2 évnél régebbi cikk

Megölheted, mert zavarja a köreidet? A székesfehérvári állatbántalmazások margójára
·Zöldvasárnapi szubjektív·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
PB
Megölheted, mert zavarja a köreidet? A székesfehérvári állatbántalmazások margójára
·Zöldvasárnapi szubjektív·Utolsó frissítés: undefined

Sajnos még mindig vannak, akik azt gondolják: elvehetik állatok életet vagy megnyomoríthatják őket, csak mert...

Az elmúlt napokban egy székesfehérvári "valaki" elvette Mazsi cica életét, egyet másik macskát, Dezsőt pedig egy életre megnyomorított azzal, hogy közvetlen közelről a szemébe lőtt a Felsővárosban. A két eset kapcsán volt, aki jelezte, sajnos nem egyedi történetekről van szó, valaki előszeretettel lövi ki a környék macskáit, mert...

Miért? 

Miért tesz ilyet valaki? Hogy juthat eszébe fegyvert fogni egy élőlényre? Hogy tudja megtenni, hogy belenéz a szemébe, és közvetlen közelről a fejébe lő? Nem érez semmit? Már nem érez semmit?

Tényleg még mindig ott tartunk, hogy embernek nem mondható organizmusok ölnek, mert egy másik élőlény egyszerűen zavarja őket, vagy mert ezt élvezik? Mi lesz a következő lépése az ilyennek? Mi lesz, ha elkezdi zavarni a szomszéd vagy a környék iskoláiba járó gyerekek, mert nevetnek, járkálnak, kiabálnak, élnek...

Pedig bűncselekmény

Magyarországon 2004 óta bűncselekmény az állatkínzás, akkor azért kellett szigorítani, mert olyan méreteket öltött országunkban az állatok bántalmazása, kínzása, hogy ez szükségessé tette az állatok elleni ilyen cselekmények büntethetővé tételét.

Idestova lassan 20 év telt el, felnőtt két generáció, és valahogy mégis úgy tűnik, egy helyben toporgunk: még mindig elképesztő mennyiségű hír jelenik meg állatbántalmazásokkal kapcsolatosan, de sejthetően rengetegre soha nem derül fény. Még mindig ott tartunk, hogy állatvédelmi társadalmi párbeszédezgetünk, majd véleményformálás után várjuk a csodát.

Addig meg, akiknek úgy tartja úri kedve, továbbra is állatokat ver, kínoz, kihasznál, megcsonkít és megnyomorít, megöl, mert úgy érzi, megteheti.  

Reménysugár, hogy éppen a Székesfehérvári Törvényszék hozott 2020 őszen egy visszaeső férfi ügyében szigorúbb, precedensértékű ítéletet: egy év letöltendő szabadságvesztésre ítélték az állatkínzót.

A cicák ügyében is megtörténtek az első lépések: minősülő maradandó egészségkárosodást vagy pusztulást okozva elkövetett állatkínzás vétségének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást a Székesfehérvári Rendőrfőkapitányság Bűnügyi osztálya.

Maszaton persze ez már nem segít, és Dezsi is örökre elvesztette az egyik szemét, lövedékkel a fejében kell tovább élnie.

Hogy van-e esély arra, hogy kézre kerüljön az elkövető? Elvileg van. 

Ha mégsem, akkor is marad a remény, hogy talán egyre több embert tart majd vissza a hasonló bűncselekmények elkövetésétől az, ha beszélünk róla, ha sokat beszélünk róla, ha nyilvánosságot kapnak a tetteik. Ha felmerül az esélye, hogy igenis komoly büntetés is járhat. Sőt, jár!

De addig is, el kellene már talán odáig jutni, hogy mindenki megértse: az emberiség, az ember nem egyszemélyes tulajdonosa a Földnek. Nem zárhat be, irthat ki élőlényeket, hogy azok ne járkáljanak, repüljenek, éljenek az ő környezetében. 

Szomorú, hogy 2021-ben még mindig Mahatma Gandhit kell idézget, mert aktuális:

„Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik.”
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek