmosolyodok és azt gondolom: elférnek még ezek nálunk egy darabig.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár